WHBC-GR: Μέρα χωρίς ΙΧ | Ιδέες για να τη γιορτάσουμε

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Μέρα χωρίς ΙΧ | Ιδέες για να τη γιορτάσουμε

Πόσο εύκολο είναι να ξεκολλήσεις τον μέσο Έλληνα από το αυτοκίνητό του;..


Πριν βιαστείτε να απαντήσετε «αδύνατο», υπενθυμίζουμε ότι τα προηγούμενα χρόνια η Ευρωπαϊκή Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο (ή Ευρωπαϊκή Ημέρα Κινητικότητας, κατά το επισημότερο) κατάφερε να μετατρέψει την Πανεπιστημίου σε ένα γιγάντιο πεζόδρομο με γήπεδα ποδοσφαίρου, πίστες χορού και καβαλέτα ζωγράφων απλωμένα μεταξύ πρώτης και δεύτερης λωρίδας. Και όλα αυτά με εντυπωσιακή συμμετοχή κόσμου. Έστω, για μία μόνο ημέρα τον χρόνο. Από κάπου πρέπει να ξεκινήσεις. 

Από πού ξεκίνησαν όλα, αλήθεια; 

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο, που αργότερα έγινε Ευρωπαϊκή Ημέρα Κινητικότητας και εξελίχθηκε (στην λιγότερο εξαρτημένη από τα αυτοκίνητά της Δυτική Ευρώπη) σε Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μετακίνησης ξεκίνησε στη Γαλλία το 1998 και καθιερώθηκε σε πανευρωπαϊκή κλίμακα με απόφαση της Κομισιόν το 2000. 

Κάθε χρόνο, στις 22 Σεπτεμβρίου πολλές ευρωπαϊκές πόλεις κλείνουν το κέντρο τους για τα αυτοκίνητα, και διοργανώνουν ποδηλατοβόλτες και άλλες εκδηλώσεις, σε μια προσπάθεια να ενθαρρύνουν τους πολίτες τους να χρησιμοποιήσουν για τις μετακινήσεις τους τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ποδήλατα, αλλά και τα πόδια τους. 

Στον εορτασμό συμμετέχουν φέτος 1.841 πόλεις εντός και εκτός Ευρώπης: Από το Παρίσι ως την Μόσχα και από τα Τίρανα μέχρι τη Σεούλ. Δείτε εδώ αναλυτικά τις εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο και εδώ τα προγράμματα των ελληνικών πόλεων.  

Τι θα κάνουμε χωρίς αυτοκίνητο αυτή την Κυριακή; 

Φέτος, μπορεί η Πανεπιστημίου να μην μεταμορφώνεται σε πεζόδρομο (ή ο Δήμος Αθηναίων μας το φυλά για έκπληξη, πάντως προς το παρόν δεν υπάρχει κανένα σχέδιο) αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ωραίες προτάσεις και εκδηλώσεις, τόσο στην Αθήνα όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα. 

Για την ακρίβεια, στην 12η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας που πραγματοποιείται φέτος με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμμετέχουν έξι ελληνικές πόλεις και ένας Δήμος: Η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, τα Τρίκαλα, οι Σέρρες, το Μεσολόγγι, η Σκύδρα του νομού Πέλλας και ο δήμος Παλαιού Φαλήρου. Από το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ξεχωρίσαμε τις εξής: 

4ο Athens Bike Festival στην Τεχνόπολη: 

Από τις 20 έως τις 22 Σεπτεμβρίου η κουλτούρα του ποδηλάτου πλημμυρίζει ξανά την Τεχνόπολη, με εκθέσεις που παρουσιάζουν όλα τα νέα μοντέλα ποδηλάτων, ειδικές πίστες, pump track για να κάνετε ποδήλατο χωρίς πετάλι, εικαστικές εκθέσεις, ποδηλατο-βόλτες και συζητήσεις για τον ποδηλατικό τουρισμό αλλά και σχετικά με τα συστήματα bike sharing που εμφανίζονται σταδιακά σε ελληνικές πόλεις. 

Κληρώσεις, διαγωνισμοί, σεμινάρια και παρουσιάσεις συμπληρώνουν το πρόγραμμα. Η είσοδος είναι, φυσικά, ελεύθερη, ενώ οι ώρες λειτουργίας έχουν ως εξής: Παρασκευή 18:00-21:00, Σάββατο και Κυριακή 10.00-21.00. Δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ. 

Στη Θεσσαλονίκη: 
«Έξι δρόμοι, δυο πλατείες, 35 γεγονότα και δράσεις, πάνω από 500 άνθρωποι που δούλεψαν μαζί, οκτώ ώρες, μια μέρα ένας σκοπός: Να δούμε το κέντρο της πόλης αλλιώς» αναφέρουν οι διοργανωτές της θεσσαλονικιώτικης «Κυριακής χωρίς αυτοκίνητο», που έχουν ετοιμάσει το πλουσιότερο πιθανότατα πρόγραμμα για αυτή την Κυριακή: 

Παιδότοποι, εκπαιδευτικά προγράμματα από μουσεία της πόλης, δράσεις με ποδήλατα, πατίνια, τρενάκι, μαθήματα γιόγκα, σάμπα, ζούμπα, ξιφασκίας στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας, θερινό σινεμά στην πλατεία Αριστοτέλους, βόλεϊ και πινγκ πονγκ στο δρόμο, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, θεματικοί περίπατοι με ξεναγό στα κτίρια του κέντρου, μουσικές παρελάσεις από μπάντες που θα διασχίζουν την πόλη, έκθεση φωτογραφίας με την ιστορία των συγκοινωνιών, περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα. 

Και το καλύτερο; Δωρεάν ποδήλατα για όλους (στην πλατεία Αγίας Σοφίας), δωρεάν πάρκινγκ στις παρυφές του κέντρου (σε ΧΑΝΘ, Λιμάνι, ΔΕΘ, Δημαρχείο), δωρεάν δρομολόγια αστικών λεωφορείων (από τις 12.00 μέχρι τις 16.00 με την βοήθεια του ΟΑΣΘ). 

Στην Πάτρα: 
Δύο γεμάτες ημέρες με βόλτες, εκδηλώσεις, ξεναγήσεις και άλλα πολλά περιλαμβάνει το πρόγραμμα του Δήμου για το Σαββατοκύριακο. Συγκεκριμένα, το Σάββατο από τις 10.00 έως τις 15.00 τα πιτσιρίκια μαθαίνουν δωρεάν ποδήλατο και βολτάρουν στην πλατεία Γεωργίου, ενώ στις 10.00 το πρωί οι Patrinistas και ο ξεναγός Ξενοφώντας Παπαευθυμίου μας ξεναγούν στους αιώνες της πόλης, από το Ρωμαϊκό Ωδείο ως τον Γαλλικό Μόλο (σημείο συνάντησης η πλατεία Γεωργίου). 

Την Κυριακή, από τις 9.00 έως τις 14.00 οι δρόμοι του κέντρου (οι οδοί Μαιζώνος και Αγ. Ανδρέου, και όλοι οι δρόμοι από την Κολοκοτρώνη έως την Γούναρη και όλες οι κάθετοί τους) θα είναι κλειστοί για τα αυτοκίνητα. Η μεγάλη ποδηλατάδα θα ξεκινήσει στις 11.00 από τον μόλο του Αγίου Νικολάου και θα καταλήξει στο επάνω μέρος της πλατείας Γεωργίου. 

Στη Λάρισα: 
Βόλτες με ποδήλατα αλλά και με τα πόδια, παιχνίδια και εργαστήρια για τα πιτσιρίκια περιλαμβάνει το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Δήμου Λαρισαίων για την Κυριακή. Συγκεκριμένα, η μεγάλη ποδηλατοβόλτα θα ξεκινήσει στις 11.00 το πρωί από την κεντρική πλατεία, στην οποία και θα καταλήξει, διασχίζοντας τον μικρό δακτύλιο της πόλης. 

Ταυτόχρονα θα γίνει και περίπατος στο κέντρο της Λάρισας, με διαδρομή από το Αρχαίο Θέατρο, στο Φρούριο, στον Πηνειό και το Αλκαζάρ. Το τρενάκι του ΚΤΕΛ θα κάνει δωρεάν ξεναγήσεις στο δίκτυο του κέντρου της πόλης. Παράλληλα, στην Κεντρική Πλατεία θα γίνονται δράσεις από εικαστικούς των αντίστοιχων τμημάτων των Λεσχών Πολιτισμού του ΔΟΠΑΕΛ με θέμα: «Ζωγραφίζω την πόλη χωρίς αυτοκίνητο», ενώ την ίδια στιγμή θα γίνονται παιχνίδια με ποδήλατο στην πλατεία για τους μικρούς ποδηλάτες από την Ακαδημία Ποδηλασίας του ΔΟΠΑΕΛ. 

Σε εξέλιξη θα βρίσκονται αγώνες επιτραπέζιων παιχνιδιών (φιδάκι, τέτρις, σκάκι, τάβλι κλπ). Οι δράσεις θα ολοκληρωθούν στις 13.30 το μεσημέρι. 






Δεν υπάρχουν σχόλια: