WHBC-GR: Κίνα: 27 χρόνια από την εξέγερση της Τιενανμέν

Κυριακή 5 Ιουνίου 2016

Κίνα: 27 χρόνια από την εξέγερση της Τιενανμέν

Είκοσι επτά χρόνια συμπληρώνονται από την αιματηρή καταστολή της εξέγερσης στην Τιενανμέν. Το Πεκίνο παρακολουθεί και έχει θέσει υπό κράτηση ή υπό αστυνομική επιτήρηση κινέζους ακτιβιστές...

Μητέρες φοιτητών που σκοτώθηκαν στη διάρκεια της εξέγερσης καταγγέλλουν «27 χρόνια λευκού τρόμου».

Έξι ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του ποιητή Λιάνγκ Ταϊπίνγκ, έχουν τεθεί υπό κράτηση από την Πέμπτη από την αστυνομία στο Πεκίνο μετά τη διοργάνωση ιδιωτικής τελετής μνήμης της 4ης Ιουνίου, ανακοίνωσε η κινεζική μη κυβερνητική οργάνωση Weiquanwang.

Είναι ύποπτοι για «πρόκληση διαπληκτισμών και υποδαύλιση ταραχών», σύμφωνα με τη ΜΚΟ, η οποία ανέφερε επίσης ότι ένας άλλος ακτιβιστής αγνοείται τις τελευταίες ημέρες.

Σχεδόν τρεις δεκαετίες μετά τις διαδηλώσεις των φοιτητών στην Τιενανμέν, το κομμουνιστικό καθεστώς συνεχίζει να απαγορεύει οποιαδήποτε συζήτηση για το θέμα, για το οποίο δεν γράφουν τα σχολικά βιβλία, δεν μιλούν τα μέσα ενημέρωσης και το οποίο λογοκρίνεται αυστηρά στο Διαδίκτυο.

Όπως και άλλες χρονιές, οι «Μητέρες της Τιενανμέν», μια ένωση γονέων που έχασαν παιδιά στην αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων, τελούσαν υπό αυστηρή αστυνομική επιχείρηση.

Η Zανγκ Σιανλίνγκ, που έχασε τον 19χρονο γιο της το 1989, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι πήγε σε ένα νεκροταφείο στο Πεκίνο μαζί με άλλους δέκα γονείς για μνημόσυνο στους τάφους των παιδιών τους υπό τον αυστηρό έλεγχο των δυνάμεων ασφαλείας. «Μας παρακολουθούν από την περασμένη εβδομάδα. [...] Περίπου 30 (αστυνομικοί με πολιτικά) ήταν στο νεκροταφείο» δήλωσε η Ζανγκ Σιανλίνγκ.

Η 79χρονη Ντινγκ Ζιλίν, ιδρύτρια της ένωσης «Μητέρες της Τιενανμέν» έχει τεθεί σε κατ΄οίκον περιορισμό, ενώ η αστυνομία είχε κόψει γραμμή του τηλεφώνου της, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης στο Χονγκ Κονγκ.

Οι προσπάθειες για επικοινωνία με την Ντινγκ σταματούσαν στο ακόλουθο μήνυμα: «Ο χρήστης με τον οποίο επιθυμείτε να επικοινωνήσετε, δεν επιτρέπεται να λαμβάνει κλήσεις».

«Για τις οικογένειες των θυμάτων, αυτά είναι 27 χρόνια λευκού τρόμου, πνιγμού [...] Η αστυνομία μας παρακολουθεί, υποκλέπτει τις συνομιλίες μας, διωκόμαστε, τελούμε υπό κράτηση, οι υπολογιστές μας κατάσχονται» αναφέρει επιστολή που υπογράφουν δεκάδες άτομα, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα η ΜΚΟ China Human Rights Defenders.

«Η κυβέρνηση μας αγνόησε, ισχυριζόμενη ότι η σφαγή της 4ης Ιουνίου ουδέποτε συνέβη», αλλά «η αλήθεια είναι με το μέρος μας», γράφουν.

Από την πλευρά του, ο Τσεν Γκουάνγκ, πρώην στρατιώτης και καλλιτέχνης, δέχτηκε τις «επισκέψεις» της αστυνομίας και των υπηρεσιών ασφαλείας τις εβδομάδες πριν από την 4η Ιουνίου, ενώ και την Παρασκευή αστυνομικοί τον επισκέφθηκαν για αρκετές ώρες, όπως δήλωσε στο AFP .

Ο ίδιος εκτιμά ότι πρόκειται για προειδοποίηση: στην 25η επέτειο, το 2014, ο Τσεν είχε τεθεί υπό κράτηση ένα μήνα μετά μια καλλιτεχνική παράσταση που δόθηκε ως φόρος τιμής στα θύματα της Τιενανμέν.

Τον Μάιο και στις αρχές Ιουνίου του 1989 στο Πεκίνο διοργανώθηκαν ειρηνικές διαδηλώσεις (μετά τον θάνατο του μεταρρυθμιστή πρώην γγ του ΚΚΚ, Χου Γιαομπάνγκ). Φοιτητές έκαναν κατάληψη στην πλατεία Τιενανμέν στην καρδιά του Πεκίνου και ορισμένοι από αυτούς ξεκίνησαν απεργίες πείνας.

Οι φοιτητές είχαν τη στήριξη μεγάλου μέρους του κινεζικού λαού. Εργάτες και πολίτες ένωσαν τις φωνές τους με τους φοιτητές.

Η απάντηση ήταν στρατιωτικός νόμος και αιματηρή καταστολή. Την 3η προς 4η Ιουνίου 1989, τα άρματα μάχης εισβάλλουν στην Πλατεία της Αιώνιας Γαλήνης.





Δεν υπάρχουν σχόλια: