WHBC-GR: Θαλάσσιο πάρκο στο μέγεθος της Ελλάδας δημιουργεί το Μεξικό

Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2018

Θαλάσσιο πάρκο στο μέγεθος της Ελλάδας δημιουργεί το Μεξικό

Την απόφαση να ξεκινήσει τις διαδικασίες για την δημιουργία του δεύτερου μεγαλύτερου πάρκου θαλάσσιας ζωής στον κόσμο, πήρε η κυβέρνηση του Μεξικό...

Η συνολική του έκταση θα ξεπερνάει αυτήν της Ελλάδας (131.957 τετραγωνικά χιλιόμετρα), φτάνοντας τα 148.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Shutterstock Photo: Tomas Kotouc

Στην τεράστια έκταση, που περιλαμβάνει το αρχιπέλαγος Revillagigedo, στον Ειρηνικό ωκεανό, θα απαγορεύεται οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα, ενώ θα απαγορεύεται και το ψάρεμα.

Όσοι εργάζονται στον τομέα της αλιείας και του τουρισμού, που θα πληγούν από αυτήν την απόφαση, θα αποζημιωθούν από την κυβέρνηση.

Σημειώνεται, ότι το αρχιπέλαγος Revillagigedo αποτελείται από ηφαιστειογενή νησιά, καθώς η περιοχή βρίσκεται στο σημείο που ενώνονται οι τεκτονικές πλάκες του Ειρηνικού με αυτή της Νοτίου Αμερικής.

Mexico's government has created a marine park to help recover fish populations.
image: REUTERS/Hugh Gentry

Στο πάρκο θα φιλοξενούνται δεκάδες είδη θαλάσσιων πλασμάτων που απειλούνται με εξαφάνιση, όπως σαλάχια, θαλάσσιες χελώνες και διάφορα είδη φαλαινών και δελφινιών.

Η δημιουργία του αναμένεται να ξεκινήσει στο άμεσο μέλλον και θα κοστίσει αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, η χρηματοδότηση του θαλάσσιου πάρκου θα γίνει από κοινού με διεθνείς οργανισμούς και περιβαλλοντολογικές οργανώσεις, που συνεχάρησαν την μεξικανική κυβέρνηση για την ιστορική της απόφαση.





  

Δεν υπάρχουν σχόλια: