WHBC-GR: Βρέθηκε το πρώτο αμερικάνικο αντιναζιστικό ντοκιμαντέρ

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Βρέθηκε το πρώτο αμερικάνικο αντιναζιστικό ντοκιμαντέρ

Ανακαλύφθηκε στις Βρυξέλλες και θα προβληθεί τον Οκτώβριο στη Νέα Υόρκη....
Πρόκειται για την πρώτη αμερικανική ταινία αντιναζιστικής προπαγάνδας, που παρουσίαζε αντισημιτικές ενέργειες στη Γερμανία του 1933 και μέχρι τώρα θεωρούνταν «χαμένη». Ο λόγος για το ντοκιμαντέρ «Χίτλερ, το βασίλειο του τρόμου» που θα προβληθεί τον Οκτώβριο στη Νέα Υόρκη - στις 26 Οκτωβρίου στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (ΜΟΜΑ).

Η μοναδική κόπια του φιλμ βρέθηκε -75 χρόνια μετά- κατά τύχη κρυμμένη μέσα σε ένα μεταλλικό κουτί, στα αρχεία της Βασιλικής Κινηματοθήκης του Βελγίου και αποκαταστάθηκε από την Κινηματοθήκη των Βρυξελλών.

Ο υπεύθυνος της ψηφιακής συλλογής του ιδρύματος Μπρούνο Μεσντά δήλωσε «Με τράβηξε ο τίτλος του ενώ έκανα μια βόλτα στις συλλογές. Ακολούθησε έρευνα του θέματος και αντιληφθήκαμε ότι επρόκειτο για τη μοναδική κόπια που είχε σωθεί. Το ενδιαφέρον για την ταινία αυτή δεν είναι κινηματογραφικό -έχει κακή σκηνοθεσία και κακό μοντάζ-- αλλά ιστορικό. Είναι μια ουσιαστική μαρτυρία».

Η ασπρόμαυρη ταινία έχει διάρκεια περίπου 65 λεπτά και γυρίστηκε από τον Κορνέλιους Βάντερμπιλτ, κληρονόμο μιας πλούσιας αμερικανικής οικογένειας. Στις αρχές της δεκαετίας του 1930 ο Βάντερμπιλτ, μαθητευόμενος δημοσιογράφος ακόμη, περιηγήθηκε στην Ευρώπη και βρέθηκε στο Βερολίνο στις 5 Μαρτίου 1933, την ημέρα που το ναζιστικό κόμμα κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές. Κινηματογράφησε τα πλήθη των υποστηρικτών του Αδόλφου Χίτλερ, τις στρατιωτικές παρελάσεις, αλλά και τη φυγή των Εβραίων.

Μετά από ένα βιαστικό μοντάζ, η ταινία προβλήθηκε τον Απρίλιο του 1934 σε έναν κινηματογράφο του Μπρόντγουεϊ και είχε μεγάλη επιτυχία. Παρά το.. γκελ, όμως, που έκανε, η διανομή του ντοκιμαντέρ σταμάτησε καθώς διαμαρτυρήθηκε ο τότε πρεσβευτής της Γερμανίας στις ΗΠΑ και η Ουάσινγκτον ήθελε να διατηρήσει καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Πέντε χρόνια αργότερα, το 1939, η ταινία ξαναπροβλήθηκε με ενσωματωμένες σκηνές από την εισβολή των ναζί στην Πολωνία, χωρίς καμία ιδιαίτερη επιτυχία.

Σύμφωνα με τον Βάντερμπιλτ, ο ίδιος υπήρξε ο μοναδικός Αμερικανός που πήρε συνέντευξη από το Χίτλερ την ημέρα του εκλογικού θριάμβου του και τη συνάντηση αυτή αναπαριστά στην ταινία με έναν ηθοποιό στο ρόλο του Χίτλερ και τον δημοσιογράφο να ρωτάει ποια είναι τα σχέδιά του για τους Εβραίους.





Δεν υπάρχουν σχόλια: