WHBC-GR: Στην Κίμωλο θα δεις την πιο αγνή πλευρά των Κυκλάδων

Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017

Στην Κίμωλο θα δεις την πιο αγνή πλευρά των Κυκλάδων

Τις πιο ζεν διακοπές, με βόλτες στην απόλυτη ησυχία κυκλαδίτικων στενών, κάστρων και ερημικών παραλιών, θα τις κάνετε στην Κίμωλο...

📷photo:takis Vorini

Ένα νησί. Ένα χωριό. Ένα μεσαιωνικό κάστρο. Μια χούφτα παραλίες. Και η αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε ένα άλλο κυκλαδίτικο «σύμπαν», μακριά από την τουριστική κίνηση, την φασαρία, τα πάρτι και τον κοσμοπολιτισμό. Ένα νησάκι που βρίσκεται τόσο κοντά σε προορισμούς «σταρ» όπως η Μήλος, αλλά δεν σε αντιμετωπίζει σαν τουρίστα, σε παίρνει από το χέρι και σε αφήνει να ζήσεις την απόλυτη χαλαρότητα και την αυθεντική, ανεπιτήδευτη φιλοξενία της «άγονης» γραμμής. 

📷photo:takis Vorini

Φύγαμε για το Χωριό
Όχι Χώρα, όπως στις υπόλοιπες Κυκλάδες, αλλά Χωριό. Στον πανέμορφο οικισμό με τα πλακόστρωτα καλντερίμια, τα γαϊδουράκια, τα μετρημένα στα δάχτυλα των χεριών μαγαζάκια και τα ασβεστωμένα σπιτάκια και τα μπλε μπαλκόνια, κρύβονται μεταβυζαντινές εκκλησίες και όμορφα κτίσματα, ενώ στη νότια έξοδο του χωριού, θα συναντήσετε το λιμανάκι του Αγίου Μηνά και τον γραφικό ψαράδικο οικισμό της Γούπας με τις πελεκημένες στο βράχο σπηλιές, εκεί όπου οι ψαράδες φυλούν τις βάρκες τους. 

📷 Η είσοδος του μεσαιωνικού κάστρου-photo:takis Vorini

Και φυσικά, στην κορυφή του οικισμού, στέκουν τα τείχη του μεσαιωνικού κάστρου του 13ου αιώνα, τα οποία κάποτε προστάτευαν τους κατοίκους του νησιού από τους πειρατές. Η απόλυτη ησυχία επικρατεί (και) εδώ – θα το διαπιστώσετε καθώς περνάτε τις Πόρτες του Κάστρου και σουλατσάρετε δίπλα στα ενωμένα σπιτάκια αυτής της ιδιαίτερης γειτονιάς. Περισσότερα για την ιστορία και τον τρόπο ζωής των νησιωτών θα μάθετε στο Αρχαιολογικό και Λαογραφικό Μουσείο. 


Περισσότερες εξερευνήσεις
Ανηφορίζοντας από την γειτονιά του Τσουκαλά προς το Ξαπλοβούνι, θα χαζέψετε τη θέα με φόντο τους ανεμόμυλους του νησιού (εδώ είναι το σημείο για την καλύτερη ανατολή ηλίου της Κιμώλου) και θα φτάσετε ως τον Παντοκράτορα για να βρείτε το μονοπάτι που επιστρέφει στο Χωριό. Ωραία θέα θα απολαύσετε και από την παλιά γέφυρα στο Πανώκλημα, κοντά στη βόρεια έξοδο του Χωριού, ενώ στις περιοχές των Ελληνικών (Μαυροσπήλια) θα συναντήσετε την αρχαία Ιστορία του τόπου: Εδώ, στα ρηχά βρίσκεται βυθισμένη η αρχαία πόλη του νησιού και στην παραλία αρκετοί αρχαίοι τάφοι από τα μυκηναϊκά και ελληνιστικά χρόνια. 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη takis vorini (@takisvorini) στις
Με πλωτό μέσο προσεγγίζεται και η Πελεκητή σπηλιά του Κακοποταμού, τα ιαματικά νερά του Αγιοκλήματος και ο Κάβος της Γερακιάς με τα εντυπωσιακά τιρκουάζ νερά. Μη χάσετε την ευκαιρία να δείτε το Σκιάδι, ένα τεράστιο πέτρινο μανιτάρι, ενδεικτικό της ιδιαίτερης γεωμορφολογίας του νησιού. Βρίσκεται στη μέση ενός πλατώματος στην ενδοχώρα του νησιού και σχηματίστηκε από τους ανέμους που… εξασκήθηκαν στη γλυπτική πάνω στα διαφορετικά πετρώματα.


Η Κίμωλος… με τα πόδια
Αν είστε φίλοι της πεζοπορίας, θα βρείτε εδώ μερικές ωραίες διαδρομές για να περπατήσετε στο νησί, από εύκολες, διάρκειας 2 ωρών μέχρι πιο απαιτητικές που θα σας κρατήσουν απασχολημένους για 3,5 ώρες. Οι αρχάριοι, δοκιμάστε την διαδρομή από το Χωριό ως τη Γούπα μέσω Ξαπλοβουνίου, Αγίου Νικολάου και Καρά ή από το Χωριό ως τα Ελληνικά. Δείτε ενδεικτικές διαδρομές► εδώ. 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη takis vorini (@takisvorini) στις
Η Κίμωλος της γεύσης
Μην φύγετε από τη νησί αν δεν δοκιμάσετε κιμωλιάτικη λαδένια, πίτα από ζυμάρι, ντομάτα, κρεμμύδι και ελαιόλαδο, ή τυρένια (ανοιχτή τυρόπιτα) και ελένια (ελιόψωμο με κορωναίικες ελιές). Το ξινό τυρί (φρέσκια μυζήθρα), η μανούρα (ξερό τυρί με μούστο) και τα φρέσκα ζυμαρικά είναι μερικά από τα γευστικά highlights των τοπικών προϊόντων. 

Πού θα φάτε
Στην ψαροταβέρνα Καλαμίτσι θα δοκιμάσετε φρέσκο ψάρι και θαλασσινά πλάι στο κύμα – το ίδιο και στο Κύμα, στο λιμάνι της Ψάθης. Στο Πανόραμα ή στο Μπαλκόνι του Νίκου, στη γειτονιά της Μυζηθρούς στο Χωριό θα απολαύσετε ψητά ή μαγειρευτά. Υπολογίστε περί τα 15-20€ κατ’ άτομο αναλόγως παραγγελίας σε καθεμία από τις παραπάνω επιλογές.

Πώς θα πάτε
Η σύνδεση με τα πλοία της γραμμής από το λιμάνι του Πειραιά δεν είναι συχνή και συνήθως το δρομολόγιο μέχρι την Κίμωλο διαρκεί πάνω από 7 ώρες. Η καλύτερη λύση είναι να πάρετε κάποιο από τα πλοία της γραμμής μέχρι τη Μήλο και από εκεί τα ferries για Κίμωλο που έχουν συχνά δρομολόγια καθημερινά, φεύγουν από την Απολλωνία και πιάνουν λιμάνι σε μισή ώρα, ενώ στοιχίζουν περί τα 8€.

Πού θα μείνετε
Στα φιλόξενα δίκλινα του Φάρου στο Χωριό, σε τιμές από 45 ως 75€ το δίκλινο, αναλόγως περιόδου. Στα στιλάτα, φωτεινά και άνετα δίκλινα του Windmill κοντά στο λιμάνι του νησιού, από 78€. Στο Milaki επίσης κοντά στο λιμάνι, σε τρίκλινο με όλες τις ανέσεις, από 87,40€. Στο Gerakia Monacho-folitses στο Ξαπλοβούνι, ένα συγκρότημα ιδιωτικών στούντιο που εντοπίσαμε στο Airbnb και στοιχίζουν από 60-70€ για τα δύο άτομα.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη takis vorini (@takisvorini) στις


  

Δεν υπάρχουν σχόλια: