WHBC-GR: Αισιοδοξία επιστημόνων ότι θα «ξυπνήσει» ο προσεδαφιστής Philae

Σάββατο 30 Μαΐου 2015

Αισιοδοξία επιστημόνων ότι θα «ξυπνήσει» ο προσεδαφιστής Philae

Την ελπίδα ότι ο προσεδαφιστής  Philae, θα επαναλειτουργήσει σύντομα εκφράζουν οι επιστήμονες στη Γερμανική Υπηρεσία Διαστήματος....

Το Philae, βρίσκεται από τον περασμένο Νοέμβριο στην επιφάνεια του κομήτη 67Ρ/Τσιουριούμοφ Γερασιμένκο.
Είναι όμως εν υπνώσει.

Τώρα, καθώς ο κομήτης πλησιάζει στον ήλιο, οι επιστήμονες αισιοδοξούν πως ο προσεδαφιστής θα λάβει αρκετή ηλιακή ενέργεια για να «ξυπνήσει» και να στείλει σήμα στη γη μέσω της «Ροζέτα».

«Η “Ροζέτα” πετά σε απόσταση σχεδόν 200 χλμ. από τον κομήτη. Θα αρχίσει να στέλνει σήμα για να λειτουργήσει ο σύνδεσμος επικοινωνίας με το Philae,. Εάν επαναλειτουργήσει το  Philae και διαθέτει επαρκή ηλιακή ενέργεια, θα ενεργοποιήσει τον αναμεταδότη του, θα λειτουργήσει ξανά ο σύνδεσμος επικοινωνίας και μόνο τότε θα διαπιστώσουμε ότι ο προσεδαφιστής είναι “ζωντανός“», εξηγεί ο τεχνικός διευθυντής Κόεν Γκερτς.

Εάν συμβεί αυτό, τότε ο προσεδαφιστής θα στείλει νέα δεδομένα στη Γη για την επιφάνεια του κομήτη 67Ρ/Τσιουριούμοφ Γερασιμένκο, όπου βρίσκεται τους τελευταίους έξι μήνες.

«Εμείς έχουμε προετοιμαστεί για το γεγονός ότι η δευτερεύουσα μπαταρία δεν θα μπορεί να στηρίξει οποιαδήποτε δραστηριότητα, οπότε βασιζόμαστε αποκλειστικά στην ηλιακή ενέργεια. Θα μπορέσουμε όμως να κάνουμε μετρήσεις για παράδειγμα στο μαγνητικό πεδίο, θα λάβουμε φωτογραφίες από την επιφάνεια του κομήτη γύρω από το Philae, και θα κάνουμε θερμικές μετρήσεις. Θα γίνουν μικρής έκτασης μετρήσεις που θα μας δώσουν πάλι πολύτιμα επιστημονικά δεδομένα», εξηγεί ο τεχνικός διευθυντής του προσεδαφιστή.

Το διαστημικό σκάφος «Ροζέτα» και ο προσεδαφιστής Philae ξεκίνησαν την αποστολή τους το 2004, φτάνοντας στον τελικό τους προορισμό μετά από δέκα χρόνια.

Το Philae, είναι το πρώτο κατασκευασμένο από άνθρωπο αντικείμενο που προσεδαφίστηκε σε κομήτη.





Δεν υπάρχουν σχόλια: