WHBC-GR: Κινέζοι αγρότες κατασκεύασαν γιγαντιαίο άγαλμα του Mao Tse Tung

Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016

Κινέζοι αγρότες κατασκεύασαν γιγαντιαίο άγαλμα του Mao Tse Tung

Περίπου 40 χρόνια μετά τον θάνατο του «Μεγάλου Τιμονιέρη» της Κίνας, Μάο Τσε Τουνγκ, ένα γιγαντιαίων διαστάσεων άγαλμά του, χρυσού χρώματος, κατασκευάστηκε σε αγροτική επαρχία της Κίνας από τους ντόπιους....

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Guardian, το ύψος του είναι 36 μέτρα, το κόστος του 3 εκατ. γουάν και βρίσκεται στο Τονγκξού, κοντά στην πόλη Καϊφένγκ, στην επαρχία Χενάν. Σύμφωνα με τα κινεζικά ΜΜΕ, το άγαλμα είναι φτιαγμένο από ατσάλι και τσιμέντο και βαμμένο με μπογιά χρυσού χρώματος.

The statue under construction. Photograph: Imaginechina/Rex/Shutterstock-©theguardian.com

Υπενθυμίζεται ότι ο Μάο Τσε Τουνγκ, ο οποίος κυβέρνησε την Κίνα μέχρι τον θάνατό του τον Σεπτέμβριο του 1976, έχει κατηγορηθεί για τους θανάτους περίπου 45 εκατομμυρίων Κινέζων, καθώς το «Μεγάλο Άλμα προς τα Εμπρός» για την ταχεία εκβιομηχάνιση της χώρας προκάλεσε εκτεταμένο λιμό. Η επαρχία Χενάν, η οποία εξακολουθεί να είναι μια από τις φτωχότερες της χώρας, ήταν μια από αυτές που επλήγησαν χειρότερα.

Επιχειρηματίες και χωρικοί στο Τονγκξού αναφέρθηκε ότι άρχισαν την ανέγερση του αγάλματος τον Μάρτιο του προηγουμένου έτους, και το ολοκλήρωσαν στα μέσα του Δεκεμβρίου. Φωτογραφίες του κυκλοφόρησαν ταχύτατα στο κινεζικό Ίντερνετ, μετά τη δημοσιοποίησή τους από τοπική ιστοσελίδα.

The giant statue of Mao Zedong in Tongxu county in Henan province. Photograph: China Stringer Network/ ©Reuters

Όπως ήταν αναμενόμενο, δεν ήταν λίγοι αυτοί που επέκριναν την κατασκευή του, με έναν χρήστη του Weibo (κινεζική υπηρεσία microblogging, αντίστοιχη του Twitter) να θέτει το ερώτημα μήπως αυτά τα χρήματα θα έπρεπε να πάνε στην αντιμετώπιση της φτώχειας.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα του Guardian, η φιγούρα του Μάο βιώνει μια ιδιότυπη «ανάσταση» υπό την ηγεσία του Σι Τζινπίνγκ, που ανέλαβε την προεδρία πριν από τρία χρόνια – μέσω ενός ριμέικ της αγαπημένης «επαναστατικής όπερας» του Κινέζου ηγέτη, της έναρξης online μαθημάτων πάνω στη «Σκέψη του Μάο» και άλλα.





Δεν υπάρχουν σχόλια: