WHBC-GR: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον κοροναιό MERS

Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον κοροναιό MERS

Το σύνδρομο M.E.R.S. είναι ιογενής λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος η οποία αναφέρθηκε για πρώτη φορά το 2012 στη Σαουδική Αραβία...

Οφείλεται σε ένα ιό της οικογένειας των κορονα-ιών ο οποίος καλειται M.E.R.S-CoV. Είναι διαφορετικός ιός από άλλους κορονα-ιούς που έχουν αναφερθεί. Δεν πρόκειται επίσης για τον ίδιο ιό στον οποίον οφειλόταν το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο ( S.A.R.S.) που έκανε την εμφάνισή του το 2003.

Εμφάνιση κρουσμάτων

Τα μέχρι τώρα περιστατικά έχουν εμφανιστεί τις χώρες της Αραβικής χερσονήσου και μάλιστα σε 6 από αυτές. Ο ιός μεταδόθηκε από τους ασθενείς μέσω στενής επαφής με υγιείς. Η πλειοψηφία των ασθενών ανέπτυξαν σοβαρή αναπνευστική νόσο αν και αναφέρονται και περιστατικά με ήπια νόσο. Οι πάσχοντες παρουσίασαν πυρετό, βήχα και δυσχέρεια στην αναπνοή και το 50% περίπου αυτών κατέληξε.

Ο ιός μεταδίδεται από άτομο που πάσχει σε υγιές άτομο μέσω της στενής επαφής. Έχει αναφερθεί επίσης μετάδοση από πάσχοντα άτομα σε υγειονομικό προσωπικό.

Πηγή προέλευσης του ιού.

Σε ό,τι αφορά την πηγή προέλευσης του ιού γνωρίζουμε λίγα πράγματα. Και συγκεκριμένα ότι προήλθε από κάποια ζωική πηγή. Ανιχνεύθηκε σε καμήλες στην περιοχή του Κατάρ αλλά και σε νυχτερίδα στην περιοχή της Σαουδικής Αραβίας. Σε μερικές χώρες ακόμα ανιχνεύθηκαν αντισώματα έναντι του ιού δείχνοντας έτσι ότι υπήρχε προηγούμενη μόλυνση με τον ιό M.E.R.S.-CoV ή με κάποιον άλλο, παρόμοιο.

Ανίχνευση «ύποπτων» περιστατικών

Σε περίπτωση που κάποιο άτομο έχει ταξιδέψει τις τελευταίες δύο εβδομάδες (14 μέρες) σε χώρα της Αραβικής χερσονήσου και παρουσιάσει συμπτωματολογία λοίμωξης κατώτερου αναπνευστικού όπως βήχα, πυρετό και δυσχέρεια στην αναπνοή θα πρέπει άμεσα να επισκεφθεί γιατρό στον οποίο θα αναφέρει οπωσδήποτε το ιστορικό ταξιδιού στην περιοχή.

Υπάρχουν μέτρα πρόληψης-προφύλαξης από τον ιό;

Βεβαίως και υπάρχουν. Τα σημαντικότερα από αυτά είναι τα εξής:

1. Συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό επί 20 τουλάχιστον δευτερόλεπτα και σύσταση και επίβλεψη να κάνουν το ίδιο και τα μικρά παιδιά. Αν δεν υπάρχει σαπούνι και νερό να χρησιμοποιείται αλκοολούχο διάλυμα.

2. Κάλυψη μύτης και στόματος με ένα μαντήλι και όχι με το χέρι, σε περίπτωση βήχα, φταρνίσματος και πέταμα του μαντηλιού μετά τη χρήση σε κάδο απορριμμάτων.

3. Αποφυγή αγγίγματος ματιών, μύτης, στόματος με χέρια που δεν έχουν πλυθεί.

4. Αποφυγή στενής επαφής με άτομα που πάσχουν (φιλιά, κοινή χρήση σκευών…)

5. Καθαρισμός και απολύμανση επιφανειών που αγγίζονται συχνά όπως παιχνίδια, πόμολα πόρτας κ.ά.

Υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο;

Προς το παρόν δεν υπάρχει.

Ποια ειναι η θεραπευτική αντιμετώπιση;

Η θεραπευτική αντιμετώπιση των ατόμων που πάσχουν από την ιογενή αυτή λοίμωξη είναι μόνο υποστηρικτική και ανακουφιστική των συμπτωμάτων, δηλ. χορήγηση άφθονων υγρών και αντιπυρετικών φαρμάκων.

Είναι ιδιαίτερης σημασίας να επαναληφθεί και να καταστεί σαφές ότι η επίσκεψη σε γιατρό με την εμφάνιση της συμπτωματολογίας θα πρέπει να γίνει άμεσα.

Βασίλειος Τσούτσος 
ΕΙΔΙΚΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ ΦΥΜΑΤΙΟΛΟΓΟΣ




Δεν υπάρχουν σχόλια: