WHBC-GR: Πώς γύριζε ταινίες ο Alfred Hitchcock

Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Πώς γύριζε ταινίες ο Alfred Hitchcock

Πώς υποδύεσαι μία ψυχρή ξανθιά; Πώς κάνεις ότι λιποθυμάς; Πως ερμηνεύεις μία γυναίκα που φοβάται για τη ζωή της; Από τα «Τα 39 Σκαλοπάτια» μέχρι το «Ψυχώ», μία εκπληκτική συλλογή φωτογραφιών, που δείχνουν τον πρωτοποριακό μετρ του σασπένς στο σετ διάσημων ταινιών του να δίνει σκηνοθετικές οδηγίες, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Taschen, στο βιβλίο με τίτλο «Alfred Hitchcock. The Complete Films»..

«Μάρνι», 1964. 
Ο Χίτσκοκ δείχνει στον διευθυντή φωτογραφίας Ρόμπερτ Μπέρκς πώς πρέπει να λιποθυμήσει η Τίπι Χέντρεν όταν δει έναν κόκκινο λεκέ στη μπλούζα της. Ο Μπέρκς είχε εργαστεί σε δώδεκα ταινίες του Χίτσκοκ, ανάμεσα σε αυτές ο «Σιωπηλός μάρτυρας» (Rear Window) και ο «Δεσμώτης του Ιλίγου» (Vertigo). 
Universal 

«Ο Αετός του Βουνού», 1926. 
Από τις ελάχιστες φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν από την δεύτερη βωβή ταινία του Χίστκοκ. Στα δεξιά του διακρίνεται η Αλμα Ρεβίλ, η μέλλουσα σύζυγος του Χίτσκοκ, να κρατάει σημειώσεις. 
© 1926 Gainsborough / TASCHEN / BFI National Archive 

«Τηλεφωνήσατε Ασφάλεια Άμεσου Δράσεως», 1954. 
Η πανέμορφη Γκρέις Κέλι ακούει προσεκτικά τις οδηγίες του Alfred Hitchcock για τον ρόλο της ως Μάργκοτ Βένις, μία γυναίκα που θέλει να δολοφονήσει ο άνδρας της όταν μαθαίνει πως τον απατάει. 
Warner Brothers 

«Φρενίτις» (Frenzy), 1972. 
Μία κούκλα-ομοίωμα του Χίτσκοκ επιπλέει στον ποταμό Τάμεση, μέρος ενός αστείου διαφημιστικού τρέιλερ για την ταινία «Φρενίτις». O βρετανός σκηνοθέτης λάτρευε το μαύρο χιούμορ, το οποίο έγινε και σήμα κατατεθέν του. 
© 1972 Universal / TASCHEN / BFI National Archive 

«Ψυχώ», 1960. 
Ο Αλφρεντ Χίτσκοκ σκηνοθετεί τη Τζάνετ Λι στη διάσημη σκηνή του ντους. Τα 78 πλάνα της σκηνής, τα οποία έπειτα μονταρίστηκαν στα 45 δευτερόλεπτα που βλέπουμε στην ταινία, χρειάστηκαν 7 ημέρες για να ολοκληρωθούν. 
Universal 

«Σιωπηλός μάρτυρας» (Rear Window), 1954. 
Μία εκπληκτική φωτογραφία που δείχνει την τεχνολογία και το σύνολο των ανθρώπων που συμμετείχαν στην παραγωγή ώστε να γυριστεί ο «Σιωπηλός μάρτυρας», μία ταινία που διαδραματίζεται σε ένα μόνο κινηματογραφικό σετ. Στο κέντρο διακρίνεται ο Alfred Hitchcock που παρακολουθεί τον Τζέιμς Στιούαρτ (τέρμα αριστερά). 
© 1954 Universal / TASCHEN; Photo: PWE Verlag/defd-movies 

«Τα 39 Σκαλοπάτια», 
1935. Ο Alfred Hitchcock (δεύτερος από δεξιά) στην πρώτη μέρα γυρισμάτων της ταινίας δίνει οδηγίες στους ηθοποιούς Ρόμπερτ Ντόνατ και Μαντλέν Κάρολ.
Gaumont British Pictures 

«Πονεμένο Ρομάντζο» (Stage Fright), 1950. 
Η Μάρλεν Ντίντριχ, η οποία στην ταινία υποδύεται τη φανταχτερή ηθοποιό και τραγουδίστρια Σάρλοτ Ινγουντ, προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή του σκηνοθέτη στο πλατό 
Warner Brothers 

«Δεσμώτης του Ιλίγου», 1958. 
Οπως και ο πρωταγωνιστής της ταινίας, έτσι και ο Hitchcock ήθελε να διαπλάθει τις γυναίκες ηθοποιούς στο ιδανικό της ψυχρής ξανθιάς που είχε στο μυαλό του. Στη φωτογραφία, η Κιμ Νόβακ δέχεται σκηνοθετικές οδηγίες από τον εμφανώς καλοδιάθετο Χίτσκοκ.
 TASCHEN/Alfred Hitchcock. The Complete Films/Paul Duncan




Δεν υπάρχουν σχόλια: