WHBC-GR: Ύδρα «Αλληλούια»: Οι φαν του Κοέν κρατούν ζωντανό το πνεύμα του στο νησί (photo-video)

Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017

Ύδρα «Αλληλούια»: Οι φαν του Κοέν κρατούν ζωντανό το πνεύμα του στο νησί (photo-video)

Σε τόπο λατρείας για τους φαν του μεγάλου Καναδού συνθέτη και συγγραφέα Λέοναρντ Κοέν που έφυγε πέρυσι από τη ζωή έχει μετατραπεί η πανέμορφη Ύδρα. Οι μουσικοί οπαδοί του μαζεύονται στο σπίτι του στο νησί για να τραγουδήσουν τα τραγούδια του και να πουν ιστορίες γι’ αυτόν...

Οι πρώτοι τουρίστες συγκεντρώθηκαν στο Ρολόι, όπου ο μπάρμαν της καφετέριας άπλωσε μια μικρή σημαία - λευκή και κόκκινη - με το σύμβολο που ο μουσικός και ποιητής χρησιμοποίησε στο εξώφυλλο μιας από τις πρώτες του ποιητικές συλλογές. Τις δυο ανάποδες καρδιές. 

Η μικρή ομάδα των ταξιδιωτών δεν βρέθηκε στο Ρολόι από τύχη. Τις επόμενες ημέρες ακόμη 200 άνθρωποι έφτασαν στο νησί, στην αγαπημένη Ύδρα του Λέοναρντ Κοέν - εκεί που έγραψε τα υπέροχα τραγούδια και βιβλία του - για να τον τιμήσουν. Ήρθαν από όλο τον κόσμο, την Ολλανδία, τον Καναδά, τη Γερμανία, την Ιρλανδία, ακόμη και από την Αυστραλία και την Ιαπωνία, ταξιδεύοντας σε μικρές ομάδες, πολλοί με τις κιθάρες τους. 

Πρόκειται για την όγδοη συνάντηση που γίνεται στο νησί από το 2002 και διοργανώνεται από το μεγαλύτερο φαν κλαμπ του Λέοναρντ Κοέν, σύμφωνα με τον Guardian. 

 📷Το σπίτι του Cohen στην Ύδρα- photo: (Λουίζας Γουλιαμάκη / AFP / Getty Images)

Ο Κοέν ήταν 26 ετών όταν έφτασε στην Ύδρα το 1960 και υπήρξε ο πυρήνας μιας ομάδας καλλιτεχνών που μετακόμισαν στο νησί, όταν ακόμη το λιμάνι αποτελούνταν από τέσσερα καφενεία και μια ταβέρνα. Το νερό ερχόταν στα σπίτια με γαϊδουράκια και τα σπίτια φωτίζονταν με κηροζίνη. 

Ο Κοέν με 1.500 δολάρια που του έδωσε η γιαγιά του αγόρασε ένα παλιό πέτρινο σπίτι χωρίς τρεχούμενο νερό, υδραυλικό σύστημα και ηλεκτρικό ρεύμα. Εκεί έγραψε την ποίηση και τα μυθιστορήματά του. 

Σε επτά χρόνια στην Ύδρα, υπήρξε ιδιαίτερα παραγωγικός γράφοντας την ποιητική του συλλογή «Λουλούδια για τον Χίτλερ», την πρώτη του νουβέλα «Το αγαπημένο παιχνίδι» και τη νουβέλα «Υπέροχοι Απόκληροι». 

📷Ήταν επίσης στην Ύδρα που ερωτεύτηκε την Μαριάν Ιλέν, την μούσα του για την οποία έγραψε τη μπαλάντα του «So Long Marianne». 

Φορώντας μενταγιόν με τις ανάποδες καρδιές και τα μπλουζάκια από τις συναυλίες του οι μουσικοί οπαδοί του για τέσσερις ημέρες συγκεντρώθηκαν στα αγαπημένα σημεία του Κοέν στην Ύδρα, στο σπίτι του, στην ταβέρνα Καμίνι, όπου συναντούσε τους φίλους του, το δέντρο έξω από την ταβέρνα του Δούσκου, κάτω από το οποίο απαθανατίστηκε να παίζει κιθάρα στη διάσημη φωτογραφία του 1960. 

Στο σινεμαδάκι της Ύδρας προβλήθηκε δυο φορές μια συναυλία του ώστε να μπορέσουν να πάνε όλοι. Γερμανοί μουσικοί έπαιξαν τα τραγούδια του έξω από το Ρολόι εκεί που σκάει το κύμα. Η μουσική δεν σταμάτησε μέχρι το πρωί. 


Και το Σάββατο, ο Δήμος του νησιού τίμησε τον Λέοναρντ Κοέν δίνοντας το όνομά του σε ένα από τα γραφικά δρομάκια του. Οι 400 οπαδοί του συγκέντρωσαν χρήματα και έφτιαξαν για εκείνον έναν πέτρινο πάγκο που ατενίζει τη θάλασσα. Υποτίθεται ότι ήταν ένα δώρο για τα ογδοηκοστά γενέθλια του αλλά τελικά αφιερώθηκε στη μνήμη του.




Την ώρα που παρουσιάστηκε ο «Πάγκος πάνω από τον Ωκεανό» ένας μουσικός έπαιξε το «Bird on a Wire» το τραγούδι που συνέδεε όσο κανένα άλλο τον Κοέν με την Ύδρα. Ο Κοέν έγραψε το τραγούδι, όταν μια μέρα έφτασε στο σπίτι του και είδε ένα καλώδιο. Το τηλέφωνο είχε φτάσει. 

Τέλος διαβάστηκε το σημείωμα που είχε γράψει ο Κοέν όταν είχε μάθει για την δημιουργία του «Πάγκου πάνω από τον Ωκεανό».

«Σας ευγνωμονώ από την καρδιά μου. Αγαπητοί φίλοι, σας ευχαριστώ, για τις αμέτρητες φορές που ανυψώσατε την ψυχή μου, σας ευχαριστώ για την φροντίδα και την ενθάρρυνση. Αγάπη και ευχές, Λέοναρντ». 


Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη takis vorini (@takisvorini) στις

Δεν υπάρχουν σχόλια: