WHBC-GR: Εικαστικές συνομιλίες με τους νεκρούς στο Αρχαιολογικό Μουσείου του Κεραμεικού

Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

Εικαστικές συνομιλίες με τους νεκρούς στο Αρχαιολογικό Μουσείου του Κεραμεικού


Την ατμόσφαιρα του νεκροταφείου της Αρχαίας Αθήνας «ζωντανεύει» μια πρωτότυπη έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείου του Κεραμεικού...

Γυναικείες μορφές που θρηνούν, φωνές που μιλούν για τη ζωή και τον θάνατο, το αρχαίο ποτάμι που κυλάει μέσα στον χώρο. Μια εικαστική παρέμβαση της Νεφέλης Κονταρίνη η οποία λαμβάνει χώρα στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Κεραμεικού «ζωντανεύει» αφαιρετικά και με τη βοήθεια οπτικών και άλλων μέσων την ατμόσφαιρα του σημαντικότερου νεκροταφείου της Αρχαίας Αθήνας. 

Εκεί όπου τάφηκαν επώνυμοι και ανώνυμοι πολίτες και διατηρούνται ως σήμερα στοιχεία του αρχαίου ανάγλυφου και του φυσικού τοπίου, τα οποία τονίζονται από την αδιάλειπτη ροή του Ηριδανού ποταμού. 

Η έκθεση με τίτλο «Ψίθυροι σιωπής» εγκαινιάζεται αύριο στις 7.30 μμ. και περιλαμβάνει μια «διαδρομή» ανάμεσα στα εκθέματα του μουσείου, όπως αυτό της Δημητρίας και της Παμφίλης ή το επιβλητικό επιτύμβιο μνημείο του Διονυσίου του Κολλυτέως, σύμβολο δύναμης και ζωής, το οποίο ελκύει γύρω του «μορφές» που κομίζουν τα «δώρα» της ζωής για να τα εναποθέσουν στα πόδια του. 

Οι γυναικείες μορφές, ομοιώματα περίπου σε φυσικό μέγεθος, ντυμένες με λευκούς πέπλους, μετέχουν ουσιαστικά σε μια τελετή για τη ζωή και τον θάνατο, ενώ η ανάλαφρη παρουσία τους αντιτίθεται διακριτικά στη ρώμη και στον δυναμισμό του πόλου στον οποίον αναφέρονται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εικαστική πρόταση της Νεφέλης Κονταρίνη θεωρήθηκε κατάλληλη για το μουσείο από την αρμόδια Γ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, ως αφορμή για να συνομιλήσει ο επισκέπτης με τα αρχαία μνημεία και να εμπλακεί στην ιστορία τους. Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 30 Νοεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: