WHBC-GR: Ξεκίνησε το ταξίδι της για το Ρίο η Ολυμπιακή Φλόγα

Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Ξεκίνησε το ταξίδι της για το Ρίο η Ολυμπιακή Φλόγα

Σχεδόν 100 ημέρες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο στη Βραζιλία, η Ολυμπιακή Φλόγα άναψε σήμερα, Πέμπτη, 21 Απριλίου στην Αρχαία Ολυμπία...

Η Λαμπαδηδρομία μετά την Αφή θα διεξαχθεί για επτά ημέρες σε όλη την Ελλάδα και η παράδοση της Ιερής Φλόγας στους Βραζιλιάνους διοργανωτές θα γίνει σε ειδική τελετή, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Παναθηναϊκό Στάδιο στις 27 του μήνα.

Η λαμπαδηδρομία θα συνεχιστεί στη Βραζιλία και η Φλόγα στο Ρίο θα ανάψει στο στάδιο «Μαρακανά» στις 5 Αυγούστου, που είναι και η επίσημη ημερομηνία έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η πρώτη τελετή έγινε για πρώτη φορά το 1936 για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου.
Η τελετή Αφής της Ολυμπιακής φλόγας γίνεται πριν από κάθε Ολυμπιάδα και ουσιαστικά αναγγέλλει την έναρξη των Αγώνων ενώ το τελετουργικό πραγματοποιείται στο βωμό που υπάρχει στο χώρο του ναού της θεάς Ήρας (Ηραίον). Η Πρωθιέρεια, κάνει επίκληση στο θεό Απόλλωνα, ανάβει τη δάδα με τη χρήση κοίλου κατόπτρου.

Στη συνέχεια, κατευθύνεται προς το Στάδιο, μεταφέροντας τη φλόγα σε πήλινο αγγείο και με τη συνοδεία των ιερειών ενώ κάνει μια στάση στην ιερή Ελιά από την οποία ένας νέος που έχει εν ζωή και τους δύο γονείς του, κόβει ένα κλαδί, σύμβολο ειρήνης και έπαθλο νίκης που δίνονταν κατά τους αρχαίους Ολυμπιακούς αγώνες στους νικητές.

Στο Στάδιο, η πρωθιέρεια ανάβει τη δάδα του πρώτου δρομέα και η λαμπαδηδρομία ξεκινά.

Πρωθιέρεια ήταν η Κατερίνα Λέχου και μεταλαμπάδευσε τη Φλόγα στον πρώτο Λαμπαδηδρόμο, τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή της γυμναστικής Λευτέρη Πετρούνια. Το χορευτικό μέρος της Τελετής διοργάνωσε η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και είχε την υπογραφή της χορογράφου Άρτεμις Ιγνατίου σε μουσική του Γιάννη Ψειμάδα. Στη χορογραφία μετείχαν 29 Ιέρειες, 13 χορευτές αλλά και τέσσερις κορασίδες.






Δεν υπάρχουν σχόλια: