WHBC-GR: Έτσι θα είναι οι μελλοντικές κατοικίες μας στο Διάστημα

Τετάρτη 15 Μαΐου 2019

Έτσι θα είναι οι μελλοντικές κατοικίες μας στο Διάστημα

ΗNASA, αλλά και ο μεγιστάνας της Amazon Τζεφ Μπέζος, παρουσίασαν τα σχέδια και τα οράματά τους για τις κατοικίες των ανθρώπων στον Αρη και στο Διάστημα..

Πριν από λίγες μέρες ο ιδρυτής της Amazon και πλουσιότερος αυτή την στιγμή άνθρωπος στον κόσμο, ο Τζεφ Μπέζος, παρουσίασε την σεληνάκατο που κατασκευάζει η διαστημική εταιρεία του. Μια σεληνακάτο με την οποία θα πραγματοποιηθεί η επανδρωμένη αποστολή που οργανώνει η Blue Origin στην Σελήνη. 

📷Jeff Bezos unveils Blue Origin's lunar lander in Washington, D.C., on May 9, 2019. (Clodagh Kilcoyne/Reuters)

Σύμφωνα με τον Μπέζος η αποστολή αυτή θα πραγματοποιηθεί κάποια στιγμή μέχρι το 2024. Ο αμερικανός μεγιστάνας θεωρεί την επιστροφή του ανθρώπου στην Σελήνη ως το πρώτο βήμα για να βγει ο άνθρωπος από τα σύνορα της Γης και να ζήσει μακριά από αυτήν. Στο περιθώριο της παρουσίασης της σεληνάκατου ο Μπέζος αναφέρθηκε στο όραμα του για το πού θα ζει ο άνθρωπος στο Διάστημα: πιστεύει ότι ιδανική λύση για να ζήσει ο άνθρωπος μακριά από την Γη είναι οι αποκαλούμενοι «κύλινδροι O’ Νιλ». 

Ο αμερικανός φυσικός Τζέραλντ Ο’ Νιλ, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Πρίνστον, πρότεινε στα τέλη της δεκαετίας του 1970 τη δημιουργία γιγάντιων κυλίνδρων συνολικού μήκους και πλάτους πολλών χλμ. οι οποίοι να βρίσκονται στο Διάστημα αλλά να προσομοιάζουν στο εσωτερικό τους τις βαρυτικές, ατμοσφαιρικές και κλιματικές συνθήκες της Γης. Ετσι, εκτός από την διαμονή, οι κάτοικοι θα μπορούν εντός των κυλίνδρων να καλλιεργούν τρόφιμα ή να εκτρέφουν ζώα οπότε να έχουν διατροφική αυτονομία. 

📷A rendering of a toroidal (donut-shaped) space colony made by Rick Guidice for NASA in the 1970s. (NASA Ames Research Center)

Τέτοιους κυλίνδρους είδαμε σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας όπως το «Interstellar» και το «Elysium». Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα Washington Post ο Τζεφ Μπέζος, που φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Πρίνστον, είχε παρακολουθήσει διαλέξεις του Ο’ Νιλ και είχε γοητευτεί από την ιδέα του. 

📷Florence in space, with the Forbidden City visible in the distance. (Blue Origin)

Όπως υποστηρίζει ο Μπέζος αυτοί οι κύλινδροι είναι η ιδανική λύση όχι μόνο για την κατάκτηση του Διαστήματος αλλά και για την σωτηρία της ανθρωπότητας όταν κάποια στιγμή εξαντλήσουμε κάθε ίχνος πλουτοπαραγωγικής πηγής στην Γη ή οι κλιματικές αλλαγές κάνουν αδύνατη την παραμονή μας στον πλανήτη. 

Ο Μπέζος πιστεύει ότι μπορούμε να κατασκευάσουμε πολλούς τέτοιους κυλίνδρους και να φτάσουμε στο σημείο να ζουν εκεί ένα τρισεκατομμύριο άνθρωποι! «Οι κύλινδροι αυτοί είναι μια εύκολη λύση και θα παρέχουν ιδανικές κλιματικές συνθήκες στους κατοίκους 365 μέρες τον χρόνο» υποστηρίζει. 

📷An artist's rendering of a space habitat that Jeff Bezos presented onstage for Blue Origin. The Geisel Library at the University of California, San Diego, can be seen at right, and a city that resembles Seattle appears in the background. Blue Origin

Οι εκτυπωμένες κατοικίες 

Την ώρα που ο Μπέζος ανέλυε τα σχέδια του για την επιστροφή του ανθρώπου στην Σελήνη αλλά και την διαβίωση του στο Διάστημα η NASA ανακοίνωνε τον νικητή του διαγωνισμού για την δημιουργία κατοικιών στον Αρη. 

📷Η κατοικία Marsha θα είναι προϊόν τρισδιάστατης εκτύπωσης από αρειανά υλικά και εκεί θα ζουν και θα εργάζονται όσοι βρίσκονται στον Κόκκινο Πλανήτη. Credit: NASA/AI Space Factory 

O διαγωνισμός ξεκίνησε το 2016 και σε αυτόν πήραν μέρος 60 ερευνητικές ομάδες. Η NASA ανακοίνωσε ότι νικήτρια είναι η ομάδα της αμερικανικής εταιρείας αρχιτεκτονικής και τεχνολογίας AI Space Factory η οποία παρουσίασε μια κατοικία που θα δημιουργηθεί μέσω τεχνολογίας τρισδιάστατης εκτύπωσης. Η κατοικία, που ονομάζεται «Marsha», έχει κυλινδρικό σχήμα και θα αποτελείται κυρίως από βιοδιασπώμενα υλικά που υπάρχουν στον Αρη. 

Βασικό δομικό υλικό της κατοικίας θα είναι ένα πολυμερές το οποίο θα παρέχει προστασία στους κατοίκους από την βλαβερή ακτινοβολία που χτυπά την επιφάνεια του Αρη (εξαιτίας της απουσίας ατμόσφαιρας) αλλά και από τις ακραίες κλιματικές συνθήκες του Κόκκινου Πλανήτη. 


Είναι πολύ σημαντικό ότι, σύμφωνα με τους σχεδιαστές, το πολυμερές αυτό θα μπορεί να δημιουργηθεί χωρίς την χρήση νερού το οποίο ως γνωστόν απουσιάζει από τον Αρη. Η κατοικία θα διαθέτει χώρους διαμονής, εργασίας (εργαστήρια), ψυχαγωγίας, γυμναστικής κλπ. 


Photos from:designboom.com and citylab.com

1 σχόλιο:

Clipping Path Service είπε...

Absolutely fantastic job you have done here.This is so nice.Thanks for sharing.