WHBC-GR: Τα μαθηματικά «διεγείρουν» τον εγκέφαλο όπως τα έργα τέχνης

Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Τα μαθηματικά «διεγείρουν» τον εγκέφαλο όπως τα έργα τέχνης

Ένας πίνακας του Πικάσο για κάποιους ανθρώπους έχει την ίδια συναισθηματική αξία με μια μαθηματική εξίσωση, ειδικότερα γι' αυτούς που αγαπούν τα μαθηματικά...


Μια νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων έρχεται να εξισώσει το Πυθαγόρειο θεώρημα και τις εξισώσεις της Άλγεβρας με τα σπάνια έργα τέχνης...τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον τρόπο που και τα δύο αυτά εντελώς διαφορετικά πράγματα ερεθίζουν τον εγκέφαλο. Σύμφωνα με την έρευνα σε κάποιους ανθρώπους τα μαθηματικά διεγείρουν τις ίδιες περιοχές του εγκεφάλου που διεγείρονται και με τα έργα τέχνης.

Η έρευνα ισχυρίζεται ότι όσοι αγαπούν τα μαθηματικά τα βλέπουν εξίσου όμορφα με ένα έργο τέχνης ενισχύοντας έτσι την επιστημονική άποψη που υποστηρίζει ότι υπάρχει μια ενιαία νευροβιολογική βάση για την ομορφιά και την αισθητική αντίληψη του ωραίου.

Ο καθηγητής Σεμίρ Ζέκι από το University College του Λονδίνου χρησιμοποίησε την τεχνική της λειτουργικής μαγνητικής απεικόνισης  σε 15 εθελοντές μαθηματικούς την στιγμή που αυτοί έλυναν 60 μαθηματικές εξισώσεις και κλήθηκαν να απαντήσουν αν τις έβρισκαν όμορφες, άσχημες ή αν τους άφηναν αδιάφορους.

Το αποτέλεσμα της έρευνας ήταν εντυπωσιακό αφού έδειξε ότι το "μαθηματικά ωραίο" σημειώνεται στην ίδια περιοχή του εγκεφάλου όπου αποτυπώνεται η επεξεργασία του ωραίου στις τέχνες.

Ο επικεφαλής της έρευνας Σεμίρ Ζέκι δήλωσε:"Σε πολλούς από εμάς οι μαθηματικές εξισώσεις 




Δεν υπάρχουν σχόλια: