Δευτέρα, 6 Μαρτίου 2017

Σχολικές αναμνήσεις από περασμένες δεκαετίες...

Η σχολική ποδιά,το παλιό θρανίο,η μπλε φόρμα της γυμναστικής, τα μπλε τετράδια κ.α..εσείς τα θυμόσαστε;..

Η σχολική ποδιά έπαψε να είναι υποχρεωτική το 1982.
Ωστόσο, σήμερα πολλοί είναι αυτοί που αναπολούν με νοσταλγία τις «αθώες» εκείνες εποχές που δεν αγωνιούσαν καθημερινά για την εντύπωση που θα προκαλέσει η εμφάνισή τους στους συμμαθητές τους.

Απαραίτητη για την ώρα της γυμναστικής ήταν και η μπλε φόρμα. Τόσο απαραίτητη που χωρίς αυτή δεν μπορούσαμε να κάνουμε μάθημα μια και οι καθηγητές μας έβαζαν … απουσία. Συγκεκριμένα και τα μαγαζιά όπου προμηθευόμασταν τα αθλητικά μας είδη όπως το  «Κατράνζος σπορ» αλλά και οι φόρμες μας που σίγουρα θα θυμάστε ότι ήταν  …«Πειραϊκής-Πατραϊκής», μια και αυτή ήταν η μεγαλύτερη κλωστοϋφαντουργική βιομηχανία, βάμβακος και ετοίμων ενδυμάτων της Ελλάδας για αρκετά χρόνια.  (ιδρύθηκε το 1919 και λειτούργησε ως το 1996.)  .

Must της εποχής τα SPORTEX...


...και η θρυλική ΕΛΒΙΕΛΑ

«ο ίππος» που 'έσπαγαν' τα μούτρα μας στην ώρα της γυμναστικής...

Η χακί στρατιωτική τσάντα... Η μόδα που είχε ξεκινήσει για αυτή την αγαπημένη σχολική τσάντα στη δεκαετία του ’80, ήταν τόσο μεγάλη που δεν υπήρχε μαθητής ή μαθήτρια που να μην την είχε κρεμάσει στον ώμο του... Μάλιστα όσο πιο ζωγραφισμένη και 'βασανισμένη' ήταν, τόσο περισσότερο «πολύτιμη»...!Οι τάξεις τότε ήταν κάπως έτσι... Βέβαια τα θρανία ήταν πολύ περισσότερα μιας και ο αριθμός των μαθητών πλησίαζε τους 40 με 45 μαθητές τουλάχιστον... Και όμως γινόταν μάθημα κανονικά...

Αλφαβητάριο Α΄ Δημοτικού 1971 των Ι. Γιαννέλη, Γ. Σακκά. Το μακροβιότερο βιβλίο του Δημοτικού. Αγαπήθηκε ίσως όσο κανένα βιβλίο του σχολείου. Δύο δεκαετίες λαμπρύνονται από την παρουσία ενός όμορφου, απλού και αισθητικά άψογου βιβλίου.  

Η ζωντανή γλώσσα που μιλάνε τα παιδιά στο σπίτι τους, στη γειτονιά τους, στα παιχνίδια τους είναι παρούσα, μπαίνει μέσα στο σχολείο.  Οι ήρωες του βιβλίου ήταν απλοί και φιλικοί...

Όσο υπήρχαν οι ποδιές στην αρχή κάθε σχολικής χρονιάς συνέρρεαν όλοι οι μαθητές αγόρια και κορίτσια συνοδεία γονέων ή κηδεμόνων σε βιοτεχνίες αλλά και μεγάλα καταστήματα, όπως ήταν το ΜΙΝΙΟΝ, ή Αφοι ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΙ προκειμένου να αγοράσουν σχολική ποδιά. Το 1975 οι ποδιές έφτασαν τις 3.500 και 4.000 δραχμές όταν ήταν ακριβής μάρκας... 

Φυσικά δεν μιλάμε καν για τις περίφημες σχολικές ποδιές «Tseklenis», που κόστιζαν τα διπλά χρήματα και έφταναν περίπου στο 1/3 ενός βασικού μισθού αν και ομολογουμένως ήταν άριστης ποιότητας κι αισθητικής..

Πάλι μαζί στο σχολείο γυρνάμε /η νιότη γελά τραγουδά η χαρά /πάλι μαζί συντροφιά θα φοράμε /την πιο ωραία γαλάζια ποδιά/ Λάουρα ποδιά για όλα τα παιδιά/ για όλα τα παιδιά /Λάουρα ποδιά!

apotis4stis5.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: