WHBC-GR: Kyoko Hamada | Η 42χρονη φωτογράφος που έζησε 2 χρόνια σαν ηλικωμένη και το κατέγραψε σε 99 γλυκόπικρα πορτρέτα

Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Kyoko Hamada | Η 42χρονη φωτογράφος που έζησε 2 χρόνια σαν ηλικωμένη και το κατέγραψε σε 99 γλυκόπικρα πορτρέτα

Γεννημένη στο Τόκυο η Kyoko Hamada μετακόμισε στην ηλικία των 15 στη Δυτική Βιρτζίνια, όπου αποφοίτησε από το Ινστιτούτο Pratt με πτυχίο στη φωτογραφία και τη ζωγραφική...


Η Hamada παρουσίασε τα έργα της μεταξύ άλλων στην Εθνική Πινακοθήκη Πορτρέτων του Λονδίνου, στη Scott Gallery, στη Civilian Art Projects, και στη Γκαλερί Michael Hoppen στο Λονδίνο.

Οι φωτογραφίες της έχουν φιλοξενηθεί σε περιοδικά όπως το New Yorker και το Telegraph Magazine, αλλά και σε εφημερίδες όπως η Wall Street Journal.   Ξαφνικά το 2012, η 42χρονη μοιάζει σαν να ταξίδεψε στο χρόνο, και μεταμορφώθηκε σε μια ηλικιωμένη που ζει μόνη στην Νέα Υόρκη. 

Δημιουργώντας έναν φανταστικό χαρακτήρα, την Kikuchiyo-san, η Hamada μεταμορφώθηκε, -με τη βοήθεια του κατάλληλου μακιγιάζ, μιας γκρι περούκας, χειροποίητων παραγεμισμάτων για το σώμα, και ρούχων, σε μια ηλικιωμένη γυναίκα και πέρασε τα επόμενα δύο χρόνια με αυτή τη μορφή. 

Με τον πληθυσμό της τρίτης ηλικίας να υπολογίζεται ότι πρόκειται να διπλασιαστεί και να αντιστοιχεί στο 20% του πληθυσμού των ΗΠΑ μέχρι το 2030, η φωτογράφος Kyoko Hamada υποστήριξε πως το πρότζεκτ της "I Used to Be You" μας προκαλεί να ρίξουμε μια ματιά στο μέλλον μας - στα γηρατειά, στη θνησιμότητα και τα στάδια της ζωής που κανείς μας δεν μπορεί να αποφύγει. 

Σήμερα, η Kikuchiyo-san στρέφεται στο Kickstarter με την ελπίδα να συγκεντρώσει δωρεές για να εκδώσει σε βιβλίο το πρότζεκτ «I Used to Be You» το οποίο πρόσφατα κέρδισε το μεγάλο έπαθλο από τα Lens Culture International Exposure Awards, και συμπεριελήφθη στο Τοp 50 των Critical Mass.   

Τι της έμεινε από τα δύο αυτά χρόνια καταγραφής της ζωής των ηλικιωμένων; "Μια γλυκόπικρη μελαγχολία, στιγμές μοναξιάς και η έκπληξη του πώς οι ηλικιωμένοι άνθρωποι μοιάζουν σχεδόν αόρατοι από τους γύρω τους."  


















Δεν υπάρχουν σχόλια: