WHBC-GR: 10 τρόποι να αγαπήσετε την Σίφνο (εικόνες)

Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

10 τρόποι να αγαπήσετε την Σίφνο (εικόνες)

Αν υπάρχει ένα Κυκλαδονήσι που να έχει κάτι για όλους, αυτό σίγουρα είναι η Σίφνος. Η κοσμοπολίτικη Χώρα της μπορεί να βγάλει off και την πιο ορκισμένη παρέα ξενύχτηδων 20άρηδων, το ρομάντζο όμως δε λείπει από τους άλλους κουκλίστικους οικισμούς της, όπως το περίφημο Κάστρο...

Μεγάλες αμμουδιές, βοτσαλωτοί κολπίσκοι, ρηχά νερά για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο οι οικογένειες, αλλά και απομόνωση για ζευγαράκια και ερημίτες, είναι όλα στο… μενού των παραλιών της. Προσθέστε σε όλα αυτά και μια πλούσια λαϊκή παράδοση, για τους λάτρεις της πατριδογνωσίας, και μια από τις καλύτερες κουζίνες των Κυκλάδων για τους απανταχού foodies, κι έχετε μερικούς μόνο από τους λόγους για τους οποίους η Σίφνος είναι απλώς υπέροχη. 

Μια Χώρα… Απολλώνια 
Απολλωνία, για την ακρίβεια, αλλά απολλώνια είναι η ομορφιά της. Παραδοσιακά κυκλαδίτικη, με τα λευκά γαλαζόπορτα σπιτάκια της να απλώνονται σε τρεις ξεχωριστούς λόφους και διαδαλώδη σοκάκια να ελίσσονται ανάμεσά τους, η Απολλωνία μπορεί να γεμίσει ολόκληρα απογεύματα των καλοκαιρινών μας διακοπών. Τα οποία απογεύματα θα εξελιχθούν σε βράδια, κι αυτά σε πρωινά, γιατί στο περίφημο «Στενό» με τα μπαράκια κανείς δεν θέλει να πάει για ύπνο πριν ανατείλει ο ήλιος. 

Περπατώ εις το Κάστρο

Κι αν η Απολλωνία έχει τα ξενύχτια και τις παρέες, η παλιά πρωτεύουσα του νησιού, το Κάστρο, έχει το ρομάντζο και την ησυχία που λαχταρούν τα ζευγάρια. Χαρακτηριστικό δείγμα ενετικού κάστρου, με τα καλντερίμια του να ελίσσονται μέσα από τα τείχη, δεν θα αφήσει σε καμία περίπτωση αδιάφορους ούτε τους ιστοριοδίφες εξ ημών –εδώ άλλωστε βρίσκεται και το αρχαιολογικό μουσείο του νησιού, με την πλούσια συλλογή αρχαϊκών και ελληνιστικών γλυπτών, κεραμικά από τη γεωμετρική μέχρι και την ελληνιστική εποχή και νομίσματα. 

Σημειώστε, επίσης, ότι από το Κάστρο θα θαυμάσετε ένα από τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα του Αιγαίου. Η δε θέα στη θάλασσα από την πίσω πλευρά του χωριού είναι εκπληκτική οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. 

…Κι από εκεί στον Αρτεμώνα 

Άλλο ένα πανέμορφο χωριό, τα σοκάκια του οποίου οδηγούν τα βήματά μας ανάμεσα σε νεοκλασικά αρχοντικά με λουλουδιασμένες αυλές και πέτρινους φράχτες. Εδώ βρίσκεται και ο μεγαλύτερος ανεμόμυλος του νησιού, που απολαμβάνει φαντασμαγορική θέα στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου, όπως και η λαογραφική συλλογή που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε οι λάτρεις της λαϊκής παράδοσης. Αν βρεθείτε στο νησί Σεπτέμβριο, μη χάσετε για κανένα λόγο το φεστιβάλ τοπικής μαγειρικής που διοργανώνεται εδώ. 

Για το σπίτι του Τσελεμεντέ καλά πάω; 
Ο Νικόλαος Τσελεμεντές πριν γίνει βιβλίο ήταν ένας εκπληκτικός μάγειρας που γεννήθηκε και έζησε στα Εξάμπελα, ένα από τα όμορφα χωριά της Σίφνου. Ένα μόλις χιλιόμετρο έξω από την Απολλωνία, το χωριό δεν προσφέρεται μόνο για απογευματινές βόλτες στα δρομάκια του, αλλά και για sightseeing στο Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης που φιλοξενείται στο Μοναστήρι της Παναγιάς της Βρύσης και στον αρχαίο πύργο του 6ου π.Χ. αιώνα. 


Μια παραλία για κάθε γούστο 
Από τα βραχάκια της πολυφωτογραφημένης Χρυσοπηγής θα βουτήξετε σε διάφανα αιγαιοπελαγίτικα νερά, και στην αμμουδιά του Αποκοφτού θα απλώσετε πετσέτα. Οι λάτρεις του βότσαλου ορκίζονται στις απόμερες Σαούρες, οι δε οικογένειες προτιμούν την οργάνωση του Πλατύ Γιαλού και το Βαθύ. Η παραλία στις Καμάρες, το λιμάνι του νησιού, έχει αμμουδιά, δύο σούπερ κεφάτα beach bar και ρηχά πεντακάθαρα νερά, ενώ η Χερρόνησος, στο βορρά, είναι ένας μικρός κολπίσκος με κρυστάλλινα νερά. Τέλος, ο Γλυφός είναι μια από τις ωραιότερες αμμουδιές του νησιού, με κρυστάλλινα νερά και σκιά από τα αλμυρίκια. Θα τον βρείτε ακολουθώντας το μονοπάτι από τον Φάρο. 

Από αξιοθέατα τι έχει; 
Πρώτη και καλύτερη, την Ακρόπολη του Αγίου Ανδρέα, με τα επιβλητικά μυκηναϊκά της τείχη και τα απομεινάρια του αρχαίου οικισμού. Μέσα στον οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο λειτουργεί και ένα μικρό μουσείο με ευρήματα από τις εκεί ανασκαφές. Μιλώντας για μουσεία, το Αρχαιολογικό Μουσείο του Κάστρου και το Λαογραφικό Μουσείο της Απολλωνίας είναι ενδιαφέροντα και άριστα οργανωμένα. 

Επίσης, διάσπαρτους στο νησί θα βρείτε 76 αρχαίους πύργους, σε περισσότερο ή λιγότερο καλή κατάσταση, οι οποίοι χρονολογούνται από τον 6ο έως τον 3ο π.Χ. αιώνα, και χρησίμευαν στην επικοινωνία μεταξύ των Ακροπόλεων. Ο πιο καλοδιατηρημένος από αυτούς είναι ο Άσπρος Πύργος, κοντά στην παραλία του Πλατύ Γιαλού. 

Μια περιοχή Natura στις Κυκλάδες 
Κι εκεί που παίρνεις όρκο ότι δεν φυτρώνει τίποτα μεγαλύτερο από θυμάρι στις Κυκλάδες, μαθαίνεις ότι η Σίφνος έχει 20.000 στρέμματα ενταγμένα στο δίκτυο Natura και ξεχνάς ό,τι ήξερες. Εντάξει, προφανώς δε μιλάμε για πλατάνια και σημύδες, αλλά η περιοχή που απλώνεται από το βουνό του Προφήτη Ηλία και προς τα δυτικά του νησιού είναι ιδανική για απογευματινές πεζοπορίες ανάμεσα σε κέδρους (ένα συγκεκριμένο είδος, που οι ντόπιοι λένε φίδα), σχίνα, αγριελιές, αρωματικά φυτά και μικρές πηγές με τρεχούμενα νερά. 

Οικονομικά δωμάτια και ξενοδοχεία στη Σίφνο
Από ενοικιαζόμενα δωμάτια μέχρι boutique ξενοδοχεία, η Σίφνος έχει επιλογές διαμονής για κάθε πορτοφόλι. Ιδού μερικές από τις οικονομικότερες προτάσεις που εντοπίσαμε για το πρώτο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου: 

- Τα χρωματιστά στούντιο της Pension Nikoletta στον Φάρο κοστίζουν 33€ το δίκλινο (με θέα στο βουνό) 

- Τα ευρύχωρα και φωτεινά δωμάτια της Μερόπης στις Καμάρες διαθέτουν μπαλκονάκια με θέα στη θάλασσα και κυμαίνονται στα 55€ το δίκλινο. 

- Τα ρομαντικά διακοσμημένα δωμάτια του Ostria Studios στον Πλατύ Γιαλό, που διαθέτουν και δικό τους κουζινάκι, κοστίζουν 55€ το δίκλινο με μπαλκόνι και θέα στη θάλασσα. 

- Τα κυκλαδίτικα δωμάτια του Στενού, στις Καμάρες, λίγα μόνο βήματα από την παραλία, κοστίζουν 66€ το δίκλινο με θέα στη θάλασσα.  - Αν προτιμάτε να μείνετε στο Κάστρο, τα όμορφα δωμάτια του παραδοσιακού Ξενώνα Αγνάντι ξεκινούν από 67€ το δίκλινο με θέα στη θάλασσα.  

Γεύση από νησί 
Το δύσκολο στη Σίφνο θα ήταν να φάτε άσχημα. Με τόσες λαχταριστές τοπικές συνταγές, και τέτοια παράδοση στη μαγειρική, η πατρίδα του Τσελεμεντέ αδιαμφισβήτητα ξέρει να τρώει. Μερικές από τις “SOS” διευθύνσεις για να ξεκινήσετε είναι η Χερρόνησος, στο ομώνυμο χωριό, για ολόφρεσκα ψαράκια και θαλασσινά, ο Λεμπέσης στη Χρυσοπηγή για εξαίσια τοπική κουζίνα, το Τσικάλι στο Βαθύ για αξέχαστη ρεβυθάδα και άλλες σιφνέικες νοστιμιές σε τραπεζάκια πάνω στην άμμο, το καφενείο του Δρακάκη στην Απολλωνία για σούπερ μεζεδάκια και ουζοποικιλίες και το Mamma Mia στον Πλατύ Γιαλό για συγκλονιστικά σπιτική ιταλική κουζίνα και αυθεντική πίτσα. 

Ξενύχτια μέχρι το άλλο πρωί 

Για το περίφημο Στενό της Απολλωνίας τα είπαμε λίγες παραγράφους πιο πάνω –είναι εδώ που συγκεντρώνεται όλη η νυχτερινή δράση του νησιού. Αν θέλετε και πιο συγκεκριμένες προτάσεις, το Μπότζι παίζει ωραίες reggae, soul και funk μουσικές, ενώ η Αργώ γεμίζει από τις 2.00 και μετά με κόσμο που χορεύει στο ρυθμό των 80s αλλά και των σύγχρονων (ξένων και ελληνικών) mainstream hits της. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να πιείτε και ένα ποτάκι στην ησυχία σας: Το Cavo Sunrise, αλλιώς γνωστό και ως Ο Κουβανός, στο Κάστρο σερβίρει σούπερ κοκτέιλ σε πεζούλια με θέα το ηλιοβασίλεμα ή το φεγγάρι να καθρεφτίζεται στη θάλασσα. 
Απόλυτη μαγεία. 




Δεν υπάρχουν σχόλια: