WHBC-GR: ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΡΑΜΑΣ | Χρυσό στο "Red Hulk"

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΡΑΜΑΣ | Χρυσό στο "Red Hulk"

Οι ψυχολογικές, οικογενειακές και κατ' επέκταση κοινωνικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης απασχόλησαν πολλές από τις 39 διαγωνιζόμενες ταινίες του Εθνικού Τμήματος του 36ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, αποκαλύπτοντας ανερχόμενα ταλέντα που αφουγκράζονται τις δονήσεις της εποχής...

Αφού επεσήμανε τούτη την αμφίδρομη σχέση ανάμεσα στον καλλιτέχνη και την τρέχουσα πραγματικότητα, η αντίστοιχη κριτική επιτροπή, με πρόεδρο τον σκηνοθέτη Τάσο Ψαρρά, απένειμε αναλόγως τα βραβεία της το βράδυ του Σαββάτου, στην τελετή λήξης της διοργάνωσης στο Δημοτικό Ωδείο της πόλης.

Ο Χρυσός Διόνυσος, αντιπροσωπευτικός του 1ου Βραβείου Μυθοπλασίας, πήγε σε ένα φιλμ που απέκτησε πρόσθετο ενδιαφέρον στη διάρκεια του φεστιβάλ λόγω των γεγονότων της περασμένης Τρίτης: το «Red Hulk» της Ασημίνας Προέδρου, πορτρέτο ενός γηπεδόβιου, χαμένου μέσα στην προσωπική και κοινωνική του ταυτότητα, ακροδεξιού εργάτη, που προβλήθηκε κατά διαβολική σύμπτωση μερικές μόλις ώρες πριν από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Καλύτερη Ερμηνεία
Το φιλμ απέσπασε ακόμα την τιμητική διάκριση Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας για τη σύνθεση του Φρίξου Προέδρου, όπως και ένα από τα τρία ισότιμα βραβεία (Χριστίνα Μουμούρη) που απένειμε η Ενωση Ελλήνων Κινηματογραφιστών σε διευθυντές φωτογραφίας (τα άλλα δύο πήγαν στους Νίκο Θωμά και Πέτρο Νούσια για τις ταινίες «Ωραίο το μουστάκι σου Giorgio» και «Ανευ», αντίστοιχα).

Η τιμητική διάκριση Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας απονεμήθηκε σε μια εξίσου παλλόμενη στον κοινωνικό της προβληματισμό ταινία, την «Στο κατώφλι» της Αναστασίας Κρατίδη, για τη δουλειά της νεαρής της πρωταγωνίστριας Μυρτούς Παπούλια, ενώ, όπως και το «Red Hulk», με τρία βραβεία έφυγε από τη Δράμα το αλληγορικό φιλμ επιστημονικής φαντασίας «Συνθήκη 10/60» του Ακη Πολύζου - Ειδικό Βραβείο «Ντίνος Κατσουρίδης» για Πρωτοεμφανιζόμενο Σκηνοθέτη, Τιμητική Διάκριση Φωτογραφίας (Γιάννης Δρακουλαράκος) και Τιμητική Διάκριση Σχεδιασμού Ηχου (Αρης Λουζιώτης και Αλέξανδρος Σιδηρόπουλος).

Η «Γεννήτρια» της Νικολέτας Λεούση, επίκαιρο δράμα πάνω στην παταγώδη επαγγελματική πτώση ενός μαγαζάτορα του αθηναϊκού κέντρου, τιμήθηκε με τη Διάκριση Σεναρίου (Γιώργος Τελτζίδης) και το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας από την Πανελλήνια Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου (Π.Ε.Κ.Κ), ενώ τον Αργυρό Διόνυσο και Βραβείο «Ελληνες του Κόσμου-Σωκράτης Δημητριάδης» απέσπασαν αντίστοιχα το πρωτότυπο «Dead end» της Τώνιας Μίσιαλη και το βαθιά συγκινητικό «Αννα» του Σπύρου Χαραλάμπους, δύο κυπριακά φιλμ με εντυπωσιακά συγκροτημένη κινηματογραφική γλώσσα, όπως άλλωστε όλα όσα εκ της Μεγαλονήσου που είδαμε φέτος στο Φεστιβάλ Δράμας.

Ανηχυχίες 
«Ο Δήμος Δράμας στήριξε, στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει με κάθε τρόπο το Φεστιβάλ. Δεν θα μείνει στην τύχη του». Με τη δήλωση αυτή, ο δήμαρχος Δράμας Κ. Χαρακίδης θέλησε να κατευνάσει τις ανησυχίες που εκφράστηκαν δημόσια για την επόμενη μέρα του θεσμού λόγω της κρίσης.

** Στην εικόνα (άνω) η βράβευση της Ασημίνας Προέδρου για το «Red Hulk» και στην εικόνα παρακάτω στιγμιότυπο από την ταινία.






Δεν υπάρχουν σχόλια: