WHBC-GR: Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος με τα μάτια των νέων στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος με τα μάτια των νέων στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Ήταν 24 Ιανουαρίου του 2012, όταν ο σπουδαίος σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός κινηματογράφου, Θόδωρος Αγγελόπουλος, τραυματίστηκε θανάσιμα στο διάλειμμα των γυρισμάτων της ταινίας του "Η Άλλη Θάλασσα" στη Δραπετσώνα, από διερχόμενη μοτοσυκλέτα...


Δύο χρόνια μετά, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, τιμώντας τον μεγάλο Έλληνα δημιουργό, παρουσιάζει ολόκληρο το έργο του, από τις 23 έως τις 29 Ιανουαρίου. Του Γιώργου Ρούσσου.

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει στη μεγάλη οθόνη, το έργο του κορυφαίου Έλληνα δημιουργού μέσα από τα μάτια των νέων. Κι αυτό διότι τις ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου θα προλογίσουν νέοι μουσικοί, ποιητές, σκηνοθέτες, καθώς και φοιτητές και σπουδαστές από τις εξής σχολές: Τμήμα Ε.Μ.Μ.Ε. και Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σχολή Σταυράκου, ΙΕΚ ΑΚΜΗ, New York College κ.ά.

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος θα παρουσιάσει ολόκληρο το έργο του Θόδωρου Αγγελόπουλου από την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου, έως και την Τετάρτη 29 του μηνός. Τι έχουν να πουν για το "Τοπίο στην Ομίχλη" ο Αλέξης Καλοφωλιάς και ο Γιώργος Καρανικόλας από τους Last Drive; Τι σημαίνει η "Αναπαράσταση" για την σκηνοθέτιδα Εύα Στεφανή και τι το ντοκιμαντέρ "Αθήνα, Επιστροφή στην Ακρόπολη" για την σκηνοθέτιδα Κατερίνα Πατρώνη;

Πώς θα προσεγγίσει "Το Μετέωρο Βήμα του Πελαργού η σκηνοθέτιδα Ελίνα Ψύκου (Η Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά); 

Πώς ήταν η εμπειρία να βλέπει Αγγελόπουλο στο Λονδίνο τη δεκαετία του ΄90 για τον σκηνοθέτη Γιάννη Σακαρίδη και τι έχει να πει για την "Σκόνη του Χρόνου"; 

Γιατί είναι σημαντικοί "Οι Κυνηγοί" για τον σκηνοθέτη Γιώργο Ζώη; 

Πώς βλέπει σήμερα "Το Βλέμμα του Οδυσσέα" ο σκηνοθέτης Κωστής Ζουλιάτης; 

Ποιο είναι το σχόλιο του βραβευμένου ποιητή Θωμά Τσαλαπάτη για το "Ταξίδι στα Κύθηρα";

Στο Αφιέρωμα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε το σύνολο της φιλμογραφίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου, Παράλληλα και σε πρώτη προβολή στην Ελλάδα, θα παρουσιαστούν οι τρεις μικρού μήκους ταινίες του δημιουργού:

Lumière et compagnie: Ulysse / Lumière et compagnie: Οδυσσέας (1995, 52 λεπτά)

Chacun son cinèma: trois minutes / Ο καθένας και το σινεμά του: τρία λεπτά (2007, 12 λεπτά)

Céu inferior / Sous-ciel (2011, 50 λεπτά).

Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι οι ταινίες  "Αναπαράσταση" του 1970 και "Ο Μελισσοκόμος" του 1968, θα προβληθούν για πρώτη φορά μετά την ψηφιακή τους αποκατάσταση, την οποία μάλιστα επέβλεψε ο ίδιος ο σκηνοθέτης.

Στο Αφιέρωμα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε το σύνολο της φιλμογραφίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου, Παράλληλα και σε πρώτη προβολή στην Ελλάδα, θα παρουσιαστούν οι τρεις μικρού μήκους ταινίες του δημιουργού:

Αναλυτικά οι ταινίες που θα προβληθούν στο Αφιέρωμα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος στον Θόδωρο Αγγελόπουλο, είναι οι εξής:

"Ταξίδι στα Κύθηρα"  με αγγλικούς υπότιτλους 

"Μια αιωνιότητα και μια μέρα" με αγγλικούς υπότιτλους

"Sous-ciel" με αγγλικούς υπότιτλους

"Αναπαράσταση" με γαλλικούς υπότιτλους

"Η εκπομπή"  με γαλλικούς υπότιτλους

"Οι κυνηγοί" με γαλλικούς υπότιτλους

"Ο Μελισσοκόμος" με γαλλικούς υπότιτλους

"Το λιβάδι που δακρύζει" με γερμανικούς υπότιτλους

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136 / Μετρό Κεραμεικός), θα παρουσιάσει ολόκληρο το έργο του Θόδωρου Αγγελόπουλου από την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου, έως και την Τετάρτη 29 του μηνός. 

Η είσοδος είναι 5 ευρώ ανά προβολή ταινίας, και 10 ευρώ ενιαία κάρτα εισόδου σε όλες τις προβολές για μαθητές, φοιτητές, ανέργους και νέους 18 έως 26 ετών.




  

Δεν υπάρχουν σχόλια: