WHBC-GR: Η Yayoi Kusama ζωγραφίζει μέσα στην ψυχιατρική κλινική όπου ζει εθελοντικά από το 1977 (video)

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

Η Yayoi Kusama ζωγραφίζει μέσα στην ψυχιατρική κλινική όπου ζει εθελοντικά από το 1977 (video)

«Λέει ότι αν δεν ζωγραφίσει δεν υπάρχει» λέει ο Martín Rietti για το τελευταίο θέμα του, την 84χρονη Γιαπωνέζα καλλιτέχνιδα Yayoi Kusama «Η δουλειά της έχει μια αυθεντικότητα που δεν συναντάς συχνά στη σύγχρονη τέχνη»...

Ο Αργεντινός σκηνοθέτης επισκέφτηκε την Κουσάμα στο στούντιό της στο Τόκιο λίγο πριν ξεκινήσει η έκθεσή της στο Museo de Arte Latinoamericano de Buenos Aires, σε επιμέλεια των Philip Larratt-Smith και Francis Morri που είχαν επιμεληθεί και την αναδρομική έκθεσή της στην Tate το 2012. Αυτή η μεγάλη αναδρομική έκθεση στη Λατινική Αμερική που έγινε πριν από τρία χρόνια στο Μπουένος Άιρες ταξίδεψε και σε άλλες τέσσερις πόλεις στην Κεντρική και Νότια Αμερική μέχρι το τέλος του 2014. 

Περιελάμβανε πάνω από 100 έργα της δημιουργημένα από το 1950 μέχρι και το 2012, καλύπτοντας την πρώιμη περίοδό της στην Ιαπωνία, τα 15 χρόνια που έζησε στη Νέα Υόρκη και έγινε φίλη με άλλους καλλιτέχνες όπως οι Georgia O’Keeffe, Donald Judd και Joseph Cornell, και όσα έκανε μετά την επιστροφή της στο Τόκιο -όπου ζει εθελοντικά σε μια ψυχιατρική κλινική από το 1977.  

«Η δουλειά της δεν είναι μόνο μια αποκάλυψη της εσωτερικής της πραγματικότητας αλλά και μια χρονοκάψουλα των χρόνων της χειραφέτησης και της ουτοπίας των ’60s» λέει ο Larratt-Smith.

»Είναι ένα γοητευτικό πρόσωπο, μυστικοπαθές και σαγηνευτικό.Όταν μιλάει ο υπερβολικός τρόπος που σκέφτεται γίνεται αμέσως ξεκάθαρος: μιλάει σε κύκλους, συχνά επαναλαμβάνοντας το ίδιο πράγμα πολλές φορές. Είναι ξεκάθαρο ότι έχει βαθιές πληγές στην ψυχή της αλλά και ότι η δουλειά της την κρατάει σε μια ισορροπία και την βοηθάει στο να συνεχίζει να υπάρχει». 





Δεν υπάρχουν σχόλια: