WHBC-GR: Πέντε τρικ για την προστασία του ποδηλάτου σας από τις κλοπές

Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Πέντε τρικ για την προστασία του ποδηλάτου σας από τις κλοπές


Είναι γεγονός πως το ποδήλατο κερδίζει διαρκώς έδαφος στην προτίμηση των πολιτών για τις καθημερινές κοντινές ή και πιο μακρινές μετακινήσεις τους, καθώς συνδυάζει την φιλικότητα προς το περιβάλλον, την οικονομία αλλά και την φυσική άσκηση που λείπει από τη ζωή στη πόλη...

Συνακόλουθη της αύξησης της χρήσης του ποδηλάτου ως μέσο μετακίνησης είναι και η αύξηση των κλοπών ποδηλάτων που καταγράφηκε πρόσφατα στο Παρίσι από την εφημερίδα Le Figaro, σύμφωνα με την οποία το ποσοστό αυτό σε ένα μόλις χρόνο είναι κατά 37,41% μεγαλύτερο!

Έτσι, το ποσοστό των ποδηλατιστών που πέφτουν κάθε χρόνο θύματα κλοπής του αγαπημένου τους μεταφορικού μέσου στο Παρίσι αγγίζει το 6% σε ετήσια βάση. Παρακάτω παρατίθενται κάποια ‘’τρικ’’ που θα χρησιμεύσουν στον ποδηλάτη ώστε να αντιμετωπίσει, κατά το δυνατόν, τέτοιου είδους κρούσματα.

1.Να δένετε πάντα το ποδήλατό σας

Πρώτος βασικός κανόνας είναι να δένεται το ποδήλατο πάντα σε κάποιο σταθερό σημείο, καθώς όπως αναφέρουν οι στατιστικές ένας στους τρείς ποδηλάτες δεν φροντίζουν να ασφαλίσουν το ποδήλατό τους σε κάποιο σίγουρο μέρος. 

Μια ειδική μπάρα για ποδήλατα ή έστω μία κολώνα είναι μία καλή λύση για να δένεται το ποδήλατο από το σκελετό του και όχι από τα λυόμενα μέρη του ώστε να μην καθίσταται εύκολη στον επίδοξο κλέφτη η αφαίρεση του ποδηλάτου από αυτό.

2.Να επιλέγετε τη σωστή κλειδαριά

Είναι όντως μία δύσκολη επιλογή καθώς το να βαραίνεις το ποδήλατο με μία πολύ ογκώδη και βαριά κλειδαριά δεν είναι ό,τι πιο πρακτικό χωρίς σίγουρα να είναι λύση το να μη χάνεις το ποδήλατο από τα μάτια σου κάθε φορά που σταματάς κάπου. 

Σύμφωνα με το γαλλικό Υπουργείο Βιώσιμης Ανάπτυξης «το 95% των ποδηλατών χρησιμοποιούν μιας κακής ποιότητας κλειδαριά». Μία σωστή επιλογή είναι μία μεταλλική στο σύνολό της κλειδαριά ασφαλείας, η οποία είναι ίσως ακριβή αλλά σαφώς αποτελεσματική.



3.Να επιλέγετε τη σωστή θέση

Εδώ οι απόψεις διίστανται καθώς πολλοί υποστηρίζουν πως είναι καλό το ποδήλατο να δένεται σε ένα μέρος φωτισμένο επαρκώς που θα είναι αρκετά φανερό, ενώ άλλοι πως δεν είναι και ο,τι καλύτερο ένα μέρος όπου όλοι μπορούν να δουν το ποδήλατό σας. 

Η Le Figaro ωστόσο επισημαίνει πως «η συγκέντρωση των ποδηλάτων μαζί, απέχει πολύ από το να ενεργεί ως προστασία, αλλά ασκεί μια ισχυρή έλξη για τους κλέφτες».

4.Να σημαδεύετε το ποδήλατό σας

Ένας αποτρεπτικός παράγοντας για τους κλέφτες είναι το «σημάδεμα» του ποδηλάτου με έναν αριθμό σήμανσης στο κύριο σώμα του ποδηλάτου. Έτσι σε περίπτωση κλοπής, θα είναι εύκολο να σας επιστραφεί. Η ειδική ανεξίτηλη σήμανση φαίνεται να αποθαρρύνει γενικά τους κλέφτες καθώς όπως παρατηρείται στη Γαλλία μόνο το 3% των σημαδεμένων ποδηλάτων γίνονται στόχος κλοπής.

5.«Μαστορέψτε» μόνοι σας

Αν δεν έχετε πειστεί από αυτές τις προτάσεις και πιστεύετε πως κανένα μέσο δεν είναι αλάνθαστο, υπάρχει και η γερμανική εταιρεία Conrad που συστήνει την απόλυτη λύση:


Αυτή η πατέντα αναπτύχθηκε μόνο για αυτή τη διαφήμιση και δεν διατίθεται στην αγορά. 
Η Conrad κυκλοφορεί ωστόσο στα γερμανικά έναν οδηγό αυτής της εφεύρεσης: Όσοι πιστοί, σπεύσατε.

Sources of Information:http://tvxs.gr/ - http://www.rue89.com

 Αν σας άρεσε αυτό το θέμα κοινοποιήσετε το στους Φίλους σας...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: