WHBC-GR: Στο Κουαρτέτο Εθνικού Διαλόγου της Τυνησίας το Νόμπελ Ειρήνης

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Στο Κουαρτέτο Εθνικού Διαλόγου της Τυνησίας το Νόμπελ Ειρήνης

Η Νορβηγική Επιτροπή αποφάσισε: το φετινό βραβείο Νόμπελ απονέμεται στο Κουαρτέτο Εθνικού Διαλόγου της Τυνησίας..

Βάζοντας τέλος στα σενάρια που ήθελαν στα φαβορί την Άνγκελα Μέρκελ, τον Πάπα Φραγκίσκο ή μία ακόμη «μοιρασιά» αυτή τη φορά ανάμεσα στον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι και τον ιρανό ομόλογό του, η Επιτροπή έκανε την έκπληξη τιμώντας το Κουαρτέτο για «την αποφασιστική συμβολή του στην οικοδόμηση της πλουραλιστικής δημοκρατίας στην Τυνησία, στον απόηχο της Επανάστασης του Γιασεμιού, το 2011». 

Αν και εντελώς αουτσάιντερ, η επιλογή του Κουαρτέτου συνάδει με την προτίμηση που δείχνει πάντα η Νορβηγική Επιτροπή σε παντός είδους ειρηνευτικές συμφωνίες. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση άλλωστε, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, στόχος του φετινού βραβείου είναι να λειτουργήσει ως κίνητρο για τον λαό της Τυνησίας, ο οποίος παρά τις σημαντικές προκλήσεις έθεσε τις βάσεις για εθνική αδελφότητα, γεγονός που η Επιτροπή ελπίζει ότι θα είναι παράδειγμα προς μίμηση και για άλλες χώρες. 

Το Κουαρτέτο συστάθηκε το καλοκαίρι του 2013, μία περίοδο κατά την οποία η διαδικασία του εκδημοκρατισμού βρισκόταν σε κίνδυνο λόγω πολιτικών δολοφονιών και μεγάλων κοινωνικών αναταραχών. Αποτελείται από τέσσερις οργανισμούς: τη Γενική Ένωση Εργασίας Τυνησίας, τη Συνομοσπονδία Βιομηχανίας, Εμπορίου και Χειροτεχνών της Τυνησίας, την Τυνησιακή Λίγκα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Τυνησιακή Ένωση Νομικών.

Μέσα στο χάος στη Συρία, την Υεμένη και άλλες χώρες που βρίσκονται σε πόλεμο, καθώς και σε μία περίοδο που η Ευρώπη βιώνει τις αλυσιδωτές συνέπειες της χειρότερης προσφυγικής κρίσης από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Νορβηγική Επιτροπή αποφάσισε τελικά να τιμήσει μία χώρα που αποφάσισε να ακολουθήσει διαφορετικό δρόμο. 

Λίγο πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, η αγωνία είχε κορυφωθεί. Στην αίθουσα Τύπου του Βατικανού, επικρατούσε το αδιαχώρητο, σύμφωνα με τον ανταποκριτή της Guardian. Ενόσω τα μέλη της Επιτροπής ετοιμάζονταν να πάρουν τις θέσεις τους, δύο ακόμη δυνατά ονόματα περιλαμβάνονταν στη λίστα των επικρατέστερων, του πρόεδρου της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος και του επικεφαλής των FARC Ροντρίγκο Λαντόνιο για τη συμβολή τους στη συμφωνία που θα τερματίσει το αδιέξοδο για τις ειρηνευτικές συνομιλίες στη χώρα. 

Αν και παραδείγματα του παρελθόντος έχουν δείξει ότι η Νορβηγική Επιτροπή μπορεί να κάνει τη μεγάλη έκπληξη - όπως με τον Μπαράκ Ομπάμα λίγους μήνες μετά την πρώτη του θητεία στον Λευκό Οίκο ή την ΕΕ το 2012 - τα γραφεία στοιχημάτων ποντάριζαν τους επικρατέστερους από τους τουλάχιστον 273 υποψήφιους. 

video: euronews

Ανάμεσα στα πιο ηχηρά ονόματα ήταν της γερμανίδας καγκελαρίου, το Πάπας Φραγκίσκου, του Τζον Κέρι και του ιρανού ομολόγου του Τζαβάντ Ζαρίφ για την ιστορική συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, του Μούσι Ζεράι από την Ερυθραία για την προσφορά του στους πρόσφυγες, του κονγκολέζου γυναικολόγου Ντένις Μουκουέγκε που χρόνια τώρα βοηθά χιλιάδες θύματα βιασμού στη χώρα του, αλλά και της ρωσικής εφημερίδας Novaya Gazeta. 

Τη βράβευση του Κουαρτέτου χαιρέτισαν τόσο η ΕΕ όσο και ο ΟΗΕ. «Το Νόμπελ Ειρήνης στο Κουαρτέτο Εθνικού Διαλόγου της Τυνησίας δείχνει τον δρόμο για την έξοδο από τις κρίσεις στην περιοχή: εθνική ενότητα και δημοκρατία», έγραψε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι στον λογαριασμό της στο Twitter. Αυτό το βραβείο «αξίζει και με το παραπάνω στο Κουαρτέτο», έγραψε, επίσης στο Twitter, o πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. 

Ο επικεφαλής εκπρόσωπος του ΟΗΕ στη Γενεύη, Άχμαντ Φάουζι, καλωσόρισε από την πλευρά την απόφαση της Νορβηγικής Επιτροπής χαρακτηρίζοντας και αυτός την Τυνησία «ένα λαμπρό παράδειγμα». «Χρειαζόμαστε την κοινωνία των πολιτών - πρόσθεσε - ώστε να μας βοηθήσει να προωθήσουμε τις διαδικασίες ειρήνης».

Η απονομή του βραβείου, αξίας περίπου 860.000 ευρώ, θα πραγματοποιηθεί στο Όσλο, στις 10 Δεκεμβρίου.




Δεν υπάρχουν σχόλια: