WHBC-GR: Η «Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων» …στρίβει το μουστάκι στη μάχη κατά του καρκίνου

Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2019

Η «Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων» …στρίβει το μουστάκι στη μάχη κατά του καρκίνου

Η ΑΚΟΣ γιόρτασε και φέτος τον Movember με εκλεκτούς συνοδοιπόρους από τον επιστημονικό, πνευματικό και αθλητικό χώρο. Η εκδήλωση έγινε την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019, στις 11 το πρωί, στην «Αίγλη» Ζαππείου...

Στόχος της ΑΚΟΣ, να ευαισθητοποιήσει τους άνδρες προκειμένου να θέσουν ως προτεραιότητα την προάσπιση της υγείας τους, εγκαταλείποντας βλαβερές συνήθειες και υιοθετώντας έναν υγιεινό και ισορροπημένο τρόπο ζωής.

Το παγκόσμιο κίνημα του Movember, αναδεικνύει τη σημασία της ανδρικής πρόληψης. Κάθε Νοέμβριο, οι άνδρες σ’ όλη την υφήλιο αφήνουν μουστάκι, υπενθυμίζοντας στον εαυτό τους την υποχρέωση να δώσουν προτεραιότητα στην πρόληψη.

 Του Soter Tas.
Του Γιάννη Δερμεντζόγλου.

Η λέξη Movember είναι σύνθετη: από τις λέξεις Νοέμβριος (November) και μουστάκι (moustache) και μας θυμίζει ότι η πρόληψη δεν αφορά μόνο τις γυναίκες.

 Του Δημήτρη Γεωργοπάλη.
Του Πέτρου Ζερβού.

Όμως, και οι ίδιες οι γυναίκες, ως Mosistas, εμπλέκονται ενεργά στη διάδοση του κινήματος για την ευαισθητοποίηση των ανδρών σε θέματα πρόληψης.

Το τρίπτυχο της φετινής εκδήλωσης είναι: Καρκίνος του προστάτη, καρκίνος του πνεύμονα και αιφνίδιος θάνατος στους άνδρες.
Με αφορμή την εκδήλωση, η Πρόεδρος της ΑΚΟΣ Δρ. Δέσποινα Κατσώχη, επισημαίνει:

«Υπάρχουν εξετάσεις γένους …αρσενικού. Όπως η μαστογραφία και το τεστ ΠΑΠ σώζουν πολλές γυναικείες ζωές, έτσι και οι άνδρες έχουν τις δικές τους προληπτικές εξετάσεις. Πρωτίστως, πρέπει να μάθουν να αυτοεξετάζουν τους όρχεις τους και όταν αντιληφθούν κάποια αλλαγή ή οζίδια, να επισκέπτονται άμεσα τον γιατρό. Και να μη φοβούνται τον ουρολόγο. Η δακτυλική εξέταση είναι απαραίτητη και δεν χωρούν δικαιολογίες. Το PSA σε συνδυασμό με τη δακτυλική εξέταση, το διορθικό υπερηχογράφημα και τη βιοψία προστάτη βοηθούν στη λήψη σωστών θεραπευτικών αποφάσεων. Μετά τα 50, να υποβάλλονται σε κολονοσκόπηση ανά δεκαετία και να αφαιρούν τυχόν πολύποδες και να μην αμελούν τον έλεγχο αρτηριακής πίεσης και χοληστερίνης. Ό,τι ωφελεί τον προστάτη, ωφελεί και την καρδιά».

 Του Πέτρου Ζερβού.
Της Μαρίας Τζαμπούρα.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, απέδωσαν λογοτεχνικά κείμενα στο πνεύμα της ημέρας, ο σκηνοθέτης Δημήτρης Τάρλοου και ο ηθοποιός Χρήστος Λούλης.

Επίσης ο stand up comedien Λάμπρος Φισφής, σχολίασε με τον ιδιαίτερο τρόπο του τον Movember και τις ανδρικές συνήθειες.

***
 Της Μαρίας Τζαμπούρα.
Του Soter Tas.

Τέλος πολύτιμη συνοδοιπόρος της ΑΚΟΣ ήταν και η Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων. Μέλη της εμπνεύσθηκαν από το παγκόσμιο κίνημα του Movember και το …αιχμηρό πενάκι τους γέννησε σκίτσα τα οποία θα πλαισιώσουν την εκδήλωση.

Με έργα τους συμμετείχαν οι γελοιογράφοι:

Δημήτρης Γεωργοπάλης, Γιάννης Δερμεντζόγλου, Πέτρος Ζερβός, Μιχάλης Κουντούρης, Παναγιώτης Μήλας, Soter Tas (Σωτήρης Τασόπουλος), Ηλίας Ταμπακέας και Μαρία Τζαμπούρα.

Η έκθεση των έργων έγινε στην αίθουσα «Ολυμπία» στην «Αίγλη» του Ζαππείου.

***
 Του Παναγιώτη Μήλα
Του Παναγιώτη Μήλα

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη της Ουρολογικής Κλινικής του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Αθηνών και του Συλλόγου Παλαιμάχων Αθλητών Καλαθοσφαίρισης Ελλάδας.

 Του Μιχάλη Κουντούρη.
Του Παναγιώτη Μήλα.

Παρουσίασε η δημοσιογράφος Μαρία Νικόλτσιου.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη Στέλλα Ζιοπούλου και τη Δέσποινα Σπαή, από το σχήμα Triaccordo, που ερμήνευσαν έργα για βιολί και φλάουτο.



Το βασικό σκίτσο στο θέμα είναι έργο του Ηλία Ταμπακέα και είναι αφιερωμένο στη μνήμη δυο συναδέλφων – μελών της Λέσχης των Ελλήνων Γελοιογράφων, του Γιάννη Καλαϊτζή και του Γιάννη Ιωάννου που οδηγήθηκαν από τον καρκίνο στην απέναντι όχθη.




Δεν υπάρχουν σχόλια: