WHBC-GR: «Αποχαιρετισμός στη Γλώσσα» - Η νέα ταινία του Γκοντάρ σε πρώτη προβολή

Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

«Αποχαιρετισμός στη Γλώσσα» - Η νέα ταινία του Γκοντάρ σε πρώτη προβολή

Με αφορμή το μεγάλο αναδρομικό αφιέρωμα στον Ζαν-Λυκ Γκοντάρ, που οργανώνει η Ταινιοθήκη της Ελλάδος και φέρει τον τίτλο: «Τώρα Γκοντάρ» (Maintenant Godard), προβάλλεται σήμερα Παρασκευή 13 Ιουνίου σε πρώτη πανελλαδική προβολή, η νέα ταινία του κορυφαίου Γάλλου σκηνοθέτη που φέρει τον τίτλο: «Αποχαιρετισμός στη Γλώσσα» (Goodbye to Language / Adieu au langage - 2014)...

Η ταινία, διάρκειας 70 λεπτών η οποία έχει δημιουργηθεί με χρήση της τεχνολογίας 3D, πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της πριν από λίγες ημέρες στο 67ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών. 

Μία παντρεμένη γυναίκα κι ένας ανύμφευτος άντρας συναντιούνται. Αγαπιούνται, τσακώνονται, παλεύουν. Ένας αδέσποτος σκύλος κάνει βόλτα ανάμεσα στην πόλη και στην εξοχή. Οι εποχές περνούν. Ο άντρας κι η γυναίκα ξανασυναντιούνται. Ο σκύλος βρίσκεται ανάμεσά τους. Ο άλλος είναι μέσα στον έναν, ο ένας μέσα στον άλλον κι είναι τρεις. Ο πρώην σύζυγος καταστρέφει τα πάντα.

Μια δεύτερη ταινία ξεκινά: ίδια σαν την πρώτη και πάλι όχι. Από το ανθρώπινο γένος περνάμε στη μεταφορά. Αυτό τελειώνει με γαυγίσματα και το κλάμα ενός μωρού. Εν τω μεταξύ, θα έχουμε δει κόσμο να μιλά για την αποκαθήλωση του δολαρίου, την αλήθεια των μαθηματικών και το θάνατο ενός κοκκινολαίμη.

Ο 84χρονος πλέον Γκοντάρ, επιστρέφει με το εν λόγω φιλμ πίσω από την κάμερα και παράλληλα στο 67ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών

Σ' ένα Φεστιβάλ που γνωρίζει όσο λίγοι, η ταινία του Γάλλου σκηνοθέτη συμμετείχε στο επίσημο διαγωνιστικό όπου μάλιστα απέσπασε το Βραβείο της Επιτροπής (εξ ημισείας με τον ταλαντούχο 25χρονο Καναδό σκηνοθέτη Ξαβιέ Ντολάν και την ταινία του «Mommy»), αρνούμενος όμως για μία ακόμη φορά να δώσει το παρών. Αντ' αυτού, έστειλε ως χαιρετισμό το βίντεο που ακολουθεί:
Με τη νέα του δημιουργία ο Ζαν-Λυκ Γκοντάρ δε διστάζει να πειραματιστεί με την τεχνολογία του 3D. Δεν είναι βέβαια η πρώτη ταινία που ο σπουδαίος δημιουργός, πειραματίζεται με το 3D. Είχε προηγηθεί η μικρού μήκους «Three Disasters» που αποτέλεσε κομμάτι της σπονδυλωτής ταινίας «3X3D». Στο καστ της νέας του ταινίας, συναντάμε τους ηθοποιούς: Ελοΐζ Γκοντέ, Ζο Μπρουνό, Καμέλ Αμπντελί, Ρισάρ Σεβαλιέ και Τζέσικα Έρικσον.

Η νέα δημιουργία του Ζαν-Λυκ Γκοντάρ «Αποχαιρετισμός στη Γλώσσα» (Goodbye to Language 3D / Adieu au langage - 2014), θα προβληθεί στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, σήμερα Παρασκευή 13 Ιουνίου στις 21:00 στην Αίθουσα Α (είσοδος μόνο με προσκλήσεις). Την ταινία θα παρουσιάσει ο στενός συνεργάτης του Γκοντάρ στις τελευταίες του ταινίες, Φαμπρίς Αρανό, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα για το Αφιέρωμα «Τώρα Γκοντάρ» (Maintenant Godard).

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η συγκεκριμένη προβολή σηματοδοτεί παράλληλα και την πρώτη 3D προβολή στην ιστορία της Ταινιοθήκης της Ελλάδος. Μία προβολή η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Wild Bunch και την Weird Wave, η οποία θα διανείμει την ταινία στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες.

Οι τιμές εισόδου για το Αφιέρωμα «Τώρα Γκοντάρ» (Maintenant Godard) στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, έχουν αναλυτικά ως εξής:  

Γενική Είσοδος ανά ζώνη προβολής: 5€

Κάρτα διαρκείας (κόκκινη) για όλο το αφιέρωμα: 40€

Κάρτα διαρκείας μειωμένη (πράσινη) για όλο το αφιέρωμα: 25€ (για φοιτητές, μαθητές, ανέργους, δασκάλους-καθηγητές, ατέλειες, Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ),  άνω των 65, και νέους 18 έως 26 ετών)

Κάρτα (κίτρινη) για 8 ζώνες προβολής: 25€

Κάρτα (λευκή) μειωμένη για 8 ζώνες προβολής: 15€ (για φοιτητές, μαθητές, ανέργους, δασκάλους-καθηγητές, ατέλειες, Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ),  άνω των 65, και νέους 18 έως 26 ετών)


Για περισσότερες πληροφορίες, σχετικά με το Αφιέρωμα «Τώρα Γκοντάρ / Maintenant Godard» παραθέτουμε τον επίσημο ιστότοπο της Ταινιοθήκης της Ελλάδος: tainiothiki.gr και godard.tainiothiki.gr/




Δεν υπάρχουν σχόλια: