WHBC-GR: Η γελοιογράφος Έφη Ξένου το αποφάσισε και εκθέτει τα 35 + 3 πρόσωπά της…

Κυριακή 8 Μαρτίου 2020

Η γελοιογράφος Έφη Ξένου το αποφάσισε και εκθέτει τα 35 + 3 πρόσωπά της…

Τι είναι είδηση; Στα πρώτα δημοσιογραφικά μαθήματα σε αυτή την ερώτηση η απάντηση ήταν – και είναι – ότι: Δεν είναι είδηση όταν ο σκύλος δαγκώσει τον άνθρωπο, αλλά είναι είδηση όταν ο άνθρωπος δαγκώσει τον σκύλο…


Στην προκειμένη περίπτωση η απάντηση είναι: Δεν είναι είδηση όταν η Έφη Ξένου κάνει σκίτσα σκυμμένη στο γραφείο της, αλλά είναι είδηση όταν η Έφη Ξένου βγαίνει από το γραφείο της και πάει στον διπρόσωπο IANOS Café για να παρουσιάσει 35 + 3 πρόσωπα.

Επίσης είδηση είναι το γεγονός ότι για να δοθεί η άδεια εξόδου στην Έφη συνήλθε το Πολιτικό Γραφείο (!). Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, ο Ριμπερί, η Φρίντα, ο Σπίθας και ο Μπέμπης ψήφισαν «ναι», ενώ η Μουτσατσού ψήφισε «όχι». Από τη στιγμή που η γατοσυνέλευση έδωσε το «πράσινο φως», η Έφη Ξένου άρχισε τον Μαραθώνιο για την προετοιμασία της έκθεσης.

Αξίζει εδώ να θυμίσω ότι από την 1η Αυγούστου 1821, που εκδόθηκε στην Καλαμάτα η «Σάλπιγξ Ελληνική», η πρώτη εφημερίδα στην Ελλάδα, η Έφη είναι από τις ελάχιστες – μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού – Ελληνίδες γελοιογράφους.

Με ακουαρέλες, μαρκαδόρους και πενάκια η σκιτσογράφος δημιούργησε στο χαρτί πρόσωπα των γραμμάτων και του λόγου. Πρόσωπα αγαπημένα, τα οποία η Έφη Ξένου ως νέα «Πανδώρα» μας δίνει τη μοναδική ευκαιρία να τα απολαύσουμε στην πρωτότυπη εκδοχή τους. Αυτή η εκδοχή ασφαλώς είναι πιο μαγική και διαφέρει παρασάγγας από τη χαρά που μας δίνει η Έφη και κάθε Κυριακή στην εφημερίδα «Το Βήμα» και κάθε ημέρα στην εφημερίδα «Τα Νέα».

Λέω πως είναι μοναδική ευκαιρία επειδή είναι η πρώτη ατομική έκθεση της Έφης Ξένου, αν και έχει λάβει μέρος σε αρκετές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Έτσι από την Τρίτη 10 Μαρτίου 2020 στο IANOS Café θα παρακολουθήσουμε αυτή την εικαστική αναζήτηση των ανθρώπων πίσω από τις λέξεις.

Στο IANOS Café θα «συναντήσουμε» πάλι την Κική Δημουλά και την Κατερίνα Αγγελάκη – Ρουκ. Επίσης τον Γιώργο Σεφέρη, τον Οδυσσέα Ελύτη, τον ερωτικό Κωνσταντίνο Καβάφη, τον Μ. Καραγάτση, τον Μένη Κουμανταρέα, τον Μανώλη Αναγνωστάκη και τον Τάσο Λειβαδίτη. Μαζί θα είναι ο Τζορτζ Όργουελ και ο Έζρα Πάουντ. Θα έχουμε την ευκαιρία να «συνομιλήσουμε» με τη Μάρω Δούκα, τη Ρέα Γαλανάκη, τον Χρήστο Χωμενίδη, τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Βασίλη Βασιλικό, τον Νάνο Βαλαωρίτη, την Αμάντα Μιχαλοπούλου, τον Μίμη Ανδρουλάκη, τον Μιχάλη Γκανά, τον Τίτο Πατρίκιο, τη Ζυράνα Ζατέλη, τον Γιώργο Σκαμπαρδώνη, την Ελένη Αρβελέρ και τον Ευγένιο Τριβιζά.

Ακόμη θα είναι εκεί ο Ντίνος Χριστιανόπουλος με τη γατούλα του. Εξαιτίας αυτής της γατούλας η «Μουτσατσού» έδωσε αρνητική ψήφο για την πραγματοποίηση αυτής της έκθεσης… Μάλιστα δεν άφησε την Έφη να ολοκληρώσει την προσωπογραφία του ποιητή.

Στον χώρο του IANOS Café εκτός από σημειωματάρια με πορτρέτα των αγαπημένων μας, θα υπάρχουν και αντίγραφα και πρωτότυπα όλων των προσωπογραφιών σε χαρτί και σε καμβά. Όλα με την υπογραφή της Έφης Ξένου.

Αξίζει να πω εδώ πως όταν η Έφη ήταν παιδί – στον Παλαμά Καρδίτσας –  ζωγράφιζε όλη μέρα και ήθελε να γίνει νηπιαγωγός. Τελικά έγινε νηπιαγωγός, δίδαξε για οκτώ χρόνια αλλά τελείως τυχαία ήρθε σ’ επαφή με το σκίτσο. Παραιτήθηκε απ’ το Δημόσιο το 1996, φοίτησε στη Σχολή του Σπύρου Ορνεράκη ως το 1997, και μετά ήρθε στη ζωή της ο «Τύπος» και το γελοιογραφικό πορτρέτο. Δούλεψε στην εφημερίδα «Γνώση», στην εφημερίδα «Το Βήμα» και την παραπολιτική στήλη «Πανδώρα» (που αγάπησε ιδιαίτερα). 

Εικονογράφησε τα εξώφυλλα του περιοδικού «Οικονομικός Ταχυδρόμος» και τη στήλη «Βηματοδότης» –και όχι μόνο– για το «Κυριακάτικο Βήμα». Στη συνέχεια δούλεψε στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος». Επέστρεψε στην εφημερίδα «Το Βήμα» και σήμερα σκιτσογραφεί και στην εφημερίδα «Τα Νέα». Έχει ζωγραφίσει μέχρι τώρα τουλάχιστον 12.000 πορτρέτα.

Στα εγκαίνια της έκθεσης [Τρίτη 10 Μαρτίου 2020, ώρα 8.30 μ.μ.] για το έργο της Έφης θα μιλήσει ο τυχερός που βλέπει πρώτος τα σκίτσα της, ο Αντώνης Καρακούσης, διευθυντής στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής». Θα μιλήσει άλλος ένας «σκιτσογράφος», ο συγγραφέας Γιάννης Ξανθούλης που «ζωγραφίζει» με την πένα του. Θα ακολουθήσει ο δάσκαλος της Έφης στο σκίτσο, ο γελοιογράφος Σπύρος Ορνεράκης. 

Στη συνέχεια δίπλα της θα βρεθεί ο δημοσιογράφος Γιώργος Παπαχρήστος, ο οποίος κάθε μέρα δίνει το «Στίγμα» του στην εφημερίδα «Τα Νέα» και με τις αποκλειστικές του ειδήσεις και με την αποκλειστική συνεργασία του με την Έφη. Τελευταία – αλλά πρώτη στην αγάπη μας – η σκιτσογράφος Μαρία Τζαμπούρα, μέλος της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων η οποία θα έχει στη «βαλίτσα» της τις ευχές όλων των συναδέλφων προς την Έφη.

Την εκδήλωση …λέγεται ότι θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Νίκος Θρασυβούλου. Πώς θα τα καταφέρει; Ιδού η απορία, όταν θα έχει δίπλα του όλα αυτά τα χρυσά ονόματα…

Σίγουρα αυτή η συνάντηση θα είναι μοναδική στο είδος της. Αξίζει να την παρακολουθήσουμε…


***
IANOS Café
Σταδίου 24
Αθήνα, ΤΚ 10564
Μετρό σταθμός «Πανεπιστήμιο»
Τηλέφωνο: 210-32.17.917

***
Εγκαίνια έκθεσης
Τρίτη 10 Μαρτίου στις 20:30
Διάρκεια έκθεσης
Έως 20 Απριλίου 2020
Είσοδος ελεύθερη.



Δεν υπάρχουν σχόλια: