WHBC-GR: Στον Λεονάρδο Παδούρα το βραβείο Λογοτεχνίας «Πριγκίπισσα των Αστουριών»

Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

Στον Λεονάρδο Παδούρα το βραβείο Λογοτεχνίας «Πριγκίπισσα των Αστουριών»

Ο διάσημος κουβανός συγγραφέας και δημοσιογράφος Λεονάρδο Παδούρα (Leonardo Padura) είναι ο νικητής του βραβείου Λογοτεχνίας «Πριγκίπισσα των Αστουριών» για το 2015...


Έγινε γνωστός κυρίως από τα αστυνομικά του μυθιστορήματα τα οποία διαδραματίζονται στη σύγχρονη Κούβα.

Ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής Νταριο Βιγιανουέλα Πριετο, διευθυντής της Ισπανικής Βασιλικής Ακαδημίας, ενός οργανισμού που έχει θεσπιστεί για να διασφαλίσει την σωστή χρήση της ισπανικής γλώσσας, αιτιολόγησε την επιλογή ως εξής: «Από το συνολικό έργο του Λεονάρδο Παδούρα, το οποίο διασχίζει όλα τα είδη του πεζού λόγου, αναδεικνύεται ένας πλούτος που χαρακτηρίζει τη λογοτεχνία του: το ενδιαφέρον για να ακούει τις φωνές των ανθρώπων και να τις χαμένες ιστορίες του απλού κόσμου».

Βασικός πρωταγωνιστής όλων σχεδόν των μυθιστορημάτων του Λεονάρδο Παδούρα (Leonardo Padura) είναι ο φημισμένος ντετέκτιβ Μάριο Κόντε. Μέσα από τις περιπέτειές του, βρίσκει κανείς στοιχεία της κοινωνίας που έχτισε ο Φιντέλ Κάστρο.

Τα έργα του Leonardo Padura βρίσκονται στις βιβλιοθήκες όλων των προέδρων της Λατινικής Αμερικής αλλά και στα εργοστάσια όπου οι κουβανές εργάτριες στρίβουν πούρα. Επίσης, στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και στην Ευρώπη.

Το τελευταίο του βιβλίο φέρει τον τίτλο «Οι Αιρετικοί» και έχει κυκλοφορήσει και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Καστανιώτη, όπως και προηγούμενα βιβλία του. Μάλιστα, για τον λόγο αυτό, μόλις πριν τρεις μήνες βρέθηκε στην Αθήνα, την οποία έχει επισκεφθεί και άλλες φορές στο παρελθόν.

Ο Λεονάρδο Παδούρα (Leonardo Padura) έχει εργαστεί και ως δημοσιογράφος και γενικά χαρακτηρίζει ως πρότυπό του τον Ερνεστ Χέμινγουεϊ. Έχει χαρακτηρίσει ως ιδανικότερο αναγνώστη για τα έργα του την σύζυγό του, που είναι και αυστηρός κριτής του.

Σε σχέση με την κατάσταση στην Ελλάδα, σχολίασε κατά την τελευταία επίσκεψή του:

«Δεν έχω σαφή άποψη για την ελληνική πραγματικότητα, πέρα από όσα διαβάζω στις εφημερίδες τους τελευταίους μήνες. Θέλω, όμως, πραγματικά αυτό που συμβαίνει τώρα, να είναι επωφελές για την Ελλάδα και να τελειώσει ο εφιάλτης που ο ελληνικός λαός έζησε τα τελευταία χρόνια. Ελπίζω η κυβέρνηση να υλοποιήσει όσα έχει υποσχεθεί».

Σε σχέση με την ζωή στην σύγχρονη Κούβα, σχολίασε στην Εφημερίδα των Συντακτών: 

«Θεωρώ πως είμαι προνομιούχος, γιατί μπορώ να ζω από τη δουλειά μου. Είμαι εντελώς ανεξάρτητος, δεν έχω υποστεί λογοκρισία, δεν έχω καμία πολιτική δέσμευση, προσπαθώ να γράφω με τη μεγαλύτερη δυνατή ελευθερία. (…) Τα τελευταία 5-6 χρόνια η Κούβα έχει αλλάξει αρκετά. Έχουν γίνει βήματα στην οικονομία, ωστόσο η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις με πιο γρήγορο ρυθμό. Από τις πιο σημαντικές αλλαγές είναι ότι επιτρέπεται να ταξιδεύουμε ελεύθερα».

Όσο για το πώς φαντάζεται την εποχή μετά τους Κάστρο; Απάντησε ως εξής: 

«Κυκλοφορεί ένα ανέκδοτο: “Τι θα γίνει μετά τον θάνατο του Φιντέλ; Θα τον θάψουμε”. Μόνο αυτό γνωρίζω. Και πως, μετά τον Λάζαρο, δεν έχει αναστηθεί κανείς».






Δεν υπάρχουν σχόλια: