WHBC-GR: "Έφυγε" ο Alan Bean, ο καλλιτέχνης αστροναύτης που περπάτησε στη Σελήνη

Κυριακή 27 Μαΐου 2018

"Έφυγε" ο Alan Bean, ο καλλιτέχνης αστροναύτης που περπάτησε στη Σελήνη

Υ
πήρξε ο τέταρτος άνθρωπος από τους ελάχιστους (συνολικά 12) που είχαν την μεγάλη τύχη να περπατήσουν στον φυσικό μας δορυφόρο, αλλά και ζωγράφος που άντλησε έμπνευση από τις διαστημικές αποστολές του.


Ο αστροναύτης Αλαν Μπιν (Alan Bean), ο τέταρτος άνθρωπος που περπάτησε στη Σελήνη, έφυγε το Σάββατο από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών, έπειτα από σύντομη ασθένεια που παρουσίασε πριν από μερικές εβδομάδες.

Ο Μπιν πέθανε στο Χιούστον, ανακοίνωσε η οικογένειά του.

Μια περίεργη λεπτομέρεια: 
Ο ηθοποιός Τομ Χανκς είχε αναγγείλει -μάλλον πρόωρα- την Παρασκευή τον θάνατο του Alan Bean σε ένα tweet που αργότερα έσβησε.

Είχε γεννηθεί στις 15 Μαρτίου 1932 στο Γουίλερ του Τέξας και υπήρξε πιλότος δοκιμών του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.

Είχε πάει δύο φορές στο διάστημα, το 1969 με την αποστολή του Apollo 12, κατά την οποία περπάτησε στο φεγγάρι, και τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1973, ως διοικητής του δευτέρου πληρώματος που πήγαινε στον Skylab, τον πρώτο διαστημικό σταθμό των ΗΠΑ.

Τότε ήταν που έκανε ένα νέο ρεκόρ για την εποχή του όσον αφορά τη διάρκεια πτήσεων εκτός ατμόσφαιρας, με περισσότερες από 59 ημέρες και 39.268.000 χιλιόμετρα, σχεδόν 1.000 φορές τον γύρο της Γης.

Οταν πήρε σύνταξη από τη NASA το 1981, ο Alan Bean αφοσιώθηκε στη ζωγραφική

Τα θέματα των έργων που έκανε μετά την συνταξιοδότησή του συνδέονται με τις διαστημικές κατακτήσεις.

📷Ζωγραφικό θέμα του Alan Bean από την αποστολή του Apollo 12

«Όλοι οι καλλιτέχνες έχουν τη Γη ή την φαντασία τους ως πηγή έμπνευσης για τους πίνακές τους», έλεγε το 1994 στους New York Times, για να συμπληρώσει: «Εγώ έχω τη Γη και την φαντασία μου και είμαι ο πρώτος που έχει επίσης το φεγγάρι».

📷Ο καλλιτέχνης αστροναύτης Alan Beam στο ατελιέ του ανάμεσα στα έργα του




  

Δεν υπάρχουν σχόλια: