WHBC-GR: 10 τρόποι να ερωτευτείς την Ελαφόνησο

Πέμπτη 16 Ιουλίου 2020

10 τρόποι να ερωτευτείς την Ελαφόνησο

Η ονειρεμένη παραλία του Σίμου είναι μόνο η αρχή. Έχουμε άλλους εννιά πολύ σοβαρούς λόγους να πας φέτος Ελαφόνησο...

Μια σταλιά νησάκι χωρά… όλο τον παράδεισο. Μπορεί η Ελαφόνησος με τα 18 όλα κι όλα τετραγωνικά χιλιόμετρα της να είναι μικρή στο μάτι, είναι όμως αναμφίβολα μεγάλη σε καλοκαιρινές εμπειρίες. Κι αυτοί είναι δέκα διαφορετικοί τρόποι να την αγαπήσεις –και να επιστρέφεις κάθε καλοκαίρι.

Να βουτήξεις… ξέρεις πού

Ο απόλυτος, αδιαφιλονίκητος και άλλα τέτοια υπερβολικά (μοιάζουν, δεν είναι) σταρ του νησιού λέγεται Σίμος, και είναι σαφώς μια από τις ωραιότερες παραλίες της Ελλάδας. Η απαλή σαν πούδρα άμμος του δεν έχει ούτε ένα τόσο δα βοτσαλάκι, τα νερά έχουν εκείνη τη γαλαζοπράσινη απόχρωση που δεν έχεις δει πουθενά αλλού και οι λευκοί αμμόλοφοι που τον κορνιζάρουν κάνουν το τοπίο ακόμα πιο εξωτικό. Δύο σχεδόν χιλιόμετρα παραδείσου εγγυώνται χώρο για όλους, ξαπλωστρολάτρεις και ξαπλωστρομάχους.

Να βουτήξεις, όμως, και δίπλα

Η παραλία του Σίμου δεν είναι μία: Χωρίζεται στα δύο από μια λωρίδα άμμου, που καταλήγει πρακτικά σε ένα νησάκι και εικονικά κάθε καλοκαίρι στις οθόνες μας. Η μεγάλη παραλία του Σίμου λέγεται επίσημα Σαρακήνικο, ανεπίσημα Μεγάλος Σίμος, ενώ εκείνη στα αριστερά του νησιού είναι η παραλία του Φράγκου, ευκολότερα απομνημονεύσιμη ως Μικρός Σίμος. Ελαφρώς λιγότερο ρηχά νερά, με την ίδια εξωπραγματική απόχρωση και λίγο περισσότερη ησυχία είναι τα δυνατά χαρτιά εδώ, μαζί με το ότι ο Μικρός Σίμος είναι καλύτερα προστατευμένος από τον αέρα, στη σπάνια περίπτωση που πετύχεις κυματάκι στον μεγάλο.

Να δεις τον ήλιο να δύει πίσω από τα νησιά της Παναγίας

Τρία μικροσκοπικά, ακατοίκητα νησάκια, η Έλλη, η Κασέλλα και το Γαϊδουρονήσι, κορνιζάρουν κάθε απόγευμα ένα φαντασμαγορικό ηλιοβασίλεμα στα δυτικά του νησιού. Εδώ βρίσκεται και ο δεύτερος, μικροσκοπικός οικισμός της Ελαφονήσου που λέγεται Κάτω Νησί και το ολόλευκο, κεραμιδοσκέπαστο εκκλησάκι της Παναγίας της Κατωνησιώτισσας που απολαμβάνει φαντασμαγορική θέα στο ηλιοβασίλεμα.

Panagia_Elafonisos
Να βρεις την ησυχία σου στην παραλία της Παναγίας

Στα πόδια του Κάτω Νησιού, μισοκρυμμένη πίσω από ένα δασάκι κέδρων που φτάνει ως την αφράτη, χρυσαφένια αμμουδιά της, η παραλία της Παναγίας μπορεί να μην έχει το όνομα του Σίμου, έχει όμως την χάρη των καταπληκτικών νερών του, και πλήθη που λάμπουν διά της απουσίας τους. Μια βουτιά εδώ αργά το απόγευμα, την ώρα που ο ήλιος βάφει χρυσοκόκκινα τα νερά της, είναι εμπειρία ελαφονησιώτικη για λίγους μυημένους.

Panagia Islands Beach
Να κολυμπήσεις πάνω από μια πανάρχαια πολιτεία

Χίλια και βάλε χρόνια πριν κινήσουν για την Τροία τα τρικάταρτα πλοία, το 2800 π.Χ., υπήρχε εδώ μια ολόκληρη πολιτεία, με δρόμους, με πολεοδομικό σχέδιο, με διώροφα κτίρια και με δικό της νεκροταφείο. Σήμερα το Παυλοπέτρι είναι η αρχαιότερη βυθισμένη πολιτεία του κόσμου, και η πρώτη που ανακατασκευάστηκε εξολοκλήρου σε 3D

(δες εδώ το εντυπωσιακό ντοκιμαντέρ του BBC, με ελληνικούς υπότιτλους)

 Βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την Ελαφόνησο, στον δήμο της οποίας ανήκει, λίγα λεπτά με τα πόδια από εκεί που σε αφήνει το ferry boat στην Πούντα (ούτε 10 λεπτά από το λιμάνι της Ελαφονήσου, 1€ εισιτήριο). Απλώνεις την πετσέτα σου στην ανοιχτόχρωμη άμμο, βάζεις τη μάσκα σου (οπωσδήποτε μάσκα!) κολυμπάς δυο-τρία μέτρα και βλέπεις ένα από τα αρχαιότερα κομμάτια της ανθρώπινης ιστορίας να απλώνεται κάτω από τα πόδια σου.

Να στήσεις την ομπρέλα σου στην αμμουδιά της Λεύκης

Σχεδόν δίπλα στην παραλία του Σίμου, αλλά έτη φωτός μακριά από την κοσμοσυρροή της, η Λεύκη είναι η αγαπημένη ελαφονησιώτικη παραλία όσων δεν συμπαθούν την οργάνωση στις παραλίες. Έχει τα γνωστά απίθανα νερά (που ξεμείναμε πια από επίθετα να τα περιγράφουν) και αμμουδιά λευκή αν δεν το μάντεψες από το όνομά της, κι είναι η δική σου, πριβέ γωνιά παραδείσου για τις μέρες εκείνες που αισθάνεσαι λίγο ερημίτης.

Να βολτάρεις στην προκυμαία της Ελαφονήσου







Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Iro Kounadi (@irokounadi) στις
Εξακόσιους κατοίκους αριθμεί όλους κι όλους το νησί, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων ζει στην πρωτεύουσά του, που είναι ταυτόχρονα το λιμάνι του νησιού και λέγεται επίσης Ελαφόνησος. Η παραλιακή της περαντζάδα θα σε φέρει (κατά προτίμηση με παγωτό χωνάκι ανά χείρας) ανάμεσα σε λευκά σπιτάκια με γαλαζωπά παράθυρα και κόκκινα κεραμίδια από τη μια, και ψαρόβαρκες αραγμένες στο μικρό λιμανάκι από την άλλη, να χαζεύεις τον ήλιο να δύει πίσω από τον μικροσκοπικό οικισμό, που έχει κάτι από τα παιδικά μας καλοκαίρια. Στο τέρμα της, ένα γεφυράκι οδηγεί τα βήματά σου σε ένα ακόμη λιλιπούτειο νησί, επάνω στο οποίο χτίστηκε το 1858 το ολόλευκο εκκλησάκι του Αγίου Σπυρίδωνα, που είναι σήμερα επισκέψιμο.

Να μείνεις σε ένα δωμάτιο με θέα θάλασσα

Στην καρδιά της Ελαφονήσου, επάνω στην παραλιακή περαντζάδα, το Ελαφόνησος Ελαιών διαθέτει τρία κουκλίστικα δωμάτια φτιαγμένα με γούστο και μεράκι (σκέψου ξύλινα ταβάνια, σκαλιστά έπιπλα, σφυρήλατα κρεβάτια, παλ χρώματα και ατμοσφαιρικούς φωτισμούς) τα δύο εκ των οποίων ανοίγουν σε μπαλκονάκια κρεμασμένα πάνω από την προκυμαία. Ο ήλιος που ανατέλλει πίσω από τις μεγάλες μπαλκονόπορτες και πάνω από τα καΐκια απέναντί τους, λούζοντας το πρωινό τοπίο σε ένα απαλό ροζοχρυφαφί, είναι λόγος αρκετός να βάλεις ξυπνητήρι νωρίς το πρωί –ακόμα και αν είναι να ξανακοιμηθείς μετά από δέκα λεπτά. Οι τιμές τους ξεκινούν από 50€ για το δίκλινο, και από 100€ για την ευρύχωρη, ηλιόλουστη σουίτα που φιλοξενεί τέσσερα άτομα στα δύο της δωμάτια. Περισσότερες προτάσεις για τη διαμονή σας εδώ. 

Να πιάσεις τραπεζάκι για φαγητό πλάι στο κύμα

Με το που πέφτει λίγο ο ήλιος, τα ταβερνάκια της Ελαφονήσου απλώνουν τα τραπέζια τους πλάι στα καΐκια και σερβίρουν (τσιμπημένα) φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, αλλά και πεντανόστιμα μαγειρευτά και τοπικές σπεσιαλιτέ, ακριβώς εκεί που σκάει το κύμα. Στα δικά μας αγαπημένα, ο Αντώνης με τα σπιτικά μαγειρευτά του, τα φρεσκότατα θαλασσινά και το καταπληκτικό τσαΐτι (χορτόπιτα με λεπτό φύλλο και κατσικίσιο τυρί) και το Κωνσταντίνος και Ευαγγελία, για θαλασσινά σαν τις ψητές γαρίδες με λαδολέμονο και το ξιδάτο χταποδάκι, φρέσκο ψάρι αλλά και χειροποίητα μαγειρευτά. Σε αμφότερα θα υπολογίσεις περί τα 20€ το άτομο για μαγειρευτά και κρεατικά, περί τα 30€ για θαλασσινούς μεζέδες και μικρά ψαράκια, περισσότερα για τα μεγάλα φρέσκα ψάρια και τις αστακομακαρονάδες που έκαναν διάσημη την ελαφονησιώτικη γαστρονομική σκηνή.

Και να κλείσεις την ημέρα με κοκτέιλ, επίσης πλάι στο κύμα

Λέγαμε προηγουμένως πως η μικρή πόλη της Ελαφονήσου έχει κάτι από τα παιδικά μας καλοκαίρια, κι αν η εφηβεία σου περιλαμβάνει αναμνήσεις από κάποιο νησί δεν θα μπορέσεις να μην χαμογελάσεις μπροστά σε μπαράκια με ονόματα όπως Remezzo και Sailing, που στολίζουν τα τραπέζια τους στην προκυμαία με κεράκια και σερβίρουν με την ίδια άνεση κοκτέιλ και παγωτά κάτω από τα αστέρια. Τα απλά ποτά κυμαίνονται στα 8€, τα κοκτέιλ στα 10€.

Τα πρακτικά…

Στην Ελαφόνησο θα περάσεις με το ferry boat από την Πούντα (χάρτης εδώ) σε κάτι λιγότερο από 10 λεπτά. Τα ferry boat πηγαινοέρχονται κάθε μισή ώρα, όλη μέρα από νωρίς το πρωί μέχρι και τα Μεσάνυχτα. Το εισιτήριο κοστίζει 1€ κατ’ άτομο one way, και 10,5€ για το αυτοκίνητο. Πάρε και μια ομπρέλα θαλάσσης μαζί σου αν σκοπεύεις να μείνεις μέρες, γιατί τα 15€ το σετ ξαπλώστρες την ημέρα στο Σίμο δεν είναι για κάθε μέρα. Και μην ξεχάσεις τη μάσκα, μέρη σαν το Παυλοπέτρι δεν τα βλέπεις κάθε μέρα.



Δεν υπάρχουν σχόλια: