WHBC-GR: Οι εκδόσεις Taschen επανεκδίδουν το θρυλικό βιβλίο μαγειρικής του Salvador Dali

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016

Οι εκδόσεις Taschen επανεκδίδουν το θρυλικό βιβλίο μαγειρικής του Salvador Dali

Πολύ πριν γίνει ένας από τους πλέον εμβληματικούς καλλιτέχνες στην ιστορία της ανθρωπότητας, ο Salvador Dali ήταν ένα 6χρονο αγόρι που το μεγάλο του όνειρο ήταν να γίνει σεφ...

Και τα κατάφερε, καθώς το 1973 εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο με συνταγές, με τον τίτλο «Les Diners de Gala». Φυσικά, όπως μάλλον φαντάζεστε, δεν ήταν ένας συνηθισμένος τσελεμεντές. Το βιβλίο μαγειρικής του Dali ήταν γεμάτο με σουρεαλιστικές εικόνες και συνταγές εμπνευσμένες από τα πλούσια, πολυτελή τραπέζια που διοργάνωνε μαζί με τη σύζυγό του, Gala, για τους φίλους τους. Τα πάρτι του ζεύγους Dali έχουν μείνει στην ιστορία για την «άγρια» χλιδή τους, ενώ οι οικοδεσπότες ζητούσαν συχνά από τους καλεσμένους να έρχονται ντυμένοι με στολές. Επίσης, πολλές φορές υπήρχαν άγρια ζώα που κυκλοφορούσαν ελεύθερα μέσα στο σπίτι.


Σεξ και αστακοί, κολάζ και κανιβαλισμός, η συνάντηση ενός κύκνου με μια οδοντόβουρτσα πάνω σε ένα γλυκό, είναι μόνο μερικά από τα παράταιρα ζευγάρια που περιέχονται στο βιβλίο.

«Το “Les diners de Gala” είναι εξαιρετικά αφιερωμένο στις απολαύσεις της γεύσης. Αν είστε από αυτούς που μετρούν τις θερμίδες και μετατρέπουν την ευχαρίστηση του φαγητού σε μια μορφή τιμωρίας, κλείστε αμέσως αυτό το βιβλίο. Είναι πολύ ζωντανό, πολύ επιθετικό και υπερβολικά πολύ θρασύ για εσάς», έγραφε ο Dali στην εισαγωγή του βιβλίου.


Τώρα, οι εκδόσεις Taschen αποφάσισαν να επανεκδόσουν το βιβλίο μαγειρικής του μεγάλου ζωγράφου, καθώς σύμφωνα με τα αρχεία έχουν μείνει μόλις 400 αντίτυπα διαθέσιμα παγκοσμίως. Το βιβλίο περιλαμβάνει 136 συνταγές χωρισμένες σε 12 κεφάλαια και είναι ταξινομημένο βάσει των γευμάτων. Επίσης, περιλαμβάνει αρκετά αφροδισιακά. 

Εκτός από τις εντυπωσιακές εικονογραφήσεις, στις σελίδες του βιβλίου βρίσκονται διασκορπισμένοι και αρκετοί στοχασμοί του Dali, οι οποίοι ρίχνουν φως στη φιλοσοφία του πάνω στις γαστριμαργικές απολαύσεις. «Το σαγόνι είναι το καλύτερο εργαλείο για να αρπάξεις τη φιλοσοφική γνώση» μπορείς να διαβάσεις σε έναν από αυτούς. Οι συνταγές έχουν ονόματα όπως «Αυγά Χιλίων Ετών», «Μοσχαρίσιες Κοτολέτες γεμιστές με Σαλιγκάρια», «Πιτάκια Βατράχου», «Καραμέλα βουτύρου με Κουκουνάρια» και τις περισσότερες φορές συνοδεύονται από εικόνες που δεν ανοίγουν ακριβώς την όρεξη -τουλάχιστον αν έχετε ευαίσθητο στομάχι.

Μπορείτε να το αποκτήσετε είτε για να εμπλουτίσετε τις μαγειρικές σας ικανότητες και να διευρύνετε τους γαστρονομικούς σας ορίζοντες, είτε απλά για να προσθέσετε ένα πραγματικό έργο τέχνης στη βιβλιοθήκη σας. Σε κάθε περίπτωση, το «Les Diners de Gala» επιδεικνύει πώς ο Dali, ως κλασική περίπτωση πολύπλευρου καλλιτέχνη, δε μπορούσε ποτέ να εγκλωβιστεί σε ένα συγκεκριμένο είδος τέχνης.






Δεν υπάρχουν σχόλια: