WHBC-GR: Ο φαντασμαγορικός εορτασμός τη νύχτα της Ανάστασης στον Βροντάδο της Χίου από το Time (photo gallery)

Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

Ο φαντασμαγορικός εορτασμός τη νύχτα της Ανάστασης στον Βροντάδο της Χίου από το Time (photo gallery)

Στα τέλη της δεκαετίας του 1800, όταν η Τουρκία κατέλαβε το μικρό νησί της Χίου, η οποία αποτελεί σήμερα μέρος της Ελλάδας, οι Τούρκοι απαγόρευαν στον Ορθόδοξο Χριστιανικό πληθυσμό να γιορτάσει το Πάσχα...


Όμως, στο μικρό χωριό του Βροντάδου, δύο ενορίες σκέφθηκαν ένα πονηρό σχέδιο για να παρακάμψουν τις τουρκικές εντολές, οργανώνοντας ένα ψεύτικο πόλεμο και χρησιμοποιώντας πυροτεχνήματα για να γιορτάσουν την ανάσταση του Ιησού Χριστού.

Κάθε χρόνο, την Ανάσταση, οι ενορίες του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας Ερειθιανής που βρίσκονται σε αντικρυστούς λόφους , εκτοξεύουν η μία προς την άλλη χιλιάδες ρουκέτες πυροτεχνημάτων  δημιουργώντας έτσι ένα από τα πιο φαντασμαγορικά θεάματα στον κόσμο.

Ο φωτογράφος Marco Kesseler που παρατήρησε το συμβάν τη περασμένη χρονιά λέει στο TIME

«Μέχρι το βράδυ της Ανάστασης υπάρχει μια μυστικοπαθής διαδικασία. Οι κάτοικοι φτιάχνουν τις ρουκέτες αυτές όλο το χρόνο, κόβοντας δέντρα, μετατρέποντας το ξύλο σε κάρβουνο που αναμειγνύεται με νιτρικό κάλιο και θείο δημιουργώντας τη βάση της γόμωσης».

«Το βράδυ της Ανάστασης μέσα σε λίγες ώρες, πάνω από 100.000 ρουκέτες εκτοξεύονται σε ολόκληρη την κοιλάδα, και ολόκληρο το χωριό φωτίζεται υπό το βλέμμα εκατοντάδων θεατών.»

«Ο στόχος της κάθε ομάδας είναι να χτυπήσει τις καμπάνες της απέναντι εκκλησίας. Η ομάδα με το μεγαλύτερο αριθμό των επιτυχημένων βολών κερδίζει τον πόλεμο, αλλά δεδομένου ότι είναι πάντα αδύνατο να μετράνε όλες τις επιτυχημένες επιτυχίες, οι δύο ομάδες στο τέλος θα συμφωνήσουν σε μια ισοπαλία και η ρεβάνς προσδιορίζεται για το επόμενο έτος. Είναι σαν δικαιολογία για να συνεχισθεί αυτή την παράδοση», λέει ο Kesseler.


Δεν υπάρχουν σχόλια: