WHBC-GR: Ιράκ: Οι τζιχαντιστές καταστρέφουν αρχαία με μπουλντόζες (pics-video)

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Ιράκ: Οι τζιχαντιστές καταστρέφουν αρχαία με μπουλντόζες (pics-video)

«Έγκλημα πολέμου» χαρακτηρίζει την ενέργεια η UNESCO - Καταδικάζουν αρχαιολόγοι και αρχές - Σβήνουν την ιστορία του Ιράκ...

Δεν ήταν αρκετή η καταστροφή που προκάλεσαν σε αρχαία γλυπτά του Βορείου Ιράκ, οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους ξεσπούν για μία ακόμα φορά διαλύοντας με μπουλντόζες αρχαία στο Νιμρούντ της Μοσούλης.

Σύμφωνα με τις ιρακινές αρχές τα μνημεία που βρίσκονται κοντά στον ποταμό Τίγρη, εκτιμάται ότι κατασκευάστηκαν τον 13ο αιώνα π.Χ.

Μετά το τελευταίο περιστατικό βίας, ο ΟΗΕ καταδίκασε την ενέργεια χαρακτηρίζοντάς την «έγκλημα πολέμου». Σε ανακοίνωσή της, η γενική διευθύντρια της UNESCO, Ιρίνα Μπόκοβα, δήλωσε: «Δε μπορούμε να παραμείνουμε σιωπηλοί. Η ηθελημένη καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς συνιστά έγκλημα».

Έκανε έκκληση, μάλιστα, σε όσους ζουν στο Ιράκ και αλλού και ειδικά στους νέους «να κάνουν οτιδήποτε δυνατό για να προστατεύσουν την κληρονομιά τους, να την διεκδικήσουν σαν να είναι δική τους και σαν κληρονομιά όλη της ανθρωπότητας».

Προειδοποίησε δε, ότι η επιβίωση του ιρακινού πολιτισμού και της κοινωνίας είναι σε κίνδυνο.
Την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής υπουργός Τουρισμού και Αρχαιοτήτων, Καίς Ρασίντ, εξέφρασε την πεποίθησή του πως το ΙΚ αφαίρεσαν όλες τις «πολύτιμες επιγραφές» από τους τοίχους της Νιμρούντ πριν επέμβουν με τις μπουλντόζες

Δεν αποκλείεται, λοιπόν, οι τζιχαντιστές να λεηλάτησαν το αρχαιολογικό σημείο και στη συνέχεια να χρησιμοποίησαν μπουλντόζες για να τον καταστρέψουν.

«Σβήνουν την ιστορία μας», δήλωσε η Ιρακινή αρχαιολόγος, Λάμια αλ-Γκαιλάνι.
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC, Τζιμ Μούιρ, η καταστροφή στη Νιμρούντ συγκρίνεται με την καταστροφή των μνημειωδών αγαλμάτων του Βούδα της Μπαμιγιάν του 6ου αιώνα μ.Χ. από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν το 2001.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της εφημερίδας Al Rai, Ελιγιά Τζ. Μάγκνιερ, οι τζιχαντιστές εξαπολύουν ανάλογες επιθέσεις καθώς υποστηρίζουν ότι τα θρησκευτικά και αρχαιολογικά μνημεία ευνοούν την ειδωλολατρία, αλλά κυρίως ενεργούν κατ’αυτό τον τρόπο για να κεντρίσουν ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον ολόκληρου του κόσμου. «Βοηθά ώστε να στρέψει την προσοχή μακριά από άλλα γεγονότα και ήττες», πρόσθεσε ο δημοσιογράφος. 






 via

Δεν υπάρχουν σχόλια: