Κυριακή, 11 Σεπτεμβρίου 2016

Πέθανε το κορίτσι της Times Square -Της θρυλικής φωτογραφίας με το φιλί.

Η Greta Friedman (Γκρέτα Φρίντμαν), που έγινε διάσημη ως το κορίτσι που φιλούσε ο ναύτης Glenn McDuffie (Γκλεν ΜακΝτάφι) στην Times Sqaure της Νέας Υόρκης, πέθανε στα 92 της χρόνια...

Η Friedman ήταν «πρωταγωνίστρια» της θρυλικής φωτογραφίας, που έγινε σύμβολο της λήξης του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου. Ο γιος της, Τζόσουα Φρίντμαν, ανέφερε στο NBC ότι η μητέρα του πέθανε στη Βιρτζίνια, μετά από αρκετά προβλήματα υγείας.

Η Greta Zimmer Friedman σε μια παλαιότερη φωτογραφία με τα εγγόνια της. Η φωτογραφία τραβήχτηκε από τον γιό της Joshua Friedman (nbcnews)

Η τότε βοηθός οδοντιάτρου, ήταν η γυναίκα σε μία από τις πιο εμβληματικές φωτογραφίες του 20ου αιώνα, τη στιγμή που οι Αμερικανοί έμαθαν την παράδοση της Ιαπωνίας, στις 14 Αυγούστου του 1945. Ο φωτογράφος Αλφρεντ Αισεντάεντ κατέγραψε τη σκηνή που ένας ναύτης με στολή, φίλησε την Φρίντμαν, έχοντας τυλίξει τα χέρια του γύρω της, τη στιγμή που ο κόσμος είχε βγει στην Times Square.

«Δεν τον είδα να πλησιάζει και πριν το καταλάβω, βρέθηκα σφιχτά αγκαλιασμένη», είχε πει η Friedman στο CBS το 2012. Μετά από το φιλί, εκείνη και ο ναύτης- ο Τζορτζ Μεντόνσα- ακολούθησαν διαφορετικούς δρόμους. 

Η Greta Friedman (Γκρέτα Φρίντμαν)

Η φωτογραφία του Αισεντάεντ δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Life μία εβδομάδα αργότερα. Οπως είχε εξηγήσει σε βιβλίο του ο ίδιος, αυτό που του κέντρισε το ενδιαφέρον για να τραβήξει τη φωτογραφία ήταν η αντίθεση της μαύρης στολής του ναύτη, με τα λευκά που φορούσε η Φρίντμαν.

Οι δύο τους κατονομάστηκαν το 1980, όταν το Life ζήτησε από το άγνωστο έως τότε ζευγάρι να εμφανιστεί. Ο Μεντόνσα δήλωσε στο CBS ότι ο ίδιος και η μελλοντική τότε σύζυγός του πανηγύριζαν το τέλος του πολέμου, όταν εκείνος άρχισε να φιλά γυναίκες στο δρόμο.

Ο ναύτης Glenn McDuffie (Γκλεν ΜακΝτάφι) της θρυλικής φωτογραφίας

Διαβάστε επίσης:
Δημοσίευση σχολίου