WHBC-GR: Οι επιστήμονες ανακοινώνουν τη μεγαλύτερη ανακάλυψη του αιώνα

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

Οι επιστήμονες ανακοινώνουν τη μεγαλύτερη ανακάλυψη του αιώνα

Έναν αιώνα μετά την πρώτη δημοσίευση του Αινστάιν για τα βαρυτικά κύματα, έρχεται η επιβεβαίωση...

Οι ερευνητές του Laser Interferometer Gravity Observatory (LIGO) δίνουν συνέντευξη Τύπου, κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται να ανακοινώσουν ότι εντόπισαν τα βαρυτικά κύματα.

Αυτή η ανακάλυψη στην ουσία αποτελεί την οριστική επιβεβαίωση της θεωρίας της Σχετικότητας του Αινστάιν και θα μας βοηθήσει σίγουρα στο να κατανοήσουμε καλύτερα το Σύμπαν μέσα στο οποίο ζούμε και κυρίως ένα από τα φυσικά φαινόμενα που βασίζεται σε αυτά, τις μαύρες τρύπες που μέχρι σήμερα οι επιστήμονες μπορούσαν να παρατηρήσουν τις επιπτώσεις τους και όχι τις ίδιες.

Ο Αινστάιν πάντως, όταν δημοσίευσε για πρώτη φορά την έρευνά του για τα βαρυτικά κύματα δεν είχε σκεφτεί ότι κάποια στιγμή θα ανακαλύπτονταν, γιατί πίστευε πως είναι τόσο μικρά που δεν θα μπορούσε κανείς να τα εντοπίσει.

Τα βαρυτικά κύματα πάντως είναι ρυτιδώσεις στην ίδια την υφή του χωροχρόνου -κυματισμοί που πηγάζουν από βίαια κοσμικά φαινόμενα και διαδίδονται στο Σύμπαν με την ταχύτητα του φωτός, παράγονται από την επιτάχυνση σωμάτων μεγάλης μάζας και τεντώνουν το χώρο σε μια διάσταση και τον συμπιέζουν σε μια άλλη).

Οι ερευνητές του αμερικανικού πειράματος, διαθέτουν ανιχνευτές στην Ουάσιγκτον και τη Λουϊζιάνα, οι οποίοι είναι σε θέση να εντοπίσουν τα βαρυτικά κύματα. Σύμφωνα με την Telegraph θα κάνουν λόγο για σαφή και ρητή παρουσία βαρυτικών κυμάτων, τα οποία ενδέχεται να προήλθαν από δύο τεράστιες μαύρες τρύπες.

Η πρώτη είχε μάζα 29 φορές μεγαλύτερη του ήλιου και η άλλη 36 φορές μεγαλύτερη. Η μια κινούνταν σπειροειδώς γύρω από την άλλη και όταν συγκρούστηκαν σχηματίστηκε μια νέα μαύρη τρύπα 62 φορές μεγαλύτερη από τη μάζα του ήλιου. Αυτή η ελλείπουσα μάζα μετατράπηκε σε ενέργεια και κυκλοφόρησε με τη μορφή βαρυτικών κυμάτων.

Δείτε την συνέντευξη Τύπου:







Δεν υπάρχουν σχόλια: