WHBC-GR: Τα «Φιλιά εις τα παιδιά» του Ολοκαυτώματος στο Παρίσι

Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Τα «Φιλιά εις τα παιδιά» του Ολοκαυτώματος στο Παρίσι

Με την προβολή της ταινίας του Βασίλη Λουλέ «Φιλιά εις τα παιδιά», η μόνιμη ελληνική αντιπροσωπεία στην UNESCO συμμετείχε στις σημερινές εκδηλώσεις για την «Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος»...

Πρόκειται για μια συγκινητική μαρτυρία τριών γυναικών και δύο ανδρών σήμερα, που τότε ήταν μικρά παιδιά τα οποία διασώθηκαν χάρις στη βοήθεια χριστιανικών οικογενειών, ενώ οι οικογένειές τους εξοντώθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. 

Η προβολή ήταν σήμερα το απόγευμα στις 18.30 ώρα Ελλάδας και ακολούθησε συζήτηση με την παρέμβαση της ιστορικού Οντέτ Βαρόν-Βασάρ, που έχει πλούσια συγγραφική δράση γύρω από το θέμα του Ολοκαυτώματος.

«Θελήσαμε να κάνουμε μια ελληνική εκδήλωση» εξήγησε η πρέσβειρα στην UNESCO, Αικατερίνη Δασκαλάκη, «γιατί υπήρξαν θύματα σε όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη όπου εξοντώθηκε μια ισχυρή εβραϊκή κοινότητα».

Αναφερόμενη στα μηνύματα της όλης εκδήλωσης προς τις νεότερες γενιές, η κ. Δασκαλάκη υπογράμμισε την υποχρέωση μνήμης απέναντι στα θύματα και αντίστασης στις ιδεολογίες μίσους: «Φτιάξαμε το πρόγραμμά μας με σεβασμό και συγκίνηση», είπε. «Υποκλινόμαστε μπροστά στο μαρτύριο εκατομμυρίων θυμάτων της βαρβαρότητας και υψώνουμε με αδιαλλαξία το ανάστημά μας ενάντια σε οποιαδήποτε ρατσιστική ιδεολογία μίσους που παραπέμπει σε μια από τις πιο σκοτεινές σελίδες της ιστορίας της ανθρωπότητας».

Εκτός από την ελληνική αντιπροσωπεία, οι αντιπροσωπείες άλλων χωρών συμμετείχαν επίσης στις σημερινές εκδηλώσεις με δικά τους προγράμματα.

[Ο σκηνοθέτης Βασίλης Λουλές]

Για τη σημερινή Ημέρα Μνήμης, η UNESCO έδωσε ιδιαίτερη σημασία στα θέματα Παιδείας με συζητήσεις γύρω από τα σχολικά βιβλία, αλλά και με τη διοργάνωση εκθέσεων με φωτογραφικό υλικό και με τη συνεργασία με τον οργανισμό που διαχειρίζεται το Μνημείο του Ολοκαυτώματος στο Παρίσι, Memorial de la Shoah.





Δεν υπάρχουν σχόλια: