WHBC-GR: «The Square» | Ένα ντοκιμαντέρ για τις κοσμογονικές αλλαγές στην Αίγυπτο

Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

«The Square» | Ένα ντοκιμαντέρ για τις κοσμογονικές αλλαγές στην Αίγυπτο

Το ντοκιμαντέρ «Η πλατεία» της αμερικανο-αιγύπτιας σκηνοθέτιδας Γιεχάνε Νουχεϊμ έρχεται να μας παρουσιάσει τις συνταρακτικές αλλαγές που βίωσε η αιγυπτιακή κοινωνία τα τελευταία τρία χρόνια...

Το ντοκιμαντέρ εστιάζει στην πτώση του αυταρχικού αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, στην εκλογή από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα του Μοχάμεντ Μόρσι και τη βίαιη ανατροπή του από τον στρατό τον Ιούλιο που μας πέρασε.

Το φιλμ μας μεταφέρει στην καρδιά της επανάστασης, δίνοντας στους θεατές την ευκαιρία να καταλάβουν τι συμβαίνει πραγματικά στην Αίγυπτο.

«Είναι μια ταινία για ένα πολύ προσωπικό ταξίδι των τριών βασικών χαρακτήρων, καθώς περνούν από την πλατεία Ταχρίρ, τα τελευταία δυόμιση χρόνια. Χρησιμοποιούν την πλατεία ως ένα μέσο αντίστασης ενάντια στα καθεστώτα και στη δικτατορία. 

Τελικά καταλαβαίνουμε ότι όλα περιστρέφονται γύρω από το να έχεις την ηγεσία για μεγάλο χρονικό διάστημα, είτε πρόκειται για τον Μουμπάρακ, είτε για τον στρατό, είτε για την Μουσουλμανική αδελφότητα» τόνισε η κινηματογραφίστρια.

Ο τίτλος του ντοκιμαντέρ «Η Πλατεία» αναφέρεται στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, η οποία αποτέλεσε το κέντρο των αναταραχών, οι οποίες προκάλεσαν την πτώση του Μουμπάρακ. Η ταινία δεν εστιάζει μόνο στις αλλαγές που συνέβησαν όλη αυτή την περίοδο στη χώρα, αλλά και στις διαφορετικές εμπειρίες που είχαν διάφοροι Αιγύπτιοι από τα γεγονότα.

«Η ταινία αποκαλύπτει μια βαθιά ανθρώπινη ιστορία. Παρακολουθούμε διάφορους χαρακτήρες, μέσω από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Καταρχάς, έχουμε τον Αχμέντ που μεγάλωσε στις φτωχογειτονιές του Καΐρου. Σπούδασε για να γίνει δημοσιογράφος, αλλά αισθανόταν ότι δεν είχε καμιά ευκαιρία να αλλάξει τη ζωή ή το μέλλον του.

Στη συνέχεια είναι ο Καλίντ που συμμετείχε σε ταινίες παγκόσμιας κλίμακας, όπως το «Χαρταετοί πάνω από την πόλη». Είναι εδώ και πολλά χρόνια πολιτικός ακτιβιστής και ήταν πολύ σαφής σχετικά με το τι συμβαίνει σε εποχές αναταραχής. Τέλος, έχουμε τον Μαγκντί που ήταν στη Μουσουλμανική Αδελφότητα για 25 χρόνια και αρχίζει να αμφισβητεί τα πιστεύω του» εξήγησε η σκηνοθέτις.


Η παραγωγή κυκλοφορεί σε μια εποχή που η Αίγυπτος βρίσκεται σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο, όσον αφορά το μέλλον της. Από τη μια μεριά είναι οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι και από την άλλη ο στρατός και οι πιο μετριοπαθείς δυνάμεις. Κανείς δεν ξέρει αν οι στρατιωτικές δυνάμεις παραδώσουν τελικά την εξουσία στους πολιτικούς.

«Η Πλατεία» κέρδισε το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ στο φεστιβάλ κινηματογράφου του Ντουμπάι, ενώ δεν έλειψαν οι διακρίσεις σε Σάντανς και Τορόντο.

images:
Jeff J Mitchell
Muhammed Muheisen/Associated Press
Khaled Dedouki/AFP


  
Copyright © 2014 euronews

Δεν υπάρχουν σχόλια: