WHBC-GR: Η μαγεία της υποβρύχιας φωτογραφίας

Σάββατο 5 Μαρτίου 2022

Η μαγεία της υποβρύχιας φωτογραφίας

Ανακοινώθηκαν οι νικητές του φετινού διαγωνισμού «Underwater Photographer of the Year» και ο Ραφαέλ Φερνάντεζ Καμπαγιέρο αναδείχτηκε «Υποβρύχιος Φωτογράφος της Χρονιάς 2022» χάρη στη φωτογραφία του με τους φαλαινοκαρχαρίες στις Μαλδίβες...

Τα βραβεία και οι έπαινοι δόθηκαν μεταξύ άλλων στις κατηγορίες όπως «Ευρυγώνιος», «Macro», «Ναυάγια», «Συμπεριφορά», «Πορτρέτο», «Ασπρο – Μαύρο», «Compact», «Up and Coming», «Θαλάσσια Προστασία» και άλλες ,

«Μεγάλος Λευκός»: 

Επιλαχών για τον τίτλο «Βρετανός υποβρύχιος φωτογράφος της χρονιάς 2022, Πορτρέτο». Ο τρομερός καρχαρίας που απαθανατίστηκε στα νησιά Νορθ Νέπτουν της Αυστραλίας δεν χρειάστηκε καν δόλωμα για να κοιτάξει κατευθείαν στο φακό. Αντίθετα ο φωτογράφος έπρεπε να δώσει μάχη για να τον σταματήσει να δαγκώνει το εξάρτημα dome port για υποβρύχιες λήψεις της μηχανής του. 
Matty Smith / UPY2022 

«Χασμουρητό»: 

3η θέση στην κατηγορία «Ευρυγώνιος σε Βρετανικά Υδατα». Μια μικρή γκρίζα φώκια τεντώνεται και χασμουριέται καθώς ξυπνά μετά από έναν υπνάκο σε ένα στρώμα από φύκια στο νησί Λάντι. Το συγκεκριμένο είδος είναι από τους καλύτερους φίλους των δυτών και των ψαροντουφεκάδων. 
Henley Spiers / UPY2022 

«Λαμπερά πυροτεχνήματα»: 

2η στην κατηγορία «British Waters Compact». Η φωτογραφία τραβήχτηκε στο Λοκ Λονγκ στη Σκωτία κατά τη διάρκεια μιας νυχτερινής κατάδυσης τον Οκτώβριο του 2021 και είναι από τα αγαπημένα θέματα του φωτογράφου που δήλωσε ότι δεν κουράζεται να απαθανατίζει θαλάσσιες ανεμώνες που λάμπουν σαν πυροτεχνήματα κάτω από το μπλε φως. 
James Lynott / UPY2022.

«Διαλογισμός»: 

Δεύτερη στην κατηγορία «Compact». Η κόρη του φωτογράφου Μάντι σε μια ανάποδη φιγούρα «μπαρακούντα». Την φωτογραφίζει εδώ και χρόνια μαζί με την καλλιτεχνική-κολυμβητική ομάδα της στο Ντέιβις της Καλιφόρνιας (Aquastarz). Σε αυτή τη λήψη, η γωνία, ο φωτισμός και το σχήμα ήταν συναρπαστικά και ακόμη περισσότερο όταν ήταν ανεστραμμένη. 
James Rokop / UPY2022 

«Ο Κύκλος της Ζωής»: 

στην κατηγορία «Συμπεριφορά». Η εικόνα είναι αποτέλεσμα πολλών ετών εργασίας για τη συμπεριφορά των ζώων. Μια πέρκα (Serranus scriba) επιτίθεται σε ένα πράσινο ψάρι (Labrus viridis), είδος ενδημικό στη Μεσόγειο που αφθονεί σε πυκνά θαλάσσια λιβάδια. Η στιγμή ήταν μοναδική. Ηταν θέμα υπομονής και άμεσης αντίδρασης του φωτογράφου για να τη συλλάβει με τον φακό του. 
Javier Murcia / UPY2022 

«Βραδιά με Καρχαρίες και Πουλιά»: 

Επιλαχούσα στην κατηγορία «Ασπρο Μαύρο». Τον Σεπτέμβριο του 2021, ο φωτογράφος βρέθηκε με την κόρη του στην Μουρέα της Γαλλικής Πολυνησίας. Υπήρχε αυστηρό lockdown, τα πάντα ήταν κλειστά και οι τουρίστες δεν μπορούσαν να απομακρυνθούν πάνω από ένα χιλιόμετρο από τα ξενοδοχεία τους. Ευτυχώς το κατάλυμά του ήταν κοντά σε ένα σημείο της λιμνοθάλασσας διάσημο για τους καρχαρίες τα σαλάχια και τα πουλιά του. 
Borut Furlan / UPY2022 

«Αγάπη μόνο»: 

Νικητής στην κατηγορία «Συμπεριφορά». Αυτή η λιμνούλα της αγάπης απέχει 20 λεπτά με το αυτοκίνητο από το σπίτι του φωτογράφου και τον έχει ανταμείψει πολλές φορές τα τελευταία 10 χρόνια. Στα τέλη Απριλίου είναι γεμάτη αγάπη. Πρώτοι έρχονται οι κοινοί βάτραχοι, μετά οι φρύνοι και τέλος οι σαλαμάνδρες. 
Pekka Tuuri / UPY2022 

«Κυνήγι»: 

Τρίτη θέση στην κατηγορία «Συμπεριφορά». Είναι λήψη μιας σκηνής δράσης ενός ριγέ μαρλίνου ενώ κυνηγάει στο Πουέρτο Σαν Κάρλος, στο Μεξικό, και ήταν δύσκολη. Η ιδέα πίσω από τη φωτογραφία ήταν να προσπαθήσει να αποδώσει το συναίσθημα της συγκίνησης όταν μοιράζεσαι τον ωκεανό με ένα αρπακτικό τη στιγμή που ετοιμάζεται να αρπάξει το θήραμά του. 
Damir Zurub / UPY2022 .

«Η Κόραλ στο ναυάγιο Kittiwake»: 

Τρίτη θέση στην κατηγορία «Ναυάγια». Η λήψη έγινε στο Μεγάλο Κέιμαν όπου ο φωτογράφος εργαζόταν σαν εκπαιδευτής καταδύσεων, μια-δυο ημέρες μετά την έναρξη του lockdown, που απομόνωσε το νησί. Το αφεντικό του, του ζήτησε να τον συνοδεύσει σε ένα ταξίδι, επειδή δεν υπήρχε δουλειά. Και πάνω από το ναυάγιο, απαθανάτισε την Κόραλ, η οποία είναι ταλαντούχος στις ελεύθερες καταδύσεις. 
Karlo Macas / UPY2022 

«Διαμάντια και σκουριά»: 

Ο πιο πολλά υποσχόμενος βρετανός υποβρύχιος φωτογράφος του 2022 και τρίτη θέση στην κατηγορία «Macro σε βρετανικά ύδατα». Η φωτογραφία τραβήχτηκε ένα φωτεινό απόγευμα, όταν ο ήλιος ήταν στη δυτική πλευρά της Βικτωριανής αποβάθρας του Σουανέιτζ στην Αγγλία και θαλάσσια φραγκοστάφυλα (ασπόνδυλα θαλάσσια ζώα) κολυμπούσαν κάτω από την επιφάνεια του νερού που ήταν σαν γυαλί. Τα χρώματα στο φόντο αντανακλούν τη σκουριά και τα βρύα σε μια μεταλλική τραβέρσα. 
Paul Pettitt / UPY2022.

«Σαλάχι στο ηλιοβασίλεμα»: 

Επιλαχούσα στην κατηγορία «Ευρυγώνιος». Την τελευταία ημέρα πριν από την αναχώρησή του από την διάσημη περιοχή καταδύσεων Τιούνα Φάκτορι κοντά στο Μαλέ, στις Μαλδίβες, ο φωτογράφος έμεινε στα ρηχά. Και είχε την τύχη να πιάσει με τον φακό του ένα κοπάδι από ψευδο-μαυριτανικά είδωλα (Heniochus diphreutes) και ροζ whiprays ρομβοειδή τροπικά ψάρια που τριγυρίζουν διαρκώς στην περιοχή.
Andy Schmid / UPY2022

«Μιμητισμός»: 

2η θέση στην κατηγορία «My Backyard» και νικητής στην κατηγορία «Macro», είναι αποτέλεσμα πολλών ωρών εργασίας με είδη που ζουν σε θαλάσσια λιβάδια. Και τα δύο είδη, η ταινιοσακοράφα (Syngnathus abaster) και η πράσινη καραβίδα (Hippolyte sp.) ζουν σε πάνω φύλλα θαλάσσιων μακρόφυτων κι είναι μιμητικά. Η ταινιοσακοράφα μοιάζει με μακρόφυτο, γι’ αυτό μερικές φορές η πράσινη καραβίδα κολλάει πάνω της νομίζοντας ότι είναι φύλλο που κινείται. Η φωτογραφία τραβήχτηκε στην Λα Αζοχία τη Ισπανίας 
Javier Murcia / UPY2022 

«Ειρηνική Συνύπαρξη»: 

Νικητής στην κατηγορία «Ζώντας μαζί σε βρετανικά ύδατα». Το καλοκαίρι του 2021, όπως και προηγούμενους θερινούς μήνες, υπήρχαν πάρα πολλές μέδουσες στον κόλπο του Φάλμουθ στην Κορνουάλη. Ηταν μια τέλεια καλοκαιρινή βραδιά, με νερά καθαρά και ήρεμα, και μόλις μια ανάσα ανέμου. Ο φωτογράφος και το μοντέλο του άρπαξαν τα σερφ τους και την φωτογραφική μηχανή και πήγαν στην παραλία σε αναζήτηση μεδουσών. 
Lewis M Jefferies / UPY2022 

«Μεγάλη όρεξη»: 

Φωτογράφος της Χρονιάς 2022 του «Save Our Seas Foundation» στην κατηγορία «Θαλάσσια Προστασία». Μια πανοραμική άποψη στα ανοικτά των ακτών του Χον Γιεν, στην επαρχία Φου Γιεν του Βιετνάμ όπου πολλές οικογένειες ψαράδων ασχολούνται με την αλιεία αντσούγιας, που παστώνεται σε αλάτι και είναι η πιο σημαντική πρώτη ύλη για τη δημιουργία της παραδοσιακής βιετναμέζικης σάλτσας ψαριού. Αλλά όταν γίνεται υπεραλίευση, μειώνονται οι πληθυσμοί άλλων ψαριών που τρέφονται με αντσούγιες. Σύμφωνα με έρευνες του Ινστιτούτου Θαλασσίων Ερευνών Βιετνάμ τα αποθέματα της αντσούγιας στα ύδατα του Βιετνάμ έχουν μειωθεί κατά 20-30% τα τελευταία 10 χρόνια. Thien Nguyen Ngoc / UPY2022 

«Καταιγίδα από θαλασσοπούλια»: 

Νικητής, στην κατηγορία «Ευρυγώνιος σε βρετανικά ύδατα». Ένα θαλασσοπούλι του Βορρά κολυμπά μέσα σε μια σύνθεση από φυσαλίδες που έχουν δημιουργήσει άλλα θαλασσοπούλια ενώ βουτάνε στα νερά κοντά στα βράχια του Σέτλαντ στην Σκωτία. Κάθε χρόνο 40 χιλιάδες θαλασσοπούλια έρχονται για να αφήσουν ένα μόνο αυγό το καθένα στα βράχια και ψαρεύουν την τροφή τους εκεί γύρω αναπτύσσοντας εκπληκτικές ταχύτητες καλύτερες και από τις επιδόσεις Ολυμπιακών αθλητών κατάδυσης. 
Henley Spiers / UPY2022.


Δεν υπάρχουν σχόλια: