WHBC-GR: To Facebook «κατέβασε» εμβληματική φωτογραφία της Nelly's με την ημίγυμνη μπαλαρίνα στο Παρθενώνα

Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2017

To Facebook «κατέβασε» εμβληματική φωτογραφία της Nelly's με την ημίγυμνη μπαλαρίνα στο Παρθενώνα

Η αδυναμία των υπευθύνων του Facebook να διακρίνει ανάμεσα σε μια φωτογραφία τέχνης που μπορεί να απεικονίζει γυμνά σώματα ή εξυπηρετεί συγκεκριμένο σκοπό (πχ καρκίνος του μαστού, θηλασμός κλπ) και του γυμνού που προωθείται μέσα από τη σελίδα του μέσου κοινωνικής δικτύωσης για ευτελείς σκοπούς, είναι γνωστή...


Το πρόβλημα έχει επισημανθεί πολλές φορές και επίσης το Facebook έχει απολογηθεί ουκ ολίγες, επιτρέποντας τελικά την ανάρτηση φωτογραφιών που «κατέβασε» βάσει της...πολιτικής για το γυμνό. Πρόοδος όμως για να απαντηθεί το πρόβλημα φαίνεται πως δεν έχει γίνει.

Πιο πρόσφατο περιστατικό αυτής της στερούμενης στοιχειώδους ευφυίας μεθόδου προφύλαξης των χρηστών του Facebook ήταν μια φωτογραφία της θρυλικής και διεθνούς αναγνώρισης ελληνίδας φωτογράφου του Mεσοπολέμου με το γνωστό ψευδώνυμο «Nelly’s»(Έλλη Σουγιουλτζόγλου-Σεραϊδάρη) και μια ανάρτηση του Ελληνικού Μουσείου της Μελβούρνης.

Το τελευταίο στη σελίδα του στο Facebook επέλεξε να προωθήσει την επικείμενη έκθεση του σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη με αντικείμενο την προβολή του έργου της Nelly’s.


Για το σκοπό αυτό είχε επιλεγεί μια από τις πιο εμβληματικές της φωτογραφίες, αυτή της διάσημης μπαλαρίνας Mona Paeva να χορεύει μπροστά από τον Παρθενώνα ημίγυμνη...

Η φωτογραφία, που τραβήχτηκε το 1928, είχε δημοσιευθεί στο γαλλικό περιοδικό «Illustration de Paris» και εκτιμάται πως τόσο αυτή (όσο και το σύνολο των φωτογραφιών του συγκεκριμένου project της Nelly’s) άλλαξε την επικρατούσα τότε οπτική για τον νεο-ρομαντισμό, το γυμνό στην Τέχνη αλλά και τη τέχνη της φωτογραφίας στο σύνολο.

Παρά όμως την ιστορική και καλλιτεχνική αξία της φωτογραφίας, το Facebook την «κατέβασε» κρίνοντας πως παραβιάζει τους κανόνες περί γυμνού και σεξουαλικού περιεχομένου. Έτσι το Μουσείο αναγκάστηκε να αναπαράγει την ανακοίνωση που συνοδευόταν από την επίμαχη φωτογραφία με μια που να χωράει στην άστοχη πολιτική του μέσου κοινωνικής δικτύωσης.

Ωστόσο στη νέα ανάρτηση αναφέρεται πως οι διαχειριστές της σελίδας του Μουσείου αναγκάστηκαν να αλλάξουν τη φωτογραφία εξαιτίας της απόφαση του Facebookνα την κατεβάσει.  




  

Δεν υπάρχουν σχόλια: