WHBC-GR: Η επίσημη αφίσα του 71ου Φεστιβάλ Βενετίας

Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

Η επίσημη αφίσα του 71ου Φεστιβάλ Βενετίας

Ένα από τα πιο ιστορικά διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ, αυτό της Βενετίας, ανακοίνωσε την επίσημη αφίσα του για φέτος. Πήγη έμπνευσης είναι το θρυλικό φιλμ «Τα 400 Χτυπήματα» (Les quatre cents coups / The 400 Blows - 1959) του σπουδαίου Φρανσουά Τρυφώ...

Το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας, έχει ιδιαίτερη παράδοση και αποτελεί σημείο αναφοράς με τις όμορφες και χαρακτηριστικές άφισές του. Θυμίζουμε ότι πέρσι και έχοντας ως πρόεδρο της Κριτικής του Επιτροπής, τον σπουδαίο Ιταλό σκηνοθέτη Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, το 70ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας παρουσίασε μία επίσης όμορφη αφίσα.

Μία αφίσα, την οποία είχε σχεδιάσει ο Ιταλός animator Simone Massi, χρησιμοποιώντας τη φιγούρα του Bruno Ganz ως κεντρική σιλουέτα, ο σχεδιαστής έκανε μία άμεση αναφορά στην κλασσική ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου, "Μία Αιωνιότητα και Μία Μέρα" (Eternity and a Day). Ταινία, η οποία είχε χαρίσει στον μεγάλο Έλληνα σκηνοθέτη, τον Χρυσό Φοίνικα, το 1998 στο Φεστιβάλ των Καννών.

Φέτος στο 71ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας και πάλι ο Simone Massi, έχοντας πλέον στο βάθος του κάδρου τον Bruno Ganz, δημιουργεί τη νέα αφίσα του Φεστιβάλ, έχοντας ως πηγή έμπνευσης το θρυλικό φιλμ «Τα 400 Χτυπήματα» (Les quatre cents coups / The 400 Blows - 1959) του σπουδαίου Φρανσουά Τρυφώ. Το φθινόπωρο και συγκεκριμένα στις 21 Οκτωβρίου, συμπληρώνονται τριάντα χρόνια χωρίς έναν εκ των κορυφαίων Γάλλων σκηνοθετών...

 «Τα 400 Χτυπήματα», είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Φρανσουά Τρυφώ και μία από τις πρώτες της nouvelle vague. Αφηγείται την ιστορία ενός ευαίσθητου και ευάλωτου παιδιού, που ζει και μεγαλώνει σε έναν στενόμυαλο, μικρόψυχο και εν τέλει εχθρικό κόσμο.

Στο υπόβαθρο της ταινίας υπάρχει έντονο το αυτοβιογραφικό στοιχείο, καθώς πολλές από τις περιπέτειες του μικρού Αντουάν (έξοχα ερμηνευμένος από τον Ζαν Πιερ Λεό – alter ego του σκηνοθέτη) είναι προσωπικά βιώματα του Τρυφώ, ο οποίος πράγματι, σε αυτήν την ηλικία κατέληξε στο αναμορφωτήριο, από όπου τον έσωσε ο σπoυδαίος θεωρητικός και συνιδρυτής των Cahiers du Cinéma, Αντρέ Μπαζέν, στη μνήμη του οποίου είναι αφιερωμένη η ταινία.

Ο συνοδοιπόρος και για χρόνια φίλος, του Τρυφώ, ο Ζαν-Λυκ Γκοντάρ είχε γράψει: «Τα 400 Χτυπήματα είναι το πιο περήφανο, το πιο πεισματάρικο, το πιο ξεροκέφαλο, με άλλα λόγια, το πιο ελεύθερο φιλμ του κόσμου». Η ταινία, απέσπασε το Βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Καννών το 1959.




Δεν υπάρχουν σχόλια: