WHBC-GR: Marvel | 30 πράγματα που ίσως δεν ξέρετε για αυτήν

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Marvel | 30 πράγματα που ίσως δεν ξέρετε για αυτήν

Ακούμε συνέχεια γι' αυτήν, οι σούπερ ήρωές της έχουν κατακτήσει το σινεμά και το μέλλον της φαντάζει ακόμα πιο λαμπερό. Ας ρίξουμε όμως και μία ματιά στο παρελθόν και σε χαρακτηριστικές στιγμές και facts που την έφεραν σήμερα στη θέση που βρίσκεται, στην κορυφή δηλαδή της pop κουλτούρας...

* H Marvel ήταν πρώτα γνωστή ως Timely Comics. Δημιουργήθηκε το 1939 στη Νέα Υόρκη από τον εκδότη Martin Goodman.

* Ο Stan Lee έγινε αρχισυντάκτης στην Timely Comics σε ηλικία 18 ετών το 1941. Έμεινε στην ίδια θέση μέχρι το 1972.

* O Goodman βρήκε στην αρχή απαίσια την ιδέα του Spider-Man για έναν superhero. Ο λόγος ήταν πως ο κόσμος σιχαίνεται τις αράχνες, κάτι που το είπε στον Stan Lee. Άλλαξε γρήγορα γνώμη όταν είδε τα νούμερα από τις πωλήσεις.

* Το 1937 ο Goodman έκανε το ταξίδι του μέλιτος στην Ευρώπη. Για την επιστροφή του στην Αμερική σχεδίαζε να ταξιδέψει με το περίφημο Hindenburg zeppelin, όμως άργησε να αγοράσει εισιτήρια και δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει διπλανές θέσεις για εκείνον και τη γυναίκα του. Έτσι πήρε το αεροπλάνο και για καλή του τύχη γλύτωσε από το ιστορικό δυστύχημα της πτώσης του zeppelin, όπου σκοτώθηκαν οι 35 από τους 97 επιβάτες.

* Η Marvel είχε κάποτε τα δικαιώματα της λέξης «zombie».

* Ο Luke Cage της Marvel ήταν ο πρώτος μαύρος superhero που είχε το δικό του κόμικ. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1972.

* Ο πρώτος ωστόσο μαύρος superhero που εμφανίστηκε σε κόμικ της Marvel ήταν άλλος. Μιλάμε για τον Black Panther, βλέπε Fantastic Four No. 52, 1966.

* Από τον Luke Cage πήρε το όνομά του ο Nicolas Cage! Ο γεννημένος Nicolas Coppola όταν αποφάσισε να αλλάξει όνομα για να παίρνει τους ρόλους με την αξία του και όχι με την δύναμη της φήμης του θείου του, Francis Ford Coppola, επέλεξε το Cage, από τον Luke Cage. O ηθοποιός είναι δηλωμένος φανατικός οπαδός των κόμικς. Μάλιστα ονόμασε τον γιο του, Kal-lel, από το Krypton όνομα του Superman!

* Οι αναγνώστες που εντόπιζαν λάθη στα κόμικς  επιβραβεύονταν με έναν... άδειο φάκελο που μέσα έγραφε “Συγχαρητήρια! Αυτός ο φάκελος περιέχει ένα αυθεντικό  Marvel Comics No-Prize που μόλις κέρδισες!»

* Το X-Men No1 που κυκλοφόρησε το 1991, είναι το κόμικ με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στον κόσμο. Πούλησε περίπου 8 εκατ. αντίτυπα!

* Κάποτε ο Michael Jackson έφτασε πολύ κοντά στο να αποκτήσει την Marverl.

* Διάσημοι που έχουν γράψει για την Marvel: Kevin Smith (σκηνοθέτης), Allan Heinberg (OC, Sex and the City), Brian K Vaughan & Damon Lindelof (Lost), Jeph Loeb (Heroes), J Michael Stracynski (Babylon 5).

* O Stan Lee ήταν έτοιμος να ακυρώσει τον Daredevil στην περίπτωση που υπήρχε η παραμικρή υπόνοια πως ο χαρακτήρας αποτελούσε «προσβολή» προς τους τυφλούς. 

* Τα ονόματα των Transformers, Optimus Prime και Megatron, ήταν ιδέα του αρχισυντάκτη στην Marvel, Jim Shooter και των writers Denny O’Neil και Bob Budianksy.

* Το original χρώμα του Hulk ήταν το γκρι, όμως κάποια προβλήματα στην εκτύπωση είχαν ως αποτέλεσμα να μην είναι πάντα «καθαρό». Έτσι αποφασίστηκε η αλλαγή σε πράσινο.

* Η Marvel χρεωκόπησε το 1996. Την αγόρασε ο χρηματιστής Ron Perelman για 82.5 εκατ. δολάρια το 1989, πληρώνοντας 10.5 και παίρνοντας δάνειο για τα υπόλοιπα. Δυστυχώς οι επιχειρηματικές του κινήσεις στέφθηκαν με αποτυχία αφήνοντας πίσω τους πολλά χρέη.

* Η Disney αγόρασε την Marvel Entertainment για 4 δις. δολάρια το 2009. Οι fans ανησύχησαν πως ο Spider-man θα πολεμούσε τους κακούς φορώντας τα αυτιά του Μίκι Μάους.

* Ο οργανισμός «Comics Code Authority» που ιδρύθηκε το 1954 για να κάνει τα κόμικ πιο φιλικά στη νεολαία, απαγόρευε την χρήση λυκάνθρωπων επειδή πίστευε πως έτσι μετρίαζε το horror στοιχείο. Έτσι οι κομίστες της Marvel έβρισκαν συνέχεια διάφορες ιδέες για να τους περιλαμβάνουν, έστω και σε παραλλαγές. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο Sauron, ένας λυκο-πτεροδάχτυλος που εμφανίστηκε το 1960 στο X-Men No. 60.

* O Mark Millar, ο δημιουργός του Kick-Ass, είχε κάποτε ξεσηκώσει τον κόσμο κάνοντας τους πάντες να πιστέψουν πως ο Orson Welles θα γύρισε μία ταινία για τον Batman το 1946.

* Ο τραγουδιστής των Pet Shop Boys, Neil Tennant, δούλεψε το διάστημα 1975-1977 στην Marvel UK, ως συντάκτης, προσαρμόζοντας σε «σωστά» Αγγλικά τις αμερικανιές των κείμενα.

* Ο δημιουργός του Batman, Bob Kane, ήθελε πάντα να ξεμπερδεύει γρήγορα με τους αντιπάλους του superhero και έτσι και ο Joker ήταν «προγραμματισμένο» να φύγει από τη μέση αμέσως μετά την πρώτη του εμφάνιση σε κόμικ. 

Στο original ending του Batman No.1 o Joker πέθαινε αφού μαχαίρωνε κατά λάθος τον εαυτό του. Ωστόσο ο editor Whitney Ellsworth είδε πως είχε προοπτική και έπεισε τον Kane να βάλει ένα παραθυράκι ώστε να επιστρέψει ζωντανός.

* Ξέρετε από που εμπνεύστηκε η αστυνομία τα ηλεκτρονικά «βραχιόλια» παρακολούθησης που φορούν οι παράνομοι, στον αστράγαλό τους, που βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό; Από ένα κόμικ του Spiderman από τα 70s. 

O δικαστής Jack Love διάβασε την συγκεκριμένη έκδοση που ήθελε ένα villain να παρακολουθεί τις κινήσεις του Spiderman μέσω μίας ηλεκτρονικής συσκευής που φορούσε στον καρπό του, και θεώρησε πως αυτή η ιδέα μπορούσε να εφαρμοστεί και στην πραγματικότητα. Και όπως και έγινε, με τα πρώτα «βραχιόλια» να κάνουν την εμφάνισή τους το 1983.

* Ο σπουδαίος Mario Puzo, o συγγραφέας του The Godfather, πριν γίνει διάσημος νοβελίστας, είχε ζητήσει από τον Stan Lee εάν θα μπορούσε να δοκιμάσει να γράψει την ιστορία ενός κόμικ. Ο Lee συμφώνησε, ωστόσο ο Puzzo δεν τα κατάφερε λέγοντας πως «είναι πολύ δύσκολο». Στη συνέχεια ωστόσο ξεπέρασε τις δυσκολίες αφού έγραψε τα σενάρια για τις δύο πρώτες ταινίες του Superman.

* O πρώτος gay superhero είναι ο Northstar, ο Γαλλοκαναδός mutant, που εμφανίστηκε το 1992.

* Ο Stan Lee εμπνεύστηκε την ιδέα του Thor, όταν προβληματίζονταν για το πως θα δημιουργούσε έναν χαρακτήρα που θα ήταν πιο δυνατός από τον Hulk. Κατέληξε πως την λύση θα την έβρισκε εάν έψαχνε στην Νορβηγική μυθολογία.

* Η λέξη «sex» είναι κρυμμένη σχεδόν σε κάθε σελίδα του κόμικ New X-Men Νο. 118. Αν προσέξει καλά κανείς μπορεί να τη δει να σχηματίζεται σε πλακάτ, σε μαλλιά, σε μπουκάλια ουίσκι κλπ. Ο υπεύθυνος ήταν ο δημιουργός του Ethan Van Sciver που επειδή είχε κάποια προβλήματα με την Marvel εκείνη την εποχή, αποφάσισε να κάνει το δικό του «παιχνίδι».

* Ο Batman έχει πολεμήσει το έγκλημα μαζί με τους μεγαλύτερους ήρωες, από τον Superman και τον Spiderman, μέχρι τον Sherlock Holmes και τον Ταρζάν. Ωστόσο η με διαφορά χειρότερη συνεργασία του ήταν με τον… Scooby-Doo! Αυτό έγινε το 1972 στο Scooby-Doo Meets Batman - Holy Zoinks Batman!

* Οι πρόεδροι της Αμερικής που έχουν εμφανιστεί σε δουλειές της Marvel είναι ο Barack Obama (The Amazing Spider-Man No. 583), George W. Bush, Jimmy Carter και ο Richard Nixon (Captain America No. 175), που μάλιστα κυκλοφόρησε ένα μήνα πριν ο Nixon παραιτηθεί λόγω του σκανδάλου Watergate.

* Ο Stan Lee έχει το trademark της λέξης «Excelsior!»

* Και τέλος δείτε τον Kevin Smith ενώ θυμάται την εμπλοκή του με το Superman Lives…

Πηγές: Blastr, Rolling Stone, DVD Talk, Screencrush.digitallife.gr/






Δεν υπάρχουν σχόλια: