WHBC-GR: Βελγικά κόμικς «εισβάλλουν» στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Σάββατο 23 Μαΐου 2015

Βελγικά κόμικς «εισβάλλουν» στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Από τη Δευτέρα 25 Μαΐου, στο φουαγιέ του δεύτερου κτηρίου του Μεγάρου Μουσικής

Το Βελγικό Κέντρο  Κόμικς (Belgian Comic Strip Center, BCSC) εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο του 1989, στις Βρυξέλλες, και λειτουργεί έκτοτε ως εκθεσιακός χώρος, φιλοξενώντας μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις, ενώ υποδέχεται περίπου 200.000 επισκέπτες ετησίως...


Το κτήριο που στεγάζει το κέντρο BCSC, ένα εξαιρετικό δείγμα της Art Nouveau αρχιτεκτονικής, σχεδιασμένο το 1906 από τον σπουδαίο αρχιτέκτονα Victor Horta, έχει αποτελέσει συχνά πηγή έμπνευσης για πολλούς καλλιτέχνες του είδους μέσα στην 25ετία της λειτουργίας του. Διαθέτει βιβλιοθήκη κι ένα σπάνιο αρχείο συλλεκτικών κόμικς από όλο τον κόσμο, αποτελώντας στην ουσία ένα φιλόξενο «σπίτι» για τους καλλιτέχνες και τους λάτρεις αυτού του είδους τέχνης, που είναι γνωστή και ως «ένατη τέχνη».

Με αφορμή την γενέθλια επέτειό του, το Βελγικό Κέντρο  Κόμικς ξεκίνησε μια πανευρωπαϊκή περιοδεία με στάσεις επίδειξης της παραγωγής του («Things from Belgium» ονομάζεται το πολιτιστικό πρόγραμμα στο πλαίσιο του οποίου διοργανώνονται οι εκθέσεις) και στην Ελλάδα.

Οι αυθεντικές σελίδες που παρουσιάζονται στην έκθεση αποτελούν μέρος της αφρόκρεμας των ευρωπαϊκών κόμικς της τελευταίας εκατονταετίας. Καθεμία από αυτές είναι μοναδική, αποτελώντας είτε κομμάτι μιας συλλογικής δουλειάς που αντανακλά τη  φαντασία μιας χώρας ή την κουλτούρα της όπως η σειρά «Zig et Puce», ο Τεν-Τεν ή ο Αστερίξ,  είτε είναι ολοκληρωμένη δουλειά κάποιου συγκεκριμένου δημιουργού.

Τα 30 συλλεκτικά κόμικς, που απεικονίζουν το ίδιο κτήριο, κι έχουν φιλοτεχνηθεί από καλλιτέχνες, φίλους του Κέντρου, από το 1989 ως σήμερα, παρουσιάστηκαν ήδη στην Αθήνα (τον περασμένο Απρίλιο), ενώ ακολούθησε η Κέρκυρα, η Πάτρα, η Ρόδος, τα Ιωάννινα και από την ερχόμενη Δευτέρα (25 Μαΐου) θα παρουσιάζονται στο φουαγιέ του δεύτερου κτηρίου του Μεγάρου Μουσικής στη Θεσσαλονίκη.

Η έκθεση των εικόνων κόμικς στη Θεσσαλονίκη θα διαρκέσει ως τις 19 Ιουνίου, ενώ ακολουθεί η παρουσίασή τους στη Μυτιλήνη, το Ηράκλειο και η επιστροφή τους στην Αθήνα, όπου η έκθεση θα επαναληφθεί.



Δεν υπάρχουν σχόλια: