Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2016

Οι 18 καλύτερες φωτογραφίες αστρονομίας του 2016

Ο Insight Astronomy Photographer of the Year είναι ο μεγαλύτερος διεθνής φωτογραφικός διαγωνισμός αστρονομίας και κάθε χρόνο μας φέρνει σε επαφή με την εκπληκτική δουλειά φωτογράφων απ' όλο τον κόσμο που παθιάζονται με το συγκεκριμένο είδος...

Στον φετινό διαγωνισμό ο αριθμός των συμμετοχών ξεπέρασε τις 4500 με φωτογράφους από 80 διαφορετικές χώρες. Στις εικόνες αποτυπώνονται τα μεγάλα αστρονομικά γεγονότα της χρονιάς αλλά και όλα τα ουράνια θεάματα όπως φεγγάρια, αστέρια, πλανήτες, γαλαξίες και νεφελώματα. 

Κατηγορία: η Σελήνη μας
Νικητής: Jordi Delpeix Borrell με την φωτογραφία From Maurolycus to Moretus. "Αυτή είναι η Σελήνη των ονείρων μου! Κρατήρες που επικαλύπτουν ο ένας τον άλλον και επεκτείνονται στον ορίζοντα.


Όπως αποδεικνύει κι αυτό το σεληνιακό τοπίο, η νότια περιοχή της Σελήνης μας προσφέρει πάντα καταπληκτική θέα. Στην φωτογραφία απεικονίζονται αρκετοί, μεγάλοι και θεαματικοί κρατήρες πρόσκρουσης ( σχηματίστηκαν από πρόσκρουση αστεροειδών και κομητών) όπως οι Barocius, Baco, Cuvier, Lillius και Jacobi "-. Jordi Delpeix Borrell

Κατηγορία Γαλαξίες, 
Νικητής: Nicolas Outters με την εικόνα Deep Space Halo "Ο γαλαξίας είναι όμορφος με το φωτοστέφανο του από τ' αστέρια και το αχνό πεδίο των μικρών γαλαξιών που διακρίνονται. Η διαδικασία της φωτογράφισης ήταν πολύ περίπλοκη και η πρόκληση ήταν να προσπαθήσω να φανούν όλοι οι γαλαξίες στο παρασκήνιο." Nicolas Outte

Κατηγορία: Σέλας. 
Νικητής: György Soponyai με την εικόνα Twilight Aurora. "Το απόγευμα της ολικής έκλειψης ηλιου στο Spitsbergen, στις 9.30 περιπου, ένα πολύ εντυπωσιακό Σέλας ήταν ορατό. Στην εικόνα το βουνό Adventtoppen (με υψόμετρο 786m) φωτίζεται από την πίσω πλευρά του ενώ το πρώτο πλάνο έχει το πορτοκαλί χρώμα που του δίνουν τα φώτα του κοντινού αεροδρομίου Longyearbyen." György Soponyai 

Κατηγορία: Ουρανός. 
Νικητής: Ainsley Bennett με την φωτογραφία Binary Haze. "Εκείνο το συγκεκριμένο πρωινό ήξερα ότι η Σελήνη, η Αφροδίτη, ο Άρης και ο Δίας βρίσκονταν πολύ κοντά σε ευθυγράμμιση και θα ήταν ταυτόχρονα ορατοί στον ουρανό. Σηκώθηκα νωρίς και κατευθύνθηκα σε ένα σημείο που θα μου επέτρεπε να έχω καλύτερη οπτική. Όταν έφτασα υπήρχε ένα παχύ στρώμα ομίχλης που πίστεψα ότι θα ήταν κακή για την ευκρίνεια των φωτογραφιών μου. Προς μεγάλη μου έκπληξη, η ομίχλη πρόσθεσε μια νέα διάσταση δίνοντας έμφαση στη φωτεινότητα της ημισελήνου Σελήνης και της Αφροδίτης, κάνοντάς τες να μοιάζουν με λαμπερές σφαίρες. Η τελική εικόνα έχει κάτι από ταινία επιστημονικής φαντασίας." Ainsley Bennett 

Κατηγορία: Πλανήτες, κομήτες και αστεροειδείς. 
Νικητής: Damian Peach με την φωτογραφία του Serene Saturn. 'Καθώς ο Ήλιος άρχισε να ανατέλλει επικράτησαν σχεδόν τέλειες συνθήκες γι'αυτή την φωτογράφιση του Κρόνου. Αποτυπώθηκαν ακόμα και μικρές λεπτομέρειες στο πλανήτη και το δαχτυλίδι του που βρίσκεται σχεδόν στη μέγιστη κλίση του προς το μέρος μας. Μια ποικιλία από χρωματιστές λωρίδες και ζώνες φαίνονται στην ατμόσφαιρα μαζί με διάφορες μικρές καταιγίδες. Φαινόταν τόσα πολλά εκπληκτικά πράγματα μέσα από το τηλεσκόπιο που δεν σταμάτησα να παρατηρώ ακόμα κι όταν ο Ήλιος ανέτειλε! " Damian Peach. 

Κατηγορία: Άστρα και νεφελώματα. 
Νικητής: Steve Brown με την φωτογραφία:The Rainbow Star. "Όποτε βλέπω τον Σείριο στον νυκτερινό ουρανό πάντα απολαμβάνω τον κύκλο χρωμάτων που εμφανίζονται γύρω του ειδικά όταν είναι κοντά στον ορίζοντα. Ο Σείριος καθώς γυρνάει φαίνεται να σχηματίζει όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου. Από τότε που ξεκίνησα την αστροφωτογραφία έψαχνα να βρω τον καλύτερο τρόπο για να αποδώσω φωτογραφικά αυτά τα χρώματα. Μετά από αρκετά πειράματα κατέληξα στην ιδέα να βιντεοσκοπήσω το αστέρι σκόπιμα εκτός εστίασης. Διάλεξα τα καρέ του βίντεο που είχαν τα πιο λαμπερά χρώματα και τα έβαλα μαζί σ' αυτή τη σύνθετη εικόνα."

Κατηγορία: Καλύτερος Νέος Φωτογράφος. 
Νικητής: Carlos Fairbairn με την φωτογραφία Large Magellanic Cloud. "Καθώς ζω σε μια μεγάλη πόλη χρειάζομαι σκοτεινούς ουρανούς. Έτσι κατά τη διάρκεια του 2015 προχώρησα στην πρώτη μου αστροφωτογράφηση απ' όπου και προέρχεται αυτή η φωτογραφία. Το Μέγα Νέφος του Μαγγελάνου είναι ένα από τα κοσμήματα του νότιου ουρανού που είναι ορατό με γυμνό μάτι. Είναι ένας ακανόνιστος γαλαξίας, δορυφόρος του δικού μας Γαλαξία που βρίσκεται 14.000 έτη φωτός μακρυά μας."

Κατηγορία: Εφαρμοσμένη Ρομποτική. 
Νικητής: Robert Smith με την εικόνα Iridis. "Αυτή η σύνθεση των δύο εικόνων συγκρίνει φασματοσκοπικά δύο γνωστά πλανητικά νεφελώματα, το NGC 6543 (Μάτι Της Γάτας) στο πάνω μέρος της φωτογραφίας και το NGC 6720 (Δακτυλιοειδές Νεφέλωμα) που βρίσκεται στο κάτω μέρος. Σε ένα φασματογράφο το φως διαχέεται στα συστατικά του μήκη κύματος ή χρωμάτων. Τα συγκεκριμένα μήκη κύματος που εκπέμπει ένα νεφέλωμα ταυτοποιούν τα αέρια από τα οποία αποτελείται. Αυτό που αγαπώ σ' αυτές τις φωτογραφίες είναι ότι μας επιτρέπουν να δούμε πολύ γνωστά πλανητικά αντικείμενα με έναν διαφορετικό τρόπο." Robert Smith . 

Κατηγορία: Νεαροί Φωτογράφοι (κάτω των 15) 
Νικητής: Brendan Devine με την φωτογραφία Lunar Reversal "Με καθαρό ουρανό τον περασμένο Νοέμβριο έστησα την κάμερά μου και εστίασα εως ότου η Σελήνη φαινόταν με απόλυτη ευκρίνεια. Έβαλα την κάμερά μου σε λειτουργία συνεχόμενων λήψεων με 70 καρέ ανά δευτερόλεπτο. Επέλεξα τα 62 καλύτερα καρέ τα ευθυγράμμισα και τα ενοποίησα και με επεξεργασία μεγάλωσα την οξύτητα της εικόνας. Αυτό που μου αρέσει στην φωτογραφία μου είναι πως αναδεικνύει λεπτομέρειες που οι περισσότεροι άνθρωποι αδυνατούν να διακρίνουν και έτσι προβάλει την πολύπλοκότητα και την ομορφιά της επιφάνειας της σελήνης". 

Κατηγορία: Ο Ήλιος μας και ο νικητής όλων των κατηγοριών Yu Jun με το Baily's Beads. "Πήρα κάποιες φωτογραφίες από την ολική ηλιακή έκλειψη του 2016 και τις ενοποίησα για να δείξω τον δραματικό σχηματισμό που δημιουργούν οι "Χάντρες του Μπέιλι". Από τη γη φαίνεται σαν το φως του ήλιο που περνάει γύρω από το φεγγάρι να έχει σπάσει σε κομμάτια και δημιουργεί την ψευδαίσθηση μιας σειράς από φωτεινές χάντρες να περιβάλλουν το φεγγάρι." 

Κατηγορία: Γαλαξίες. Φιναλίστ: Ignacio Diaz Bobillo

Κατηγορία: Ήλιος, Φιναλίστ: Catalin Beldea και Alson Wong

Κατηγορία: Σέλας. Φιναλιστ: Kolbein Svensson 
Κατηγορία: Η Σελήνη μας. Φιναλιστ: Katherine Young 
Κατηγορία: Πλανήτες, κομήτες και αστεροειδείς. Φιναλίστ: Gerald Rhemann
Κατηγορία: Άστρα και νεφελώματα. Φιναλίστ: Pavel Pech 
Κατηγορία: Ουρανός. Φιναλίστ: Mikko Silvola. 
Κατηγορία: Νεαρός Φωτογράφος. Φιναλίστ: Jasmin Villalobos

Δημοσίευση σχολίου