WHBC-GR: Ο Γολγοθάς της Συρίας | Η φωτογραφία της Lynsey Addario για το National Geographic που κάνει το γύρο του κόσμου

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Ο Γολγοθάς της Συρίας | Η φωτογραφία της Lynsey Addario για το National Geographic που κάνει το γύρο του κόσμου

Ο εμφύλιος στη Συρία συνεχίζει να μαίνεται, στοιχίζοντας τη ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους και διώχνοντας άλλους τόσους από τα σπίτια και τα πάτρια εδάφη τους...

Όλο τον πόνο και την απόγνωση των προσφύγων που εγκαταλείπουν τις ζωές τους για ένα καλύτερο αύριο, συμπυκνώνεται σε μία συγκλονιστική φωτογραφία.

Μέχρι το τέλος του 2013, ο αιματηρός και πολύπλοκος εμφύλιος πόλεμος στη Συρία είχε εκτοπίσει περίπου 9.000.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Αν και οι περισσότεροι από αυτούς έχουν μετεγκατασταθεί σε λιγότερο προβληματικές περιοχές της χώρας, περίπου 1 στους 4 έχει φύγει εντελώς από τη χώρα, προσπαθώντας να ξεφύγει από τη βία και το χάος, τις ελλείψεις των τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης και της ιατρικής περίθαλψης.

Αυτή η μαζική μετανάστευση έχει δημιουργήσει μια ανθρωπιστική κρίση για τις γειτονικές χώρες, φτάνοντας μέχρι την Ευρώπη και πέραν αυτής. Και καθώς η εμπόλεμη σύγκρουση της Συρίας εισέρχεται στο τρίτο έτος της, δεν υπάρχει κανένα σημάδι βελτίωσης στον ορίζοντα.

Η φωτογράφος Lynsey Addario απαθανάτισε τον Γολγοθά των εκτοπισμένων στη Συρία, καθώς και στα τέσσερα έθνη που έχουν δει τη μεγαλύτερη εισροή. Ο άνθρωπος που απεικονίζεται στην συγκλονιστική εικόνα, που κάνει το γύρο του κόσμου, είναι ένας από τα εκατομμύρια που εγκατέλειψε οριστικά τη χώρα του.

Στη φωτογραφία, έχει μόλις περάσει τα σύνορα στο βόρειο Ιράκ και περιμένει τον αδελφό του, ενώ περιβάλλεται από σκουπίδια εκείνων που πέρασαν και έφυγαν πριν από αυτόν. Σύμφωνα με το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, 3.000 έως 6.000 άνθρωποι εγκαταλείπουν τη Συρία κάθε μέρα. Ομως, τα σύνορα γίνονται διαρκώς πιο αυστηρά και είναι όλο και πιο δύσκολο να βρουν ένα ασφαλές μέρος για να μεταναστεύσουν.

(Εικόνα Lynsey Addario για το National Geographic


Δεν υπάρχουν σχόλια: