Πέμπτη, 8 Σεπτεμβρίου 2016

Το Facebook λογόκρινε ως «άσεμνη» μια από τις διασημότερες φωτογραφίες της ιστορίας

O διεθνής κολοσσός κοινωνικής δικτύωσης του Μαρκ Ζούκεμπεργκ εξόργισε την κοινή γνώμη, μετά την απόφασή του να διαγράψει από ανάρτηση Νορβηγού συγγραφέα και δημοσιογράφου το γνωστό φωτογραφικό ντοκουμέντο ιστορικής τεκμηρίωσης που το 1972 συγκλόνισε την υφήλιο για την ωμότητα των αμερικανών στον πόλεμο του Βιετνάμ..

Την ανάρτηση της επίμαχης φωτογραφίας που τραβήχτηκε από τον στρατιωτικό φωτορεπόρτερ Νικ Ουτ το 1972 και ο οποίος μάλιστα αργότερα τιμήθηκε με το βραβείο Πούλιτζερ και όπου εικονίζεται ένα κοριτσάκι να τρέχει ολόγυμνο προκειμένου να ξεφύγει από τη φρίκη των ναπάλμ που κατακαίνε το χωριό της, είχε κάνει ο Νορβηγός συγγραφέας και δημοσιογράφος Τομ Έγκελαντ και σε στάτους του που αναφερόταν στη δύναμη της εικόνας και το κατά πόσο αυτή μπορεί να παρέμβει ακόμη και στον ρου της Ιστορίας, επηρεάζοντας την κοινή γνώμη.

Οι υπεύθυνοι που φροντίζουν την τήρηση των κανόνων περί «γυμνού» στο Facebook, μάλλον δεν... συγκινήθηκαν ιδιαίτερα από καθώς δεν είχαν κάποιο υλικό παιδικής πορνογραφίας αλλά ένα μοναδικό ιστορικό ντοκουμέντο με αποτέλεσμα να διαγράψουν τη φωτογραφία! Οι αντιδράσεις και αποδοκιμασίες ήταν έντονες για τον «τυφλό» τρόπο που το συγκεκριμένο μέσο αντιλαμβάνεται τη «σεμνότητα» και ενεργεί προκειμένου να εφαρμόσει τον κώδικα κανόνων που επιβάλλει στους χρήστες.

Το περιστατικό δημοσίευσε και εφημερίδα του Καναδά όπου ζει σήμερα η 53 ετών πλέον Κιμ και η οποία με δηλώσεις της έδειξε ιδιαίτερα ενοχλημένη για τη λογοκρισία που επιβάλλει το Facebook αντιμετωπίζοντας με τον ίδιο ακριβώς τρόπο μια ιστορική φωτογραφία με μια οποιαδήποτε γυμνού ή και πορνογραφικού περιεχομένου.

«Η Κιμ είναι εξαιρετικά λυπημένη από το γεγονός πως κάποιοι μπροστά σε μια τέτοια εικόνα είναι δυνατόν να επικεντρώνονται στο γυμνό και όχι στο ισχυρό μύνημα που μεταφέρει» δήλωσε η εκπρόσωπος του ιδρύματος «Kim Phuc».

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Facebook αντιδρά με ανάλογο τρόπο στο «γυμνό», διαγράφοντας εικόνες. Διάσημα έργα τέχνης (φωτογραφίες, ζωγραφικά έργα ακόμη και γλυπτά) έχουν «εξαφανιστεί» έχοντας λάβει τη «σφραγίδα» του «άσεμνου».Δημοσίευση σχολίου