WHBC-GR: Ένα εντυπωσιακό αφιέρωμα στον ανατρεπτικό Πέδρο Αλμοδοβάρ

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

Ένα εντυπωσιακό αφιέρωμα στον ανατρεπτικό Πέδρο Αλμοδοβάρ

Ανατρεπτικός, ιδιαίτερος, συγκινητικός, «πολύχρωμος», σαρκαστικός, μοναδικός. Ο Πέδρο Αλμοδοβάρ είναι μια ξεχωριστή περίπτωση σκηνοθέτη, με ταινίες «διαμάντια» στο ενεργητικό του και μπόλικα βραβεία στα ράφια του...

[Ο Pedro Almodovar με τη "μούσα" του όπως αποκαλεί την Penelope Cruz]

Ένα αντιπροσωπευτικό κομμάτι της μέχρι τώρα κινηματογραφικής πορείας του, έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε όλον τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο στα κανάλια Novacinema, μέσα από επτά εξαιρετικές ταινίες που φέρουν τη σφραγίδα του.


Μίλα της

Η συγκινητική ιστορία ενός μοναχικού και καλοκάγαθου νοσοκόμου που περιποιείται μία νεαρή χορεύτρια, η οποία βρίσκεται σε κώμα. Για να την κρατήσει σε επαφή με τη ζωή, της  αφηγείται συνεχώς ιστορίες. Στην κλινική θα γνωριστεί με τον Μάρκο, έναν δημοσιογράφο ο οποίος επίσης έχει τη φίλη του σε κώμα. Όσκαρ σεναρίου και Χρυσή Σφαίρα ξενόγλωσσης ταινίας για μια από τις πιο ήπιες, αλλά και συγκινητικές ταινίες του Ισπανού.

Volver

Η ταινία αναφέρεται στη ζωή τριών γυναικών, μίας μητέρας με την κόρη της και την αδελφή της, οι οποίες επιστρέφουν στο πατρικό τους σπίτι μετά από ένα τραγικό συμβάν για να λύσουν περίπλοκες καταστάσεις. Τρεις γενιές γυναικών, συγκάτοικες στην τρέλα, τα ψέματα και την πρόληψη για τον θάνατο αποτελούν τον κορμό αυτής της «γυναικείας» ταινίας του Αλμοδοβάρ, στην οποία η μούσα του Πενέλοπε Κρουζ κλέβει άνετα την παράσταση. Βραβείο σεναρίου και γυναικείας ερμηνείας για το σύνολο του καστ στο Φεστιβάλ Καννών 2006. 

Kika

Μια μακιγιέζ νεκρών, ένας φωτογράφος εσωρούχων, ένας συγγραφέας, ένας κατ’ επιλογήν βιαστής και μια διάσημη τηλεπαρουσιάστρια παρελαύνουν σε μία από τις πιο φαντεζί και παλαβές δημιουργίες του Αλμοδοβάρ, η οποία αποτελεί ένα πρώτης τάξεως «χώσιμο» στα media. Άξια αναφοράς τα εντυπωσιακά κουστούμια του Γκωτιέ, όπως επίσης και η ερμηνεία της Βερόνικα Φορκέ, η οπία τιμήθηκε με το βραβείο Γκόγια.

Όλα για τη μητέρα μου

Η πιο ώριμη ταινία του σκηνοθέτη παρακολουθεί την Μανουέλα, η οποία χάνει τον 18χρονο γιο της σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Η άτυχη γυναίκα καταφθάνει στη Βαρκελώνη, για να αναζητήσει τον πατέρα του παιδιού της κι εκεί μπαίνει στην υπηρεσία μιας λεσβίας ηθοποιού, ενώ γίνεται φίλη με μια νεαρή καλόγρια, η οποία έχει μείνει έγκυος από τον παλιό εραστή της - έναν τρανσέξουαλ που είναι φορέας του AIDS. Όπως χαρακτηριστικά έχει δηλώσει ο Αλμοδοβάρ «η ταινία αυτή αφιερώνεται στην Bette Davis, τη Romy Schneider, την Gena Rowlands. Σε όλες τις ηθοποιούς που έπαιξαν το ρόλο της ηθοποιού. Σε όλες τις γυναίκες που παίζουν το ρόλο της γυναίκας κάθε μέρα και όλους τους άντρες που παίζουν το ρόλο της γυναίκας κάθε νύχτα. Σε όλες τις γυναίκες που θέλουν να γίνουν μητέρες. Σε όλες τις μητέρες. Στη μητέρα μου». Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας και βραβεία σκηνοθεσίας και οικουμενικότητας στο Φεστιβάλ των Κανών. 

Δέσε με

Ο Αντόνιο Μπαντέρας υποδύεται έναν άντρα που έχει βγει μόλις από το ψυχιατρείο και αρχίζει να αναζητά μία πορνό-σταρ του κινηματογράφου με την οποία είχαν περάσει μία νύχτα μαζί. Όταν τη βρίσκει τη ζητά σε γάμο και όταν εκείνη αρνείται, πιστεύοντας ότι είναι τρελός, εκείνος την απαγάγει και την κρατάει δεμένη μέσα στο ίδιο της το σπίτι μέχρι να τον αγαπήσει. Από τις πιο «αρρωστημένα» σέξι ταινίες του δημιουργού, το «Δέσε με» είναι ένα γκροτέσκο και συνάμα διασκεδαστικό αριστούργημα. 

Γυναίκες στα πρόθυρα νευρικής κρίσης

Ο Ιβάν μετά από πολλά χρόνια σχέσης με την σύντροφο του και συνάδελφό του στις μεταγλωττίσεις ταινιών, Πέπα την χωρίζει, αφήνοντάς της ένα μήνυμα στο τηλεφωνητή. Η Πέπα ψάχνει απεγνωσμένα να τον βρει και να του ζητήσει εξηγήσεις, αλλά δεν τον βρίσκει πουθενά. Στο σπίτι του θα συναντήσει τη γυναίκα του που έχει βγει πρόσφατα από το ψυχιατρείο, ενώ την ίδια στιγμή η φίλη της Πέπα, Καντέλα έρχεται να μείνει στο σπίτι της, γιατί φοβάται τον τρομοκράτη εραστή της. Στιλάτη και πανέξυπνη κωμωδία, η οποία μέσα από την παρακολούθηση των εντάσεων που διαδραματίζονται σε αυτήν μας κάνει να… χαλαρώσουμε από τις δικές μας. 

Όλες οι ταινίες μπορούν να αποθηκευτούν μέσω του αποκωδικοποιητή εγγραφής NovaBox+ έτσι ώστε να ξαναμπείτε στο τρελό σύμπαν του Ισπανού σκηνοθέτη όποτε εσείς θέλετε – ξανά και ξανά!





Δεν υπάρχουν σχόλια: