WHBC-GR: Φιξ: Το γιαπί που ονειρευόταν να γίνει μουσείο

Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009

Φιξ: Το γιαπί που ονειρευόταν να γίνει μουσείο

Σαν βόμβα έσκασε η είδηση πως ξεκίνησαν οι διαδικασίες για να κηρυχθεί έκπτωτη η εργολάβος εταιρεία ΒΙΟΤΕΡ, «αποκλειστική υπεύθυνη για την καθυστέρηση του έργου, βάσει και της ρητής πρόβλεψης στη σύμβαση ανάθεσής του» για τον απλό λόγο ότι έληξε η σύμβαση χωρίς να παραχθεί έργο.

Ο πρόεδρος του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), Παύλος Ζαννής, που υπογράφει τη σχετική ανακοίνωση διευκρινίζει ότι από την πλευρά του ΕΜΣΤ «παρεσχέθη κάθε δυνατή διευκόλυνση στον ανάδοχο του έργου προκειμένου, έστω και με καθυστέρηση, να ανταποκριθεί στο σύνολο των συμβατικών του υποχρεώσεων. Ομως, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές μας, όπως προκύπτει και από την πληθώρα των επιστολών μας, η ανάδοχος εταιρεία ουδέποτε ανταποκρίθηκε».

Στόχος, όπως είπε ο κ. Ζαννής είναι όπως το έργο αποκτήσει αξιόπιστο εργολάβο,

«Ανέλαβα αυτή τη θέση τον Μάρτιο του 2009 για να ξεμπλοκάρω την υπόθεση του κτιρίου του "Φιξ". Και ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς αυτή την εντολή μάς έδωσε όταν ανέλαβε καθήκοντα», τονίζει και καταλήγει: «Είμαστε βέβαιοι ότι με τη νέα αυτή εξέλιξη το έργο θα τεθεί σε νέο οριστικό χρονοδιάγραμμα, θα ολοκληρωθεί και θα παραδοθεί επιτέλους στους Ελληνες πολίτες». Το μόνο ευχάριστο στην όλη υπόθεση είναι ότι έχουν εξασφαλιστεί τα ευρωπαϊκά κονδύλια για την αποπεράτωσή του. Το πότε θα γίνει αυτή είναι τώρα ακόμα πιο άγνωστο», είπε.

Η μετατροπή του κτιρίου της πρώην ζυθοποιίας σε μουσείο άρχισε το 2002 με τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την ανάθεση της μελέτης του ΕΜΣΤ. Τον Οκτώβριο του 2005 προκηρύχθηκε διεθνής διαγωνισμός για την κατασκευή του. Για τον διαγωνισμό εκδήλωσαν ενδιαφέρον 15 κατασκευαστικές εταιρείες. Ακολούθησαν η απόφαση τον Ιούνιο του 2006 από το Δ.Σ. του μουσείου να ανακηρύξει προσωρινό μειοδότη του έργου τη ΒΙΟΤΕΡ, τα ασφαλιστικά μέτρα από την Άκτωρ κατά της απόφασης του Δ.Σ., η απόρριψή τους το φθινόπωρο του 2006 και η έναρξη των εργασιών από τη ΒΙΟΤΕΡ. Τον Ιούνιο του 2007, η εταιρεία υπέγραψε με το υπουργείο Πολιτισμού τη σύμβαση κατασκευής του κτιρίου του ΕΜΣΤ, σύμφωνα με την οποία το έργο έπρεπε να παραδοθεί τον Σεπτέμβριο του 2009.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: