WHBC-GR: Μυστικές παραλίες γύρω από το Λουτράκι στην Κορινθία

Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021

Μυστικές παραλίες γύρω από το Λουτράκι στην Κορινθία

 

Μια ωρίτσα μακριά από την πόρτα του σπιτιού σου, έξι φανταστικές παραλίες υπόσχονται ονειρικές βουτιές χωρίς τα πλήθη...

Για τη Μυλοκοπή τα ξέρεις –κι αν δεν τα ξέρεις, σου τα έχουμε όλα εδώ. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτή. Η περιοχή γύρω από το Λουτράκι είναι γεμάτη παραλίες μυστικές, ό,τι πρέπει για τις σεπτεμβριάτικες βουτιές σου μακριά απ’ όλους και απ’ όλα. Πολλές από αυτές έχουν κομμάτι δύσκολη πρόσβαση, πράγμα που εξασφαλίζει αυτό το «μακριά απ’ όλους και απ’ όλα» −άσε που θα σε αποζημιώσουν για την ταλαιπωρία με φαντασμαγορικά τοπία και νερά να τα πιείς στο ποτήρι.

Η Σκαλωσιά 

Στον χάρτη ► εδώ 

Τα νερά της είναι τόσο διάφανα και ανοιχτογάλαζα που θα σου φέρουν στο μυαλό πισίνα, στο δε μπαγκράουντ φιγουράρουν καταπράσινα λοφάκια που βουτούν απαλά στην θάλασσα. Είναι στρωμένη με ψιλό βοτσαλάκι μέσα κι έξω από το νερό, απολαμβάνει και θέα σε ένα φαντασμαγορικό ηλιοβασίλεμα. Φέρε μάσκα, η σπηλιά στην άκρη της είναι ό,τι πρέπει για εξερευνήσεις. Τα συμβατικά αυτοκίνητα κατεβαίνουν μέχρι τα 200 περίπου μέτρα από την παραλία, μετά από εκεί συνεχίζεις με τα πόδια, εκτός αν έχεις 4x4.

Η Λακαζέζα
Στον χάρτη► εδώ 


Γνωστή και ως Μικρή Μυλοκοπή, καθότι βρίσκεται σχεδόν δίπλα στην άλλη, τη μεγάλη (όπως κοιτάς τον χάρτη τουλάχιστον, οι διαδρομές είναι μια άλλη ιστορία) η Λακαζέζα έχει κρυστάλλινα νερά, πολύ πράσινο που φτάνει σχεδόν στο κύμα, και κόσμο που λάμπει διά της απουσίας του. Βοηθά σε αυτό ότι χρειάζεται ένα δεκάλεπτο περπάτημα σε (εύκολο) μονοπάτι για να φτάσεις εκεί, και φυσικά η πλήρης απουσία κάθε είδους οργάνωσης: Εσύ, τα κύματα και τα βότσαλα. Παράδεισος, σαν να λέμε.

Η Στέρνα
Στον χάρτη ► εδώ 

Κοίτα τώρα πόσο ιδιαίτερη περίπτωση παραλίας είναι η Στέρνα: Είναι μεν απομονωμένη, γιατί έχει πρόσβαση μόνο από χωματόδρομο του είδους εκείνου που χρειάζεται τζιπ, αλλά έχει ένα τέλειο ταβερνάκι από πάνω της, που σερβίρει φανταστικά φρέσκα ψάρια και ονειρεμένες γαριδομακαρονάδες –λέγεται Πετροκάραβο και ναι, είναι κι αυτό προσβάσιμο μόνο από χωματόδρομο. Η παραλία είναι αμμουδερή, με χοντρή άμμο και πολύ ψιλό βοτσαλάκι εκεί που σκάει το κύμα, θέλει παπουτσάκια όμως για να μπεις (μην ντρέπεσαι, όλοι το κάνουν) γιατί έχει συχνά αχινούς –γεγονός που επιβεβαιώνει πόσο καθαρά είναι τα νερά της.

Η Ζωηρέζα
Στον χάρτη ► εδώ 


Μιλώντας για δύσκολους χωματόδρομους, η πρόσβαση στη Ζωηρέζα είναι κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση (όπως θα δεις στο 2.57 του παραπάνω βίντεο). Όμως, μεγάλο όμως, τα εξωπραγματικά γαλαζοπράσινα νερά της, η γαλήνια απεραντοσύνη της και τα πεύκα που αγκαλιάζουν την παραλία θα σε αποζημιώσουν για την όποια ταλαιπωρία. Η παραλία είναι στρωμένη με χοντρή άμμο και ψιλό βοτσαλάκι, και την αγαπούν πολύ οι λάτρεις του ελεύθερου κάμπινγκ –μεταξύ άλλων και γιατί κανείς δεν θα μπει στη διαδικασία αυτού του χωματόδρομου για να έρθει να σε βρει και να σε γράψει εδώ.

Η παραλία του Ηραίου
Στον χάρτη ► εδώ 

Αυτό ήταν, τελειώσαμε με τους χωματόδρομους. Τώρα έχουμε… βουτιά σε αρχαιολογικό χώρο. Μοναδική περίπτωση αρχαίου ναού που ακουμπά σε παραλία, ο ναός της Ήρας συνδυάζει sightseeing με βουτιά, και βρίσκεται και σε απόσταση αναπνοής από τον Φάρο Μελαγκάβι, που απολαμβάνει θέα σε ένα τέλειο ηλιοβασίλεμα πάνω από τον Κορινθιακό. Η παραλία είναι μικρή και τρισχαριτωμένη, με νερά κρύσταλλο και ψιλό βοτσαλάκι –εννοείται χωρίς οργάνωση, είναι τμήμα αρχαιολογικού χώρου, βέβηλο πλάσμα. Εδώ πολύ κοντά θα βρεις και τη Λίμνη του Ηραίου, για την οποία σου τα έχουμε ξαναπεί αναλυτικά► εδώ. 

Τα Μικρά Στραβά
Στον χάρτη ►εδώ


Δύο λέξεις: Συγκλονιστικά νερά. Τέτοια που δεν θα πίστευες ποτέ ότι υπάρχουν στον Κορινθιακό –και θα έκανες λάθος. Και τώρα που έχουμε την προσοχή σου, να πούμε ότι κι εδώ τον χωματόδρομο δεν τον γλιτώνεις, αλλά τουλάχιστον δεν είναι απροσπέλαστος για συμβατικά οχήματα. Αναλόγως πόσο έμπειρος οδηγός είσαι, θα αφήσεις το αυτοκίνητο περί τα 300-500 μέτρα από την παραλία, και θα περπατήσεις το υπόλοιπο. Η παραλία είναι στρωμένη με ψιλό βοτσαλάκι, και έχει απίστευτα νερά –αλλά αυτό το είπαμε. Πώς να μην το ξαναπούμε, όμως; Κοίτα, όχι, κοίτα



Δεν υπάρχουν σχόλια: