WHBC-GR: Κύθηρα: Στις παραλίες της Αφροδίτης

Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

Κύθηρα: Στις παραλίες της Αφροδίτης

Ο ήλιος του Αιγαίου συναντά τα καταπράσινα τοπία του Ιονίου. Το κυκλαδίτικο φως παντρεύεται με επτανησιακούς καταρράκτες και μυθολογικά μυστικά. Θρύλοι για πειρατές «αράζουν» στην άγρια ανατολική ακτή, όσο κίτρινες σεμπρεβίβες και κόκκινες τουλίπες ανθίζουν στην ενδοχώρα... 

Κι εσείς, άλλοτε καθισμένοι κάτω από τον πλάτανο στην πλατεία, άλλοτε σε παραλίες-πισίνες με γαλαζοπράσινα νερά, κάνετε διακοπές στο «πουθενά». Αυτή την αίσθηση δίνουν τα Κύθηρα σε αυτόν που θα τα ανακαλύψει: Πώς, παρά τις διοικητικές προσπάθειες να ενταχθούν κάπου (γεωγραφικά ανήκουν στα Επτάνησα, αλλά διοικητικά υπάγονται στον Πειραιά), το νησί που «γέννησε» τη θεά Αφροδίτη είναι δύσκολο να το ταξινομήσεις. 

Είναι ένα μέρος ξεχωριστό, τόσο μακριά από τα νησιωτικά συμπλέγματα που νιώθεις πως μόνο εσύ το ξέρεις, μόνο εσύ χαίρεσαι τα σπάνια τοπία και την χαλαρή ατμόσφαιρα, τον ανεπιτήδευτο συνδυασμό καλοκαιρινού κουλέρ λοκάλ και μεσαιωνικής γοητείας. Ένα νησί που θα λατρέψουν τα ζευγάρια που ψάχνουν το απόλυτο ρομαντικό διακοπονήσι, αλλά και οι οικογένειες και οι φυσιολάτρες. 

Ναι, τα τελευταία χρόνια, οι τιμές έχουν ανέβει αισθητά, και ο Αύγουστος ίσως πονέσει αρκετά το πορτοφόλι σας, κυρίως στο ζήτημα της διαμονής. Αλλά αν αυτός είναι ο μόνος λόγος να χάσετε την εμπειρία του ερωτεύσιμου Τσιρίγου (όπως είναι η ενετική ονομασία του νησιού), σας προτείνουμε να πιάσετε λιμάνι από τα τέλη Αυγούστου και μετά, τότε που θα έχετε «όλο το πακέτο»: Τα χωριά, τα τοπικά προϊόντα, την ησυχία, τον ήλιο, αλλά και τα ακριβότερα (μέχρι προ ολίγου) καταλύματα σε τιμές από 25€. 

Τα χωριά των Κυθήρων 

Η πρώτη επαφή με τα Κύθηρα γίνεται στο λιμάνι του νησιού, την Αγία Πελαγία, οικισμός μάλλον τουριστικός και αδιάφορος. Συνεχίστε προς την Χώρα, στα νότια του νησιού, εκεί που τα στενοσόκακα με τα λευκά σπιτάκια και τα αρχοντικά οδηγούν ψηλά, στο ενετικό κάστρο του 1503. 

Στάσεις θα κάνετε στην όμορφη πλατεία, στα άσπρα εκκλησάκια, στο Ιστορικό Αρχείο μέσα στο Κάστρο και στο Αρχαιολογικό Μουσείο στην είσοδο της Χώρας. Αν η Χώρα είναι η αδιαμφισβήτητη, όμορφη πρωτεύουσα του νησιού, το Καψάλι είναι το χωριό που θα ερωτευτείτε. Ρομαντικοί κολπίσκοι, ειδυλλιακά σκηνικά, όμορφα café, ταβερνάκια με θέα, αλλά και δυνατά στέκια για παρεΐστικη νυχτερινή ζωή το καθιστούν σημείο συνάντησης καθημερινά. 
Πανέμορφα και με συγκλονιστική θέα στο φαράγγι του Τσάκωνα είναι τα καταπράσινα Μητάτα, που μοσχομυρίζουν από τα σπάνια μηλοροδάκινα τα οποία καλλιεργούνται εδώ, ενώ εξίσου γραφικός είναι ο παραθαλάσσιος οικισμός του Αβλεμόνα με τους γραφικούς κολπίσκους και το ενετικό φρούριο πάνω από το ψαροχώρι, που προσφέρεται για ρομαντζάδα. 

Κοντά στις δυτικές ακτές κρύβεται ο ιδιαίτερος Μυλοπόταμος, ένα χωριό γεμάτο θρύλους και παραδόσεις, τις οποίες θα σας αναλύσουν οι ντόπιοι με ελληνικό καφεδάκι κάτω από τον αιωνόβιο πλάτανο της πλατείας. Γύρω της, θα βρείτε τρεχούμενα νερά, πάπιες, όμορφα σοκάκια και, στο τέλος του οικισμού, τον ερειπωμένο ενετικό οικισμό της Κάτω Χώρας. Την παράσταση κλέβει όμως, στα πέριξ του οικισμού, ο καταρράκτης της Φόνισσας, ένα παραμυθένιο σκηνικό κοντά στους παλιούς νερόμυλους, από όπου θαρρείς πως θα ξεπροβάλλουν νεράιδες. 

Οι παραλίες των Κυθήρων 

Στο Καλαδί θα βρείτε μια βοτσαλωτή παραλία με υπέροχα γαλαζοπράσινα νερά, πλάι στην Παλαιόπολη στα ανατολικά παράλια. Χωρίζεται σε τρία μέρη, με αγαπημένο μας τμήμα την λιλιπούτεια παραλία που κρύβεται πίσω από μια μικρή σπηλιά. 

Από τις κορυφαίες παραλίες του νησιού, το Μελιδόνι στα νοτιοδυτικά είναι ένας μικρός κολπίσκος με ψιλή άμμο και ήπια οργάνωση με ψάθινες ομπρέλες. Εδώ μπορείτε να φτάσετε και με καραβάκι από το Καψάλι – μην παραλείψετε να εξερευνήσετε και το γειτονικό νησάκι Χύτρα (ή Αυγό), με την μαγευτική θαλάσσια σπηλιά, τις απίστευτες αποχρώσεις των νερών και τις φωλιές των σπάνιων μαυροπετρίτων. 

Η Φυρή Άμμος του Καλάμου διαθέτει κοκκινωπή αμμουδιά και βότσαλα, είναι πολυσύχναστη, αλλά τόσο μεγάλη που ποτέ δεν θα συναντήσετε «στριμωξίδι». Στη βορειοανατολική πλευρά, θα κολυμπήσετε στους Φούρνους, μια βοτσαλωτή οργανωμένη παραλία με αναψυκτήριο εναλλακτικού χαρακτήρα – εδώ θα λιαστείτε υπό τους ήχους soul και ethnic μουσικής. Θα φτάσετε εδώ μέσω του βατού χωματόδρομου που ξεκινά από τον Καραβά

Η παραλία του Χαλκού, κοντά στον Κάλαμο, διαθέτει βότσαλα και καταγάλανα νερά, ήπια οργάνωση και κατάφυτα βράχια γύρω της να την προστατεύουν. Στο Διακόφτι θα συναντήσετε την «πισίνα» των Κυθήρων, μια λευκή αμμουδιά που καταλήγει σε νερά ρηχά και πράσινα, ένα σκηνικό εξωτικό που είναι επίσης ιδανική λύση για οικογένειες, αφού τα ασφαλή νερά και τα οικογενειακά ταβερνάκια πλάι στο κύμα θα σας λύσουν τα χέρια. 
Δείτε περισσότερες παραλίες των Κυθήρων εδώ.

Πού θα φάτε 

Στο παραδοσιακό ταβερνάκι «Σκάνδεια» με την δροσερή αυλή με τις λεύκες και τις ελιές στον δρόμο μεταξύ Φράτσιας-Παλαιόπολης, για σπιτικά μεζεδάκια, ιδιαίτερους κεφτέδες και ορεκτικές σαλάτες, αλλά και κρεατομεζέδες – περί τα 15€ κατ’ άτομο. 

Στο Fossa στη Χώρα, για πρωινό και σπιτικές πίτες ή σάντουιτς και λαχταριστά γλυκά το βράδυ στην βεράντα – περί τα 10€ κατ’ άτομο. 

Στου Ντελή στον Μυλοπόταμο, για παραδοσιακό τσιμπούσι κάτω από τα πλατάνια – θα δοκιμάσετε μεσογειακές, ελαφρώς «πειραγμένες» γεύσεις και σπιτικά ορεκτικά – περί τα 12€ κατ’ άτομο. 

Στου Pierros στο κεντρικό σοκάκι του Λιβαδιού, για φαγητό και σκηνικό παλιάς καλής ελληνικής ταβέρνας, με κλασικές γεύσεις, νόστιμα ψητά και ωραία μαγειρευτά, περί τα 12-15€ κατ’ άτομο. 

Στου Ψωμολαδέα στον Αβλεμόνα για ωραίες γεύσεις που αναμιγνύουν την παραδοσιακή με την μοντέρνα ελληνική κουζίνα – μη χάσετε τα παρδοσιακά ζυμαρικά, τους ιδιαίτερους κεφτέδες και το χοιρινό κότσι – υπολογίστε περί τα 15-18€ κατ’ άτομο. 

Στο Café Kamari στο Μυλοπόταμο, κοντά στους νερόμυλους, για κάτι γρήγορο, οικονομικό και νόστιμο πριν ή μετά την επίσκεψή σας στους καταρράκτες, όπως κλαμπ σάντουιτς, βάφλες και άλλα σνακ στην πέτρινη αυλή με την παρεΐστικη ατμόσφαιρα. 

Πού να μείνετε 

Στα οικογενειακά δωμάτια της Νίκης στη Χώρα με τα ξύλινα έπιπλα και την παραδοσιακή διακόσμηση, σε μικρή απόσταση από το ενετικό κάστρο, στα 40€ για το δίκλινο στα τέλη Αυγούστου.  

Στα Αγνάντιο Studios στο Λιβάδι, με τα μεγάλα διαμερίσματα που μπορούν να φιλοξενήσουν από 2 ως 4 άτομα, και την όμορφη βεράντα, από 49€ στα τέλη Αυγούστου.  

Στα διαμερίσματα Γιαννίκας κοντά στην παραλία του Χαλκού, με τα άνετα δωμάτια και τις πανέμορφες πετρόχτιστες αυλές και βεράντες – από 55€ για το δίκλινο ή 70€ για το τρίκλινο στα τέλη Αυγούστου.  

Στα διαμερίσματα του Θεόφιλου στο Κάτω Λιβάδι, με τα λιτά νησιώτικα δωμάτιά του που από αρχές Σεπτεμβρίου στοιχίζουν από 25€ για το δίκλινο ή τρίκλινο και από 40€ για 4-5 άτομα.  

Στο ξενοδοχείο Ακρωτήρι, λίγα μέτρα από την παραλία της Πλατιάς Άμμου, με τα απλά, περιποιημένα δωμάτια που στοιχίζουν από 30€ για το δίκλινο στις αρχές Σεπτεμβρίου.  

Πώς θα πάτε 

Ακτοπλοϊκώς, από τον Πειραιά με τον Κορνάρο των Lane Lines δύο φορές την εβδομάδα (8 ώρες, 26€ one way, από 75€ για το ΙΧ). Από τη Νεάπολη Λακωνίας, με ferry boat που κάνει δύο δρομολόγια καθημερινά (περί τη μιάμιση ώρα, 11€ one way, 44€ για το ΙΧ). 
Αεροπορικώς, με τις πτήσεις της Olympic Air (106,29€ μετ’ επιστροφής). 





Δεν υπάρχουν σχόλια: