WHBC-GR: «Σκάβοντας το Μέλλον»: 20 φωτογραφίες που δείχνουν το πραγματικό τίμημα εξόρυξης του χρυσού

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

«Σκάβοντας το Μέλλον»: 20 φωτογραφίες που δείχνουν το πραγματικό τίμημα εξόρυξης του χρυσού

Η Υποσαχάρια Αφρική είναι το χειρότερο μέρος για να είσαι παιδί το 2015. Από το 2012, ο φωτορεπόρτερ Matjaz Krivic έχει επισκεφτεί μεταλλωρύχους που εργάζονται στα μεταλλεία χρυσού του Bani στην Μπουρκίνα Φάσο....

Η HuffPost Greece επικοινώνησε με τον  Krivic ο οποίος μέσα από τις φωτογραφίες του μας μεταφέρει σε ένα από τα πλέον επικίνδυνα μεταλλεία εξόρυξης χρυσού όπου παιδιά, γυναίκες και άνδρες εργάζονται νυχθημερόν για να επιβιώσουν.


Πόσες φορές επισκέφθηκες την περιοχή;

Τους συνάντησα για πρώτη φορά το 2012, ενώ διέσχιζα τη Δυτική Αφρική με το φορτηγό μου. Βρήκα τη ζωή τους ενδιαφέρουσα, τον αγώνα τους, την αφοσίωσή τους και τη γενναιοδωρία τους. Γίναμε φίλοι και έμεινα εκεί για μια εβδομάδα. Στη συνέχεια τους επέστρεψα το 2014 για τρεις εβδομάδες και για άλλες δυο το 2015. Είμαστε ακόμα σε επαφή και σκοπεύω να πάω ξανά τον προσεχή Νοέμβριο.

Ποια ήταν η ιδέα που σε οδήγησε σε αυτό το φωτογραφικό πρότζεκτ;

Η εξόρυξη είναι μια οικογενειακή επιχείρηση. Όλοι εργάζονται εκεί, νέοι από 8 ετών αλλά και μεγαλύτεροι σε ηλικία. Περίπου 15.000 ανθρακωρύχοι εργάζονται στην περιοχή ακριβώς γύρω από το Bani. Το ένα τρίτο από αυτούς είναι παιδιά. Οι περισσότεροι δεν έχουν πάει ποτέ στο σχολείο. Για πολλούς από αυτούς, τα ορυχεία είναι το μόνο τους σπίτι. 

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας εκτιμά ότι η εξόρυξη είναι μία από τις χειρότερες μορφές παιδικής εργασίας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν άμεσοι κίνδυνοι αλλά και μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας. Υπάρχει έκθεση στη σκόνη, τις τοξικές χημικές ουσίες και τα βαρέα μέταλλα πάνω από την κοπιαστική χειρωνακτική εργασία. Μερικά παιδιά είναι ηλικίας 8 ετών και εργάζονται σε μεγάλο βαθμό κάθε μέρα όλη μέρα.

Νομίζω ότι ο τίτλος 
"Digging the Future"- "Σκάβοντας το Μέλλον" 
μιλά από μόνος του. 
Χωρίς κανένα πραγματικό μέλλον μπροστά τους, 
οι άνθρωποι κάνουν ότι μπορούν 
για να αποδράσουν από τη μοίρα τους.

Πως είναι η μέρα τους;

Ξυπνάνε όταν ανατείλει ο ήλιος και αμέσως αρχίζουν να εργάζονται. Οι άνδρες και τα αγόρια μπαίνουν στους λάκκους και αρχίζουν να σκάβουν. Οι γυναίκες και τα κορίτσια παραμένουν στην επιφάνεια και σπάνε πέτρες. Υπάρχει μόνο ένα διάλειμμα, συνήθως γύρω στη 1 το μεσημέρι, και η ομάδα συγκεντρώνεται για το μεσημεριανό γεύμα. Μετά, συνεχίζουν να εργάζονται μέχρι να πέσει ο ήλιος. Τις περισσότερες φορές τα αγόρια δουλεύουν μέσα στη νύχτα, όταν ο αέρας είναι πιο δροσερός.

Ορισμένα ορυχεία στην περιοχή του GorkaJi βρίσκονται σε βάθος 70 μέτρων. Πήγα σε ένα που είχε βάθος 62 μέτρα και είδα πέντε αγόρια σιωπηλά να σπάνε το βράχο ξαπλωμένα μέσα στο νερό. Το έκαναν για 11 ώρες και στη συνέχεια ήρθε μια άλλη ομάδα παιδιών.

Υπάρχουν πολλά παραδοσιακά χρυσωρυχεία στην περιοχή του χωριού Bani: Djuga, Gangaol, Gorkaji, είναι μερικά από αυτά. Η πλειοψηφία των ανθρακωρύχων δεν είναι από τη γύρω περιοχή. Το κράτος δίνει στους ανθρώπους παροχές για να σκάψουν και να εντοπίσουν χρυσό.

Έτσι υπάρχουν ολόκληρες οικογένειες, παιδιά, ηλικιωμένοι, γυναίκες και άνδρες διάσπαρτοι στα μεταλλεία σε όλη τη χώρα. Μερικοί έρχονται και από τις γειτονικές χώρες.

Οι γυναίκες συνήθως σκάβουν για χρυσό στην επιφάνεια, στη συνέχεια, σπάνε πέτρες προσπαθώντας μέσα σε αυτές να βρουν χρυσό. Τα μεγάλα αγόρια πάνε στα ορυχεία για να σκάψουν.

















Ακολουθήστε τον Matjaz Krivic στις σελίδες του στο Facebook, Google+, flickr, Vimeo, Linkedln, twitter και Instagram.





Δεν υπάρχουν σχόλια: