Κυριακή, 8 Μαρτίου 2015

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2015

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (International Women's Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας...


Η πρώτη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή.

Μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία, η φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι έπεισε τον Λένιν να καθιερώσει την 8η Μαρτίου ως επίσημη αργία. Γρήγορα, όμως, η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας έχασε το πολιτικό της υπόβαθρο και εορτάζεται ως έκφραση συμπαθείας των ανδρών προς τις γυναίκες, με προσφορά λουλουδιών και δώρων.

[10 Μάρ 1973: Οι γυναίκες λαμβάνουν μέρος σε μια πορεία για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας στο Λονδίνο (Getty)]

Η άνοδος του φεμινιστικού κινήματος στη Δύση τη δεκαετία του '60 αναζωογόνησε τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας, που από το 1975 διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με αιχμή του δόρατος την ανάδειξη των γυναικείων προβλημάτων και δικαιωμάτων.

[8 Μάρτη του 1984: Οι φεμινίστριες διαδηλώνουν στους δρόμους της Μαδρίτης (Getty)]

Σήμερα, σε πολλές χώρες, η ημέρα έχει χάσει το πολιτικό της νόημα, και έχει γίνει απλώς μια ευκαιρία για τους άνδρες να εκφράσουν την αγάπη τους για τις γυναίκες όπως συμβαίνει και με τη γιορτή της μητέρας. Όμως σε πολλές περιοχές, παραμένει ισχυρή η αρχική πολιτική σημασία της ημέρας για την υποστήριξη της ενδυνάμωσης και της ισότητα των γυναικών.


Το φεμινιστικό κίνημα στη Δύση τονώθηκε από τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας, που από το 1975 διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με αιχμή του δόρατος την ανάδειξη των γυναικείων προβλημάτων και δικαιωμάτων.

[Ημέρα της γυναίκας 2015. Με αφορμή τον παγκόσμιο εορτασμό των γυναικών, άνδρες από το Αφγανιστάν αποφάσισαν έστω για μια ημέρα να φορέσουν μπούργκα. Το γκρουπ των ανδρών διαδήλωσε με αυτόν τον τρόπο στο κέντρο της Καμπούλ για να υπερασπιστεί τα γυναικεία δικαιώματα και να αφυπνίσει την συντηρητική κοινωνία. REUTERS/Mohammad Ismail-kathimerini.gr]


Χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες του κόσμου!

central photo:
Artist: Susan Cowan
Title:   Artemis


  

Δημοσίευση σχολίου