Σάββατο, 5 Αυγούστου 2017

Okinoshima: Ένα νησί μόνο για άντρες

Χωμένο στη θάλασσα της Ιαπωνίας βρίσκεται το Okinoshima, ένα καταπράσινο νησί που σύντομα θα συμπεριληφθεί στην παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO...

Το νησί αυτό όμως δεν μπορούν να το επισκεφθούν γυναίκες. Σύμφωνα με το The Japan Times, το μικροσκοπικό νησί που βρίσκεται έξω από τη βορειοδυτική ακτή του Kyushu στο νομό της Fukuoka, μπορεί να υποδεχτεί μόνο άντρες.

Η Unesco θα προστατεύσει τον τόπο λόγω της πλούσιας αρχαιολογικής και θρησκευτικής του κληρονομιάς, αλλά εκτός συνόρων το νησί μάλλον θα μείνει γνωστό για άλλους λόγους. Μεταξύ του 4ου και του 9ου αιώνα, μια εποχή έντονων εμπορικών συναλλαγών στην ανατολική Ασία, το νησί ήταν ένας τόπος όπου οι άνθρωποι προσεύχονταν για την ασφαλή διέλευση κατά τη διάρκεια των θαλάσσιων ταξιδιών τους.

Όλους αυτούς τους αιώνες, οι άνθρωποι άφησαν πάνω από 80.000 αντικείμενα σαν προσφορά για τα αιτήματα τους και τις προσευχές τους, όπως χάντρες, όπλα, καθρέφτες και σπαθιά. Τα αντικείμενα αυτά αποτελούν πειστήρια των θρησκευτικών τελετουργιών στην Ιαπωνία και επομένως θεωρούνται πολύτιμα και προστατεύονται ως φυσικοί θησαυροί από την ιαπωνική κυβέρνηση.

Το νησί εξακολουθεί να θεωρείται ιερό μέχρι σήμερα και ακολουθεί συντηρητικά έθιμα. Όπως αναφέρει ο Ryo Hashimoto του Times της Ιαπωνίας, οι παραδόσεις των Shinto του ιερού ναού που ελέγχουν το νησί, απαγορεύει αυστηρά την πρόσβαση στις γυναίκες.

«Υπάρχουν ποικίλες εξηγήσεις για την απαγόρευση, αλλά κάποιοι λένε ότι υπάρχει επειδή θεωρούσαν ότι η έμμηνος ρύση των γυναικών θα κατέστρεφε την περιοχή. Όποια και αν είναι η αιτία, οι γυναίκες δεν επιτρέπονται. Οι άνδρες επίσης πρέπει να γυμνάζονται και να υποβάλλονται σε τελετουργία εξαγνισμού προτού πάνε στο νησί. Αυτό φυσικά σημαίνει, ότι σπάνια το επισκέπτεται κάποιος», αναφέρει ο Ryo Hashimoto στο δημοσίευμα των Japan Times.


Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον Andrew S. Wright του National Geographic, αρουραίοι-αρπακτικά έχουν καταλάβει όλο το νησί αφανίζοντας τοπικούς πληθυσμούς πτηνών και πυροδοτώντας μία αλυσιδωτή κατάσταση που έχει μειώσει τη βιοποικιλότητα του. Το εύθραυστο οικοσύστημα του Okinoshima έχει ήδη αναγνωριστεί από την την κυβέρνηση της Ιαπωνίας, η οποία χαρακτήρισε ολόκληρο το νησί ως μια εθνική προστατευόμενη περιοχή άγριας ζωής.

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν άμεσα σχέδια που θα επιτρέπουν την πρόσβαση του νησιού στις γυναίκες. Νωρίτερα φέτος, ένας ινδουιστικός όμιλος στις Ηνωμένες Πολιτείες απαίτησε από την Unesco να αρνηθεί να συμπεριλάβει το νησί στην παγκόσμια κληρονομιά του, αν δεν αλλάξουν οι κανόνες προσβασιμότητας.

Η Unesco όμως ορίζει περιοχές πολιτιστικής κληρονομιάς και δεν καθορίζει τοπικούς νόμους ή έθιμα. Έτσι μέχρι αυτά να αλλάξουν, οι γυναίκες θα μπορούν να κοιτούν το Okinoshima μόνο από μακριά.  
Δημοσίευση σχολίου